Top en flop van 2011 volgens prominente UU'ers

Twaalf prominente UU’ers over hun favoriete boeken, films en muziek en hoogte- en dieptepunten van 2011.

Over de universiteit hebben we deze twaalf prominente UU’ers al zo vaak gesproken. Tijd om ze eens iets heel anders te vragen. Was er nog goede muziek dit jaar? En films? Nog goede boeken gelezen? En wat waren de hoogte- en dieptepunten van 2011?

Dop Bär: zijn er nog goede tv-programma's dan?

Dop BärDe Universiteit Utrecht bestaat 375 jaar en dat was dit jaar te merken. Een speciaal jaar voor lustrumvoorzitter Dop Bär.
MUZIEK: Arcade Fire. Had ik nooit van gehoord. Nu wel. De cd ‘The Suburbs’ is prachtig met als hoogtepunt het nummer Sprawl I.
FILM: Thuis kijken wij altijd met jaren vertraging. Daarom één uit 2009, Frozen River, met een prachtige rol van Melissa Leo. Kan het niet beter verwoorden dan een NRC-recensent: “een actrice die mooi is van verweerdheid, op wier gezicht je de sporen van vele jaren schrale wind ziet lopen als krassen in het ijs”.
BOEK: Een boek als een TGV, maar dan zonder vertraging. Wel met veel overstappen. Een boek dat had moeten heten ‘Opkomst en ondergang van Siem Sigerius’, maar dat de slappe titel Bonita Avenue kreeg, en daardoor herinnert aan een snertliedje van de snertzangeres Madonna. Het boek ontspoort volledig, maar desondanks blijf je in de greep van Buwalda’s geweldige taalstroom.
TELEVISIE: Zijn er nog goede programma’s dan? Waar zijn de echte tv-programma’s als Spitting Image, Kopspijkers, Monty Python? En het Simplisties Verbond? Vooruit, Erik van Muiswinkel was heel goed in zijn Oud en Nieuw-show (die ik in januari 2011 heb gezien).
POLITICUS: Echte favorieten heb ik niet. Ik vind het altijd goed onderbouwde en erudiete betoog van Bolkestein meestal zeer de moeite waard. En Emile Roemer is ook heel overtuigend.
HOOGTEPUNT: Het lustrum kende veel hoogtepunten, maar midden in de drie maanden die het duurde kreeg ik een onderscheiding op een zo persoonlijke manier door onze collegevoorzitter opgespeld, dat ik dat niet anders dan hét hoogtepunt kan noemen. Tweede plaats: het dubbel-vioolconcert op de concertroute.
DIEPTEPUNT: Onze beschaving is ooit begonnen bij Grieken en Romeinen, en daar begint nu ook het grote verval. Het Griekse failliet, de schandelijke misdragingen van de haarloze Italiaanse satyr: beschamend voor ons allen.
WENS VOOR 2012: Verstandig leiderschap, lokaal en globaal.

 

 

Jeroen Bouterse: 27 uur lang Harry Potter

Jeroen BouterseEen cheque van 1500 euro en op de foto met Bert, Hans en Yvonne. De “eigensoortige en briljante” student Jeroen Bouterse won dit jaar de scriptieprijs.
MUZIEK: Ik vrees dat ik daar geen geïnformeerde keuze over kan maken. Ik weet nooit uit welk jaar de muziek komt die ik leuk vind.
FILM: Ik ben enthousiast Harry Potter-fan, en toen het laatste deel uitkwam kreeg ik mijn vriendin zo gek mee te gaan naar een 27 uur durende marathonsessie. Het was automatisch mijn favoriete film van dit jaar.
BOEK: Het geluk van de sprinkhaan van Toon Tellegen. Je zou haast kinderen willen, alleen maar om ze zijn boeken voor te kunnen lezen.
TELEVISIE: Ik houd erg van Dexter. De dag dat ik dit schrijf wordt trouwens de laatste aflevering van het seizoen uitgezonden, en ik heb de traditie ontwikkeld die samen met een studiegenootje te kijken. Niet storen!
POLITICUS: Ik vind, nu hij onlangs als minister door de commissie-De Wit ter verantwoording werd geroepen, dat ik Wouter Bos wel met terugwerkende kracht mag noemen.
HOOGTEPUNT: Voorzitter worden van mijn studentenvereniging (A.S.V. Prometheus in Leiden). Ik denk dat ik zelden ergens zo trots op ben geweest.
DIEPTEPUNT: Ik was het meest geschokt door de aanslagen in Noorwegen, ongetwijfeld ten koste van veel ergere dingen.
WENS VOOR 2012: Voor mijn eigen leven heb ik alleen conservatieve wensen (als 2012 ongeveer half zo gaaf wordt als 2011 ben ik tevreden), en voor de wereld alleen clichématige: duurzame energie graag.

