Overheid wil Rubiconbeurzen niet financieren

D66 wilde de Rubicon-beurzen redden, waarmee recent gepromoveerde wetenschappers ervaring kunnen opdoen in het buitenland. Maar staatssecretaris Zijlstra werkte niet mee. De Kamer verwierp het plan gisteravond.

Het is één van de kleine, maar opvallende bezuinigingen op wetenschap in de rijksbegroting voor 2011: onderzoeksfinancier NWO krijgt geen geld meer voor de Rubiconbeurzen. Dat scheelt vier miljoen euro per jaar.

D66 wilde er iets tegen doen en diende een amendement in op de rijksbegroting. Want deze bezuiniging is doodzonde, vinden de democraten in navolging van veel wetenschappers. Met die beurzen kun je jonge onderzoekers even laten rijpen. Na één of twee jaar in het buitenland kunnen ze een gooi doen naar de grotere talentensubsidies van NWO.

Maar het amendement is "overbodig en niet uitvoerbaar", schreef staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer. De regeringsfracties hebben hem gevolgd en stemden tegen het amendement.

D66 zocht het geld op de begroting van Economische Zaken bij een fonds voor schadebetalingen in de scheepsnieuwbouw. Maar daar is het geld hard nodig, meent het kabinet.

In de hoop het ministerie uiteindelijk alsnog te kunnen overtuigen, betaalt NWO de beurzen momenteel uit andere middelen. Dat wil zeggen, de financier stak zich daarvoor iets dieper in de schulden en kreeg tijdelijk Europees geld.

Dat lijkt averechts te hebben gewerkt: Zijlstra trekt de conclusie dat NWO de beurzen kennelijk wel kan betalen, ook zonder een apart budget van het ministerie. NWO zal gewoon "een nieuwe afweging" moeten maken, als zij het programma wil voortzetten, stelt hij.

Bovendien heeft de overheid de tijdelijke subsidie in 2010 al beëindigd, aldus Zijlstra, waarmee hij suggereert dat er in 2011 eigenlijk helemaal niet op wordt bezuinigd: er was al helemaal geen budget voor.

De Rubiconbeurzen zijn vernoemd naar de rivier die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De beurzen zijn een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Utrecht heeft vier Rubiconbeurzen in de wacht gesleept, zo werd woensdag bekend.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie