De virtuele wereld van Django den Boer

Op een plank staan in de werkkamer, maar het gevoel hebben dat je je boven een afgrond beweegt. Technicus Django den Boer ontwerpt virtuele werelden waarmee wetenschappers van klinische psychologie onderzoek kunnen doen.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Django den Boer, van origine gameontwikkelaar en hier bij klinische psychologie bouw en programmeer ik werelden waarmee wetenschappers een experiment kunnen uitvoeren met participanten in de virtual reality.”

Waar is deze werkplek?
“Deze werkplek is in de kelder van het Langeveldgebouw. Daar is mijn werkkamer waar ik programmeer . Ik overleg met wetenschappers en probeer in ongeveer een maand een wereld te bouwen die past bij hun onderzoek. Op de foto zie je een experiment waarbij iemand op de plank staat en door de VR headset helemaal beleeft dat hij op een afgrond staat. Wij kunnen zo de angst meten.”

Wat maakt jouw werk in deze werkplek bijzonder?
“Het is bijzonder dat we kunnen bijdragen aan een natuurlijke situatie om emoties zoals angst te meten. Vroeger moest je een filmpje kijken en dan reageren door op een knop te drukken. Dat heeft iets onnatuurlijks. Door onze virtuele wereld beleef je de situatie heel echt, je krijgt het onderbuikgevoel dat je ook in de werkelijkheid zou ondergaan. En zo leveren we voor de wetenschappers goed onderzoeksmateriaal aan