 

 

Rutger Bregman: ik geniet van iemand als Dries van Agt

Rutger BregmanWaar haalt hij de tijd vandaan? Geschiedenisstudent Rutger Bregman schreef in 2011 voor DUB, nrc.next, het Parool, de Volkskrant, Trouw, Joop.nl (en dan vergeten we er gemakshalve nog een paar titels), en publiceerde ook nog het boek ‘Hoe haal ik mijn tentamen?’. In 2012 verschijnt zijn volgende boek.
MUZIEK: Every Teardrop Is A Waterfall van Coldplay. Genieten.
FILM: Moneyball. Onthult de droge statistiek achter de romantiek van de topsport. Leestip in dat opzicht is Uitblinkers van Malcolm Gladwell.
BOEK: Winnaars en Verliezers van Leo en Jan Lucassen. Prikt talloze mythes over (geschiedenis van) immigratie door. Jammer dat politici dit soort boeken niet lezen.
TELEVISIE: De Wereld Draait Door. Iedereen zeikt er altijd over, maar ondertussen blijven we wel kijken. Dagelijks één miljoen mensen vermaken met een enorme variëteit aan onderwerpen is een prestatie van formaat.
POLITICUS: Lastig. Ik vind niet dat we echt een ster hebben in Nederland. Maar wat betreft oud-politici geniet ik erg van de bevlogenheid en oprechtheid van iemand als Dries van Agt.
HOOGTEPUNT: Telefoontje dat de Bezige Bij mijn boek wil uitgeven in maart 2012.
DIEPTEPUNT: Ik heb me intens geërgerd aan het hele gebeuren rondom Mauro. Dat we zulke jongens en meisjes niet meteen een verblijfsvergunning geven is niet alleen immoreel, maar ook gewoon oerstom.
WENS VOOR 2012: Val van het kabinet, echte stap voorwaarts in Europese eenwording, fusie van (delen van) PvdA, GroenLinks en D66 in één sterke sociaal-liberale partij, minder schaatsen op televisie, internationaal klimaatakkoord dat hout snijdt en een papieren universiteitskrant. Nog een paar euro’tjes naar Geesteswetenschappen zou ook leuk zijn.

 

 

