NIEUWS EN OPINIE:

prestatie110.jpg Zeker 77 procent van de Utrechtse studenten haalt in 2016 binnen vier jaar een bachelordiploma en studenten kunnen in het eerste jaar rekenen op minimaal 12 contacturen. Dat zijn enkele van de prestatieafspraken die de universiteit met Halbe Zijlstra heeft gemaakt. De afspraken staan ook in het Strategisch Plan waarin de universiteit beschrijft hoe ze het onderwijs, het onderzoek en de maatschappelijke zichtbaarheid de komende jaren gaat verbeteren. Welke universiteit legt de lat het hoogst?

Op 21 mei dient de rechtszaak tegen de langstudeerwet. Een filmcrew van DUB sprak met de advocaat van de studentenbonden.

Het plan om de basisbeurs in de master te schrappen is voor even van de baan. De Tweede Kamer schuift het plan door naar een volgend kabinet.

Talen- en cursusinstituut James Boswell sluit de deuren aan het einde van dit jaar.

lintje110.jpg Een lintjesregen in het Academiegebouw. Zeven UU-medewerkers kregen een koninklijke onderscheiding.

De faculteitsraad Rebo voelt zich gepasseerd bij de beslissingen over de bezuinigingen binnen Rechtsgeleerdheid.

Meer studenten dan ooit maakten gebruik van een Erasmusbeurs. Toch komt er een einde aan deze oude vertrouwde beurs. Europese universiteiten spraken in Utrecht over een nieuwe prikkel voor studenten om de grens over te gaan. Dat gebeurt immers nog lang niet genoeg.

De UU kiest voor een sobere regeling voor chronisch zieke studenten. Buurvrouw Yvonne van Rooy ergert zich aan buurman Halbe.

Kleine opleidingen mogen van staatssecretaris verdwijnen
 Gratis colleges volgen van Harvard
 Coschappen toch ook voor illegale studenten
 Wetenschappelijk boek mogelijk goedkoper
 De nieuwe juridische bieb krijgt vorm
 Utrechtse lerarenmaster steekt er bovenuit
 Jaar reizen goed voor studiekeuze
 Boekhandel De Uithof koopt oude studieboeken op

Opinie Daan Dagevos en Guido van Seeters: Als de universiteit studentbestuurders niet wil helpen, kan de gemeente dan geen ondersteuning bieden?

Opinie Trude Maas: Crisis kantorenmarkt biedt kansen voor studentenhuisvesting.

Column Baaierd vanaf het platteland van de Auvergne. Als ze aan de universiteit eens wisten hoe eenvoudig en rijk het leven kan zijn.

Screen_Shot_2012-05-09_at_12.21.13_PM.jpg Op DUB klik je door naar het hele internet, bijvoorbeeld naar ‘het slechtste promofilmpje ooit'. Gemaakt door de dames van de UVSV.

Is het een meteoriet? Een grote kiezel uit het Pleistoceen? De UU in verwarring.

De opvallendste tweets in Twitterpraat: GTST in de Utrechtse UB en zwijmelende Rotterdamse studenten over ... Starbucks op de campus.

ONDERWIJS:
 Utrechtse opleidingen accepteren de abominabele taalvaardigheid van studenten niet langer. Ook de staatssecretaris maakt zich zorgen. DUB helpt: win het boek Hoe bereidt je een paard?

witvlak110.jpg DUB gaat op Collegetoer en recenseert colleges. Bakken de docenten er wat van en letten de studenten braaf op? Als eerste in de reeks is een verplicht college taalkunde bij Nederlands aan de beurt.

Je mag geen hertentamen meer doen als je lager dan een 5 scoort. Studenten bij Geowetenschappen krijgen die regel voorgeschoteld.

Toch geen minimum aantal studiepunten voor bestuursfunctie.

Verplichte Windows-laptops voor eerstejaars Diergeneeskunde.

Populariteit dwingt Farmacie toch weer tot numerus fixus.

Columniste Karin Prummel wil liever uitdagende werkcolleges dan meer contacturen.

Columnist Jeroen Janssen over de oproep van twee Stanford-hoogleraren om het hoorcollege af te schaffen.

Eenzaam en sociaal onhandig? Da's niet goed voor de studie. DUB geeft weer een Studietip.

Plussen en minnen: Het aantal deeltijders daalt sterk in Utrecht, met dank aan het kabinet.

STUDENTEN:
brigade110.jpg
 Stralend weer met Koninginnedag. DUB maakte een fotoverslag en ging op pad met studenten die dronken mede-studenten uit de gracht redden.

DUB & Dwars ontmoet UU-student Thomas Arnold, finalist van de roemruchte student of the year-competitie.

Zijn studenten nu wel of niet harder gaan studeren? De experts zijn het oneens.

Campuscolumniste Dieudonnée van de Willige heeft een dagje niets te doen en gaat in therapie als proefpersoon.

Column Maarten Over de Vest: een ritmisch dagje studeren.

Klikstrip: herkenbare toiletperikelen en vreemde bulten in huize 3Hoog.

ONDERZOEK:
miquel110.jpg
 UMC-onderzoeker Miquel Bulnes was genomineerd voor de Librisprijs.

Utrechtse poolonderzoekers werkten mee aan opvallende Nature-publicatie. Het ijs van Antarctica smelt aan de onderkant.

Robbert Dijkgraaf vertoont voorlopig laatste kunstje in Hemelvaartsuitzending DWDD.

Column Frans Verstraten: liever een vliegende brigade dan het ceremonieel van een gepimpte visitatie waarbij het er om gaat zo goed mogelijk voor de dag te komen.

De werkplek van ... conservator handschriften Bart Jaski en conservator kaarten en atlassen Marco van Egmond.

Hiep Hiep Hoera ... onder andere voor UU-student Ronnie Hossain die als special reporter naar de NAVO-top in Chicago mag.

PRIJSVRAAG:
Utrechtse bestuurskundigen zijn explicateur (omdat ‘uitlegger' zo'n lelijk woord is) bij filmreeks Science & Fiction in Louis Hartlooper Complex over leiderschap. DUB geeft kaarten weg.

DUB OP FACEBOOK EN TWITTER
Je kunt ook vriend van DUB worden via Facebook of heel snel op de hoogte raken van de nieuwste artikelen op de site via Twitter. Eigen nieuws kun je uploaden op onze podiumpagina. Tips voor de redactie kun je mailen naar redactie@dub.uu.nl.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 23 mei.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief of uw gegevens wijzigen?
Stuur een mail naar redactie@dub.uu.nl.