Dingen om niet te missen in 2012

Als we de Maya’s mogen geloven, is het op 21 december van dit jaar afgelopen met de pret: we gaan er allemaal aan. We kunnen dus maar het beste flink genieten van 2012. Wat staat ons eigenlijk allemaal te wachten? Een overzicht van belangrijke evenementen tijdens het komend jaar.

VidiusAllereerst, een serieuze aangelegenheid. Studentenunie VIDIUS begint het nieuwe jaar stevig met een actieweek, waarin studenten beter worden voorgelicht over de kabinetsplannen. Duizelt het jou nog een beetje, als het gaat over langstudeerboetes en hogere collegegelden? Begin februari kom je er precies achter hoe het allemaal zit. De vraag is natuurlijk of je blij wordt van die kennis, en of het tegen die tijd niet alweer veranderd is

Een baan vinden na je studie. Best belangrijk, niet? Studenten en afgestudeerden zijn op 9 februari welkom bij de Carrièredag om eens rond te neuzen bij vertegenwoordigers van bedrijven in het Ruppertgebouw en het Educatorium.

PlantVanaf 1 maart gaan de Botanische Tuinen weer open, die je als student gratis kunt bezoeken. Op 1 april beginnen de Tuinen ook met hun nieuwe jaarthema over medicinale planten: ‘Komt ’n plant bij de dokter…’ Dit thema kom je op meerdere plekken tegen als je door de Tuinen loopt: zo is er een tentoonstelling en een kinderspeurtocht. Vanaf 1 juni is er zelfs nog meer te zien; dan wordt de tentoonstelling ‘wonderlijk natuurlijk’ geopend. Deze bestaat uit 120 foto’s op grote panelen van Nederlandse landschappen. Een bezoekje waard.

Op 8 maart vindt de jaarlijkse Onderwijsparade van de universiteit plaats. Bij dit symposium over universitair onderwijs worden lezingen en workshops rondom een aspect van het onderwijs georganiseerd. Deelname is open voor iedereen die geïnteresseerd is, dus ook voor studenten. Het thema van dit jaar betreft 'de nieuwe impuls voor het Utrechtse onderwijsmodel'. Bij deze gelegenheid zullen ook de docentprijzen 2012 uitgereikt worden.

Vorig jaar vierde de universiteit haar 375ste verjaardag. Op 26 maart 2012 mag de UU er nog een jaartje bij optellen. Het wordt wellicht niet zo'n groot feest als vorig jaar, maar zeker voor Bert van der Zwaan toch een feestje: hij viert dan dat hij een jaar rector is.

Maart is een drukke maand op de universiteit want op 31 maart is het alweer tijd voor de jaarlijkse universiteitsdag. De universiteitsdag? Ja, dat is de terugkomdag voor Utrechtse alumni. Centraal op 31 maart staan de geesteswetenschappen, en hoe die een bijdrage leveren aan een veranderende en hopelijk betere samenleving. Lezingen zijn er van onder meer VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda en ‘Denker des Vaderlands’ Hans Achterhuis. Diverse faculteiten hebben daarnaast een eigen programma. Bij Diergeneeskunde staat het dier in de verbeelding van de mens centraal. Er zijn presentaties en een tentoonstelling. De middag wordt afgesloten met een discussie over de ambivalente manier waarop wij met dieren omgaan. Bij Geowetenschappen organiseren een aantal studieverenigingen een quiz. Hoeveel weet jij van studentenstad Utrecht?

Bij Diergeneeskunde staat het dier in de verbeelding van de mens centraal. Onze houding is minimaal ‘ambivalent’ te noemen als het gaat om onze denkbeelden ten aanzien van dieren, niet iedere muis is immers een Mickey Mouse. Naast een tweetal interessante presentaties en een tentoonstelling zal de middag worden afgesloten met een boeiende discussie.

Vrede van UtrechtOp 11 april 2013 viert Utrecht dat driehonderd jaar geleden de Vrede van Utrecht werd ondertekend: de start van de moderne diplomatie. Ook dit jaar heb je daar al wat aan. Zo houdt Femke Halsema, leerstoelhouder van de Vrede van Utrecht leerstoel, op 11 april een publieke lezing over de invloed van digitale media op de bescherming van de mensenrechten. Maar ook bij het Bevrijdingsfestival en bij het Uitfeest begin september kun je alvast een voorproefje krijgen van de echte viering volgend jaar.

Wil je ook wat te zeggen hebben over het reilen en zeilen van de universiteit? Dan is mei jouw maand! Van 7 tot 11 mei mogen alle studenten stemmen om te beslissen wie er een zetel in de Universiteitsraad krijgt. Op 15 mei wordt de uitslag bekend gemaakt.

Van 4 tot 6 juli organiseert de faculteit diergeneeskunde een groot congres: Minding Animals. Academici en politici zullen elkaar ontmoeten om te praten over ethische en politieke vraagstukken met betrekking tot de behandeling van dieren. Een van de sprekers is nobelprijswinner Prof. John Coetzee.

Olympische SpelenVan 27 juli tot 12 augustus vinden de Olympische Zomerspelenplaats in Londen. Wie weet is er zelfs eremetaal voor de Universiteit Utrecht: meerdere UU-studenten maken een goede kans om in het Olympisch team terecht te komen.

Na de zomer kan je keihard aan de slag in de helemaal vernieuwde UB in de binnenstad. In september wordt de gerenoveerde bieb feestelijk geopend. De collectie van de Juridische Bibliotheek wordt overgebracht naar de vernieuwde UB. Het pand biedt veel studie- en loungeplekken en er is restaurant. Parkeren kan je in de fietskelder.

En dan is er de opening van het academisch jaar op 3 september. Helaas, daar kun je alleen naartoe als je een toegangskaartje hebt, maar online kun je de plechtigheid ook volgen. Naast een toespraak van de rector en een openingsrede door een nog onbekende spreker, worden hier ook de studentprijzen 2011-2012 bekend gemaakt.

De vraag is of we in december lang van de kerstvakantie kunnen genieten. Op de 21e is het namelijk einde verhaal met onze planeet. Extra jammer voor de Nederlandse student, want de stufi van december wordtdiezelfde dag pas overgemaakt. Daar heb je dus niets meer aan. Hopelijk hebben Utrechtse wetenschappers gelijk en halen we 2013 toch...