Erik Hardeman: er is een prijs naar me genoemd

Erik HardemanDrieëndertig jaar werkte hij hier: Erik Hardeman. Eerst voor het Ublad, later voor de digitale opvolger DUB. Hij mag dan wel uit dienst zijn, zijn naam leeft voor.
MUZIEK: Voor het eerst sinds jaren heb ik weer eens een nieuwe Nederlandse cd gekocht, van de band Have You Heard The Hype? Hun muziek lijkt ergens op, maar ik ben er nog steeds niet achter waarop precies. The Beach Boys? Of toch misschien The Thrills.
FILM: Ik ben zo iemand die de films die hij ziet, een cijfer geeft en als ik mijn lijstje overzie was het dit jaar treurigheid troef, met als dieptepunt (min 1) Le Quattro Volte, een film over een herder op Sardinië, waarin twee uur niets gebeurt, behalve dat een lammetje even zoek is. Maar als ik de vraag goed begrijp gaat hij eigenlijk over mijn favoriete film van dit jaar. Twee springen er uit: True Grit van de gebroeders Coen en Des Hommes et des Dieux van Xavier Beauvois (allebei een 9).
BOEK: Had ik hier ook maar een lijstje van bijgehouden. Het beste staat me nog de autobiografie van Patti Smith voor de geest. Mooie sfeertekening van New York in de jaren zeventig. En verder een uiterst vermakelijk tweedehandsje met anekdotes uit de beginjaren van de popmuziek. Phil Spector die besloot dat ‘He’s a rebel’ van Darlene Love beter uitgebracht kon worden als een single van de Crystals, zodat die tot hun stomme verbazing opeens een nummer 1 hit hadden met een liedje dat ze nog nooit hadden gezongen.
TELEVISIE: Het leukste programma is en blijft ‘Met het mes op tafel’ met Joost Prinsen. Even 25 minuten pretentieloos vermaak. Kom op sufferd, zet gewoon 50 in.
POLITICUS: Als ik de Amsterdamse politiek wat beter had gevolgd, had hier waarschijnlijk Lodewijk Asscher gestaan. Nu kies ik voor Angela Merkel, vanwege haar volstrekt authentieke onverstoorbaarheid.
HOOGTEPUNT: Dat waren natuurlijk de eerste drie maanden van dit jaar, toen ik nog tussen mijn geliefde, nu voormalige, collega’s mocht vertoeven. Maar direct daarna komt uiteraard het feit dat er voor het eerst in mijn leven een prijs naar mij is genoemd, inmiddels een ‘stipendium’ als ik mij niet vergis. Wat zou mijn goede vader trots zijn geweest.
DIEPTEPUNT: Ik vrees toch dat ik dan dit kabinet moet noemen met zijn dédain voor alles wat niet direct economische waarde heeft. Als je nu toch weer ziet hoe zo’n mevrouw Schultz doodleuk alle verstandige adviezen, zelfs die van haar eigen partijgenoten, in de wind slaat om een paar autofanaten hun zin te geven. Zou de gezondheid van mensen in de buurt van snelwegen haar dan echt worst wezen?
WENS VOOR 2012: Naast verkiezingen die een kleine, maar comfortabele meerderheid voor links opleveren (meer een illusie dan een wens, vrees ik) hoop ik op een iets betere tweede seizoenshelft voor FC Utrecht (meer een illusie dan een wens, vrees ik).

 

 

Kaj Hendriks: langstudeerboete is slecht voor sporters

Kaj HendriksEigenlijk is 2012 zijn jaar (gaan we maar gemakshalve van uit) maar al dit jaar veel aandacht voor roeitopper én student Kaj Hendriks. Voor DUB houdt hij een blog bij over zijn weg naar de Olympische Spelen in Londen.
MUZIEK: ‘Somebody That I Used To Know’. Een heerlijk nummer om tussen trainingen naar te luisteren.
FILM: Films met een hoog ver-van-je-bed-showgehalte gooien hoge ogen. De chaos in The Hangover Part II en New Kids: Turbo staat in groot contrast met het vrije strakke regime van een topsporter.
BOEK: Lezen doe ik meer in mijn studieboeken en tijdschriften (Kijk, Men’s Health, Vrij Nederland, Consumentengids en Medisch Contact). Het enige boek dat ik in 2011 uitgelezen heb is Wij zijn ons brein van Dick Swaab.
TELEVISIE Door de vele trainingsstages kijk ik weinig naar de Nederlandse televisie. Wel kijk ik graag naar series, zoals Suits en Frozen Planet.
POLITICUS: Halbe Zijlstra is zeker niet mijn favoriete politicus, maar wel het vermelden waard. Hij maakt niet alleen geen uitzondering voor deeltijdstudenten en studenten met een beperking, maar ook voor topsporters. En ik merk dat het naast mijzelf ook andere topsporters treft en beperkt in hun prestaties (zelfs in een Olympisch jaar).
HOOGTEPUNT: De halve finale op het Wereldkampioenschap Roeien van dit jaar in Slovenië. Hier heb ik samen met mijn drie teamgenoten een Olympische nominatie verdiend in de vier zonder stuurman.
DIEPTEPUNT: De – vooralsnog - onvoorwaardelijke invoering van de langstudeerboete.
WENS VOOR 2012: Met mijn teamgenoten in augustus een Olympische (gouden) medaille in ontvangst nemen.

