De elektronenmicroscoop van Hans Meeldijk

Hans Meeldijk werkt als technisch ondersteuner en weet alles over de elektronenmicroscoop. 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Hans Meeldijk en ik werk bij Scheikunde, waar ik technische ondersteuning bied binnen de afdeling elektronenmicroscopie.

Samen met mijn collega Chris Schneijdenberg hebben wij vrijwel alle onderzoekers opgeleid om op één van de huidige twaalf microscopen te kunnen werken. Naast opleiden doen wij ook het beheer en de troubleshooting aan deze zeer geavanceerde en gevoelige apparatuur.

Zelf doe ik meestal de specifieke metingen op de elektronenmicroscopen die te complex zijn voor de meeste gebruikers.

Waar is deze plek?
De foto is gemaakt op de tijdelijke locatie in het David de Wiedgebouw op de begane grond. De foto toont de nieuwste en beste elektronenmicroscopen die de universiteit op dit moment heeft. In de nabije toekomst wordt een permanente locatie gerealiseerd in hetzelfde gebouw om ze onder de meest optimale omstandigheden te laten functioneren.

Wat is er bijzonder aan deze plek?
Op de foto zie je de Talos, één van de paradepaardjes op het gebied van transmissie-elektronenmicroscopie.

Elektronenmicroscopen zijn zeer gevoelig voor warmteschommelingen, trillingen en magneetvelden en worden daarom steeds verder ‘ingepakt’ om externe invloeden tot een minimum te beperken. De kwaliteit van de apparatuur neemt daarmee enorm toe. We kunnen hiermee structuren zichtbaar maken die richting 0,1 nm gaan, om bijvoorbeeld de roostervlakken in kristallen zichtbaar te maken of de opbouw van quantum dots of de nm-kleine deeltjes op katalysatoren.

Wat de microscoop op de voorgrond zo bijzonder maakt, zijn de vier ingebouwde röntgendetectoren die het mogelijk maken om de samenstelling van preparaten tot 1 nm nauwkeurig in beeld te brengen. Dat is heel belangrijk in het katalysatoronderzoek van de onderzoeksgroep Anorganische Chemie en Katalyse.

Daarnaast kun je met deze microscoop onder bepaalde condities ook heel nauwkeurig een 3D structuur bepalen, het temperatuurgedrag van stoffen bepalen en oppervlaktegedrag in vloeistoffen of gassen bekijken.

Tags: de werkplek

Advertentie