Reageer

Europa: 30 miljard extra voor onderzoek

Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat het EU-budget voor onderzoek en innovatie flink omhoog: van 50  naar 80 miljard euro. Het Nederlandse kabinet is alvast enthousiast.

Het nieuwe Europese programma voor onderzoek en innovatie (‘Horizon 2020’) zal “uitstekende kansen” bieden voor Nederlandse onderzoekers en ondernemers, menen minister Verhagen van EL&I en staatssecretaris Zijlstra van OCW.

Nederland staat altijd pal voor het Europese onderzoeksprogramma, omdat Nederlandse onderzoekers en bedrijven er goed in scoren. De bijdrage aan het budget is ongeveer 5 procent, terwijl de opbrengst 6,7 procent is.

De Europese Commissie wil onder meer het budget voor de Europese onderzoeksraad ERC flink opschroeven. Voor de Europese onderzoeksbeurzen – die onder de beste wetenschappers van heel Europa worden verdeeld – zou de komende jaren zo’n 13,2 miljard euro beschikbaar moeten komen. Dat is 77 procent meer dan nu.

Nederlandse wetenschappers hebben bij de aanvraag van deze beurzen een voorsprong op veel buitenlandse collega’s, dankzij de ervaring met de subsidies van de nationale onderzoeksfinancier NWO. De ERC en NWO verdelen hun geld op ongeveer dezelfde manier: een commissie van wetenschappers vraagt eerst specialisten van over de hele wereld om hun mening over bepaalde onderzoeksvoorstellen en hakt dan de knoop door. Tien à vijftien procent van de aanvragen krijgt uiteindelijk geld.

Het is nog niet zeker dat het extra budget er daadwerkelijk komt. De lidstaten en het Europese parlement moeten zich er nog over buigen. Naar verwachting wordt de knoop pas eind 2013 doorgehakt.