 

 

Matthias Jorissen: ADHD van Kuifje-film

Matthias JorissenVijf jaar voorzitter van de universiteitsraad, maar nog veel langer lid. Matthias Jorissen sloeg dit jaar voor het laatst met zijn hamer in de U-raad.
MUZIEK: Paul Simon: So Beautiful Or So What. Prachtige muziek, bijna op het niveau van zijn weergaloze Graceland (1986), laat dat even op je inwerken.
FILM: Kuifje en het geheim van de Eenhoorn. Door mijn kinderen word ik gedwongen naar kinderfilms te gaan. Dat was in dit geval geen straf, al werd ik op het laatste wel een beetje zenuwachtig van al die vondsten. We verlieten ADHD de bioscoop.
BOEK: Pleun van Detlev van Heest. Zijn eerste deel (De verzopen katten en de Hollander) was nóg mooier, maar dat verscheen niet in het afgelopen jaar. Hoewel Van Heest wel erg nadrukkelijk op de schouders van Voskuil is gaan staan, of in diens schoot is blijven zitten, is het een knap geschreven verhaal. Zonder ook maar de minste terughoudendheid doet hij aan karaktermoorden, zijn eigen karakter incluis.
TELEVISIE: Ik kom niet zo veel aan tv-kijken toe. Maar voor Andere Tijden maak ik graag een uitzondering.
POLITICUS: Wat had ik nu graag Job Cohen opgeschreven…
HOOGTEPUNT: Sterker uit familieomstandigheden komen dan ik had kunnen vermoeden.
DIEPTEPUNT: Het aanblijven van het huidige kabinet.
WENS VOOR 2012: Een flukse val van het huidige kabinet.

 

 

Loes Keijsers: 14 april was helemaal mijn dag

Loes KeijsersNa haar cum laude promotie in 2010 won Loes Keijsers dit jaar een prijs voor de beste jonge onderzoeker.
MUZIEK: Adele.
FILM: Geen een die indruk heeft gemaakt en in mijn geheugen is blijven hangen.
BOEK: Ik ben nog bezig, maar het is nu al mijn favoriet: ‘The secret life of pronouns’ van James Pennenbaker. Het beschrijft hoe geschreven en gesproken taal iets zegt over wie je bent. Zo kan je bijvoorbeeld analyseren wat je tweets over je persoonlijkheid zeggen op deze site.
TELEVISIE: Ik heb in een deuk gelegen bij een eenmalig tv-programma van de VARA. Jonge programmamakers schuiven aan bij Harry Mens om een zelfverzonnen product te verkopen: bruine truien gemaakt van koeienmest. Bedrijfsnaam: Caxza. Harry Mens woedend na afloop. Dat is toch hilarisch.
POLITICUS: Boris van der Ham (D66). Een inspirerende politicus. Regelmatig geeft hij zijn visie in een vrije lezing. Een politicus die eerst denkt, en dan pas spreekt. Daarvan zouden er meer mogen zijn.
HOOGTEPUNT: Op één dag officieel gaan samenwonen, een huis gekocht, en een wetenschapsprijs gekregen: 14 april was helemaal mijn dag!
DIEPTEPUNT:Doe eens normaal, man!
WENS VOOR 2012: Dat iedereen elkaar respecteert, waardeert, en helpt als het nodig is. En meer geld voor wetenschappelijk onderzoek.

 

 

Tjolina Proost: South Park kijken als ontspanning

Tjolina ProostUniversiteitsraadlid (2010-2011) en mede-organisator van de conferentie Sirius Voorbij Tjolina Proost werd na de zomer de eerste voorzitter van de nieuwe Utrechtse studentenvakbond VIDIUS.
MUZIEK: Goldfish heeft vaak voor juiste sfeer gezorgd: relaxte momenten op kantoor, lounge tijdens borrels, dansen in de kroeg of thuis ontspannen.
FILM: Inception (2010), een geniaal in elkaar gezette film, waarin realiteit en dromen met elkaar verweven zijn.
BOEK: Je hebt het niet van mij maar… van Joris Luyendijk is een intrigerend boek dat een goed inzicht geeft over hoe politiek wordt bedreven.
TELEVISIE: Ik kijk eigenlijk nooit tv, maar sinds mijn bestuursjaar bij VIDIUS kijken we wel eens ter ontspanning South Park. Op een wonderbaarlijk onconventionele wijze combineert het humor met de actualiteit. Soms choquerend, maar vaak verrassend scherp en maatschappijkritisch.
POLITICUS: Ik bewonder Angela Merkel enorm om haar no-nonsense houding gecombineerd met daadkracht, maar ook omdat ze oog heeft voor de maatschappelijke effecten van haar beleid. Vooral van dat laatste kunnen de Nederlandse politici nog het nodige leren.
HOOGTEPUNT: De oprichting van VIDIUS. Om met bestuursgenoten zo hard te werken voor iets dat eerder nog niet op deze manier bestond, voelt echt als succes. Zeker als je dat ook terug ziet in de media en steeds vaker bij projecten wordt uitgenodigd.
DIEPTEPUNT:Internationaal: dat mensen gaan twijfelen in de euro en de schietpartij in Noorwegen. In Nederland vind ik de Wilders-uitspraak “Doe eens normaal, man” een dieptepunt. Hoe kan de politiek nu nog serieus genomen worden? Natuurlijk zijn er genoeg bekwame politici, maar dergelijke uitspraken doen denken aan apekooien op de basisschool! In Utrecht is het dieptepunt de mate waarop Utrecht omgaat met studentenhuisvesting. Positief dat ze het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting ondertekend hebben, maar ze mogen echt meer ambitie tonen.
WENS VOOR 2012: Dat Utrecht dé studentenstad wordt en dat voor de studenten (en starters) voldoende huisvesting gecreëerd wordt. Maar ook dat de HU en UU bezig blijven met de onderwijskwaliteit. Hoogwaardig onderwijs en kwalitatief goede huisvesting moet mogelijk zijn voor iedereen die in Utrecht studeert.

 

 

Appy Sluijs: in het vliegtuig met Willem-Alexander

Appy SluijsOnder aanvoering van Appy Sluijs schreef een groep jonge wetenschappers een brandbrief naar minister Verhagen. Het pleidooi voor fundamenteel onderzoek kwam veel in de media.
MUZIEK: Concert van de Fleet Foxes, helaas in de Heineken Bierstube. Wat een grandioze muzikanten zijn dat. Verder is elk nieuw album van Radiohead een feest, zo ook The King of Limbs van dit jaar. Geweldig hoe ze origineel blijven.
FILM: Geweldige docu van Michael Madsen: Into Eternity, over de opslag van kernafval in Finland in een gigantische uitgegraven mijn in keihard gesteente. Was de winnaar van de Green Screen Documentary Award op het IDFA in 2010, en ik zat in die jury.
BOEK: 1q84 van Murakami. Ik moet het derde deel nog lezen maar de eerste twee delen waren weer zeer bijzonder. Geweldige schrijver; zijn surrealisme grijpt je echt bij de strot.
TELEVISIE: TV? TV? Mijn favoriete tv-programma van 2011 was de herhaling van de Beagle-serie.
POLITICUS: Roos Vermeij, lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en mijn nicht. Doet het erg goed; nu in de commissie-De Wit over het begin van de financiële crisis.
HOOGTEPUNT: Meerdere. De geboorte van mijn derde neefje. Het bezoek aan Groenland samen met Prins Willem-Alexander (die ons in de beroemde KBX er zelf naartoe vloog) in het kader van de missie Sila. Mijn eerste co-promotorschap (waar we een leuk filmpje voor maakten). De aandacht van het NOS Journaal en Nieuwsuur voor het standpunt van De Jonge Akademie over de Topsectoren. De geweldige wetenschappelijke output die wij ook dit jaar weer samen met de collega’s van Aardwetenschappen en het NIOZ hadden. Het mogen spreken op het symposium rond de 65ste verjaardag van Gerard ’t Hooft. De organisatie van een prachtig internationaal symposium over de klimaatgevoeligheid voor CO2 bij de KNAW. Die paar dagen dat we konden schaatsen op natuurijs. En, mijn bandje Polkanaria bracht een nieuwe cd uit.
DIEPTEPUNT: Het opheffen van onze onderzoeksgroep binnen de Bètafaculteit en de eindeloze serie van daar opvolgende vergaderingen. Wij zijn heel blij dat wij vanaf 1 januari verder kunnen bij Aardwetenchappen.
WENS VOOR 2012: Dat we volgend jaar weer echt volledig bezig kunnen zijn met de core business van het universitaire leven: onderzoek en onderwijs.

 

 

Louis van Roessel: eventjes burgemeester van Utrecht

Louis van RoesselMaar liefst 3500 nieuwe studenten overspoelden deze zomer de stad voor de Utrechtse UIT-week. Rechtenstudent Louis van Roessel en de rest van de Introductie Commissie Utrecht zorgden dat alles goed geregeld was.
MUZIEK: Het nummer ‘Bakerman’ en dan de Soul Clap Remix. Een oud hitje met een retro videoclip maar wel met een hedendaags technotintje.
FILM: As It Is In Heaven.
BOEK: ZoZuidas van de ZoZa’s. Een interessante kijk op het leven van de advocatuur op de Zuidas. Gezien mijn ambitie daar ooit als advocaat te beginnen, spreekt het boek mij bijzonder aan.
TELEVISIE: Ik kijk eigenlijk nooit televisie.
POLITICUS: Jan Kees de Jager. Ik waardeer zijn enthousiasme en vertrouw onze staatsfinanciën volledig aan hem toe.
HOOGTEPUNT: De vier dagen van de Utrechtse Introductietijd (de UIT) waarbij de hele stad Utrecht op z'n kop stond voor nieuwe studenten. Wij waren er als bestuur een jaar lang mee bezig, dus het voelde als een kers op de taart om vier dagen lang een beetje 'burgemeester' van Utrecht te spelen. Foto’s staan hier.
DIEPTEPUNT: De slechte zomer. Ik heb de hele zomer doorgewerkt vanwege de Utrechtse Introductietijd (de UIT) en helaas heb ik weinig zon mogen ervaren in Nederland gedurende de zomermaanden.
WENS VOOR 2012: Willem-Alexander wordt koning, Nederland ervaart een prachtige festivalzomer en Mark Rutte loodst ons met succes door de eurocrisis.

 

 

Diederik Vasse: Wie is de Mol? is niet leuk meer

Diederik VasseHij haalde heel veel stemmen maar verloor toch op de eindstreep. Diederik Vasse werd bijna de nieuwe jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties.
MUZIEK: Lastig! Voor elke sfeer heb je namelijk verschillende soorten muziek. Mumford and Sons vond ik erg goed. Maar omdat het leven van een student zich ook grotendeels onder het genot van een drankje afspeelt zeg ik Avicii. Deze man heeft zoveel krakers van hits geproduceerd waaronder Levels waar bij mij toch wel de voetjes van de vloer gingen.
FILM: Cowboys and Aliens. Zeker niet de beste film uit 2011! Integendeel, hij is eigenlijk heel slecht maar daarom heel grappig om te zien. De film begint als een echte western maar na ongeveer 20 minuten begint opeens een ware strijd met aliens. Bizarre film maar juist daarom grappig om te zien.
BOEK: Kleine landjes: Berichten uit de Kaukasus. Waarom? Ik heb het afgelopen jaar een paar maanden vrijwilligerswerk gedaan in Azerbeidzjan, en daarom was dit boek van Jelle Brandt Corstius erg toepasselijk. Je krijgt op een korte, geestige en satirische manier een goede beschrijving van de cultuur daar. Feestvieren met slechte Russische hitjes vanuit Lada-speakers hoort hier onder andere bij.
TELEVISIE: Vroeger was ik een groot fan van Wie is de Mol? Maar sinds er BN’ers aan meedoen heeft het programma zoveel charme verloren.
POLITICUS: Het is niet echt dat ik een favoriete politicus heb. Maar Alexander Pechtold vond ik dit jaar wel sterk in de strijd tegen Wilders want het lijkt in de media wel alleen om hem te draaien. Daarbij moet ik Wilders wel een compliment geven hoe hij het spel speelt.
HOOGTEPUNT: Vrijwilligerswerk in Azerbeidzjan waar ik les gaf aan vluchtelingenkinderen. Mijn reis naar. En last but not least mijn tweede plaats in de verkiezing van de VN-jongerenvertegenwoordiger. Een mooie ervaring.
DIEPTEPUNT: Tweede worden bij de verkiezing. Achteraf kan ik trots zijn maar dat is niet je eerste gedachte als je daar op het podium staat.
WENS VOOR 2012: Dat het voor de studenten van de UU een topjaar wordt. Met veel hoogtepunten die dan op het DUB verschijnen.

 

 

 

Bert van der Zwaan: dit is de tijd van de bange politici

Bert van der ZwaanBert van der Zwaan nam dit jaar officieel het rectoraat over van Hans Stoof. 
MUZIEK: Piano Concerto No. 1 in E flat major, uitgevoerd tijdens het Lisztconcours in Utrecht door Masataka Goto (Japan) o.l.v. Jaap van Zweden. Normaal niet mijn muziek, maar verbijsterend mooi gespeeld door zowel solist als orkest.
FILM: A Separation. Een complexe film van de Iraniër Asghar Farhadi, die in hoog tempo laat zien hoe de dynamiek van kleine dingen kan leiden tot grote drama’s. Prachtige beelden, geniaal scenario.
BOEK: The sense of an ending door Julian Barnes. Het mooiste proza dat ik in 2011 las, in schitterend Engels geschreven. Barnes laat iemand schijnbaar kalm en afstandelijk op zijn leven terugkijken, maar onder het mooi geschreven verhaal gebeurt van alles.
TELEVISIE: Ik zou het niet weten. Ik kijk met enige regelmaat, met een voorkeur voor actualiteit en documentaire, maar het beklijft kennelijk allemaal niet. 
POLITICUS: Er is een treurig gebrek aan politici met persoonlijke moed, en misschien nog meer, met een visie die het eigenbelang voorbij gaat. Ik zou er werkelijk niet één weten te noemen die er bovenuit steekt: dit is de tijd van de bange politici, nadat het eventjes leek of Obama boven die middelmaat uitstak. Maar helaas...
HOOGTEPUNT: De aanvaarding van het rectoraat was prachtig. Even mooi of misschien mooier was de expeditie naar Mongolië aan de noordrand van de Gobiwoestijn, waar ik mijn vakantie werkend heb doorgebracht in mijn oude vakgebied (paleontologie), als hulpje van mijn vrouw die daar veldwerk deed.
DIEPTEPUNT: De staat van de Nederlandse politiek: gebrek aan visie, gericht op eigenbelang, kakelend en schreeuwend, waarbij de macht lijkt te zijn voor wie de beste oneliner heeft. Wanneer gaan we ons bezinnen???
WENS VOOR 2012: Wees moedig! Naast harmonie, gezondheid en geluk, wens ik iedereen moed toe. Moed is het essentiële ingrediënt om, tijdens de komende jaren van toenemende schaarste en grote maatschappelijke veranderingen (wereldwijd), tot een stabiele en rechtvaardige samenleving te komen. Daarin heeft ook de universiteit een rol!

Advertentie