NIEUWS EN OPINIE:

kristallenbol.jpg Welke studenten of medewerkers beschikken over het grootste voetbalintellect van deze universiteit? De EK-pool van DUB gaat van start. Doe mee met je studentenhuis, met je vereniging, met je commissie of met een groep collega's. We hebben mooie prijzen. En wie Nederland - Duitsland op het grootste breedbeeldscherm van Utrecht wil kijken, kan meedoen met de prijsvraag.

 Hij is misschien wel de echte BAM van 2012: Sywert van Lienden. Met zijn jongerenbeweging G500 maakt hij heel Den Haag nerveus. Een interview.

 Studenten stapten naar de rechter om de langstudeerboete van tafel te krijgen. Ze moeten nog even geduld hebben. Pas uiterlijk 25 juli beslist de rechter of deze boete mag of niet.

groente110.jpg De biologische groentetas is terug in De Uithof. Bleekselderij en breekpeen voor een paar euro.

 In Utrecht zijn nog steeds de meeste studenten binnen vier jaar klaar met hun bachelor. Maar andere universiteiten doen het nu ook beter, waarschijnlijk geholpen door de langstudeerboete. 

 Iedereen doet zijn eigen ding aan de universiteit. Die bestuursfilosofie kan de UU opbreken als er een strikt bezuinigingsbeleid moet komen, is de conclusie van een KPMG-rapport over de financiën bij de faculteit Geesteswetenschappen.

 DUB-columnist Baaierd snapt het niet meer. Kekke iPadjes voor ict'ers die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. 

 Miljoenen dankzij buitenlandse studenten
 Hogeschool Utrecht betaalde te hoge vertrekpremie bestuurder
 Delftse student mag de ruimte in
 UU moet duurzame initiatieven beter laten zien
 Wielrenner fietst tegen touw
 Festival De Beschaving verlaagt ticketprijs met 15 euro
 Zijlstra garandeert compensatie langstuderende deeltijder 
 Uitspraken NOS-baas wekken wrevel
 Geblesseerde teddybeer mist ek
 Legitimatie verplicht ub uithof
 Onrust aan de VU
 VU en UvA gaan samenwerken

 In de rubriek rUUmoer: de première van de BNN-promo met - zwijmel, zwijmel - Manuel Broekman rennend over De Uithof. En: UMC-artsen mogen niet meer roken.

 Opvallende topics op Twitter in onze rubriek Twitterpraat. "Wil Doekle Terpstra dan misschien even mijn huur betalen?"

ONDERWIJS:
blok110.jpg
 Utrechtse studenten moeten minder weken college krijgen, vinden Geesteswetenschappendecaan Van den Akker en Rechtendecaan Kummeling. Hun poging het universitaire jaarrooster te veranderen, strandde jammerlijk. 

 Een 5 of een 4 als minimumeis voor een herkansing? De discussie leeft op. Ga je als student harder studeren of kom je juist enorm in de knoop. Cartoonist Niels houdt wel van een beetje kadaverdiscipline.

 Blijkbaar zijn er genoeg middelbare scholieren die helemaal voor de studie willen gaan en extra hard willen werken. De belangstelling voor de honoursopleiding van Rechten, het Utrecht Law College, groeit. Maar Utrecht zou Utrecht niet zijn als er niet uitsluitend wordt gegaan voor de besten onder de besten. 

 In onze statistiekenrubriek Plussen en Minnen: UU scoort bij NWO-aanvragen en de Nederlandse student is niet bijster gemotiveerd.

 Je bent te ziek om te studeren en de langstudeerboete ligt op de loer. Wat doe je dan? DUB biedt hulp in de rubriek de StudieTip.

STUDENTEN:
spar110.jpg
 De Uithof moet een grotere supermarkt krijgen en betaalbare café's, vinden veel bewoners van het studentencomplex. Zij roepen de hulp van de gemeente in.

 DUB & DWARS: Wat zou jij doen met de laatste dag OV

 Gemakkelijker kun je het jezelf niet maken: een bijbaan op de uni. DUB zet de mogelijkheden op een rijtje.

 Een fusie van corporale blaatapen en alternatieve nerds. Kan dat? Ja, bij Aardwetenschappen kan dat.

roline110.jpg Triton-trots Roline Repelaer van Driel in 12 Olympic Questions. De roeister won zilver in 2008 en wil nu meer. 'Ik twijfel voor elke wedstrijd of ik wel goed genoeg ben.' Orca-roeister Inge Janssen wist zich op de valreep nog te kwalificeren voor Londen. 

 In de serie vrijwilligerswerk: UU-studenten coachen vwo-scholieren in het project #GeenSchool. Je toekomst is niet alleen afhankelijk van je schoolopleiding.

 Een op de vijf studenten leent vooral 'voor de leuk'. Cartoonist Niels Bongers vreest dat zij nog lang vastzitten aan schuldeiser Zijlstra.

moskou110.jpg Columniste Damia Carli was in Moskou en schrok zich een hoedje van de militaire intimidatie bij een studentendemonstratie. 

 Bewoner Jurre denkt in klikstrip 3Hoog dat de bezuinigingen op studiefinanciering het leven van de man ook een stukje gerieflijker kunnen maken. En: nascholing voor docenten is geen overbodige luxe.

 Er was iemand die heel graag de dj van de aankomende Utrechtse introductietijd wilde worden. Facebookfraude op minischaal.

 Mijn Fiets en ik. Campuscolumniste Dieudonnée van de Willige over haar relatie met een oldtimerfiets.

ONDERZOEK:
soedan110.jpg
 Promovenda Margret Verwijk werkte jarenlang als ontwikkelingswerker en diplomaat in Soedan. Hoewel weinig zichtbaar spelen vrouwen volgens haar een grote rol in het vredesproces.

 Emeritus hoogleraar Sterrenkunde Kees de Jager schittert in eendocumentaire van UU-medewerker Henry Ram. Het portret van de hoogbejaarde maar uiterst kwieke De Jager werd uitgezonden door RTV Utrecht. Ram werkt aan een reeks documentaires over UU-onderzoekers.

 Column Marian Joëls: wetenschappelijk talent profiteert van een verblijf in het buitenland, maar probeer dat als potentiële Nederlandse topper maar eens voor elkaar te krijgen. 

 Column Mirko Schäfer: Bestuurders creëren een universiteit voor zichzelf, deSIMplified univerSITY. Er zijn dwarse wetenschappers nodig die gewoon hun eigen weg gaan. 

werk110.jpg De werkplek: orthopedagoog Annemarie van Londen in de spelkamer en digitaliseerder Peter Berends in de scankamer

 Internationale onderzoeksprijzen in het buitenland, bijna eerste bij een kenniswedstrijd en top in de sport. Er viel ook deze weken heel wat te juichen. Hiep hiep hoera.

DUB OP FACEBOOK EN TWITTER
Je kunt ook vriend van DUB worden via Facebook of heel snel op de hoogte raken van de nieuwste artikelen op de site via Twitter. Eigen nieuws kun je uploaden op onzepodiumpagina. Tips voor de redactie kun je mailen naar redactie@dub.uu.nl.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 6 juni.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief of uw gegevens wijzigen?
Stuur een mail naar redactie@dub.uu.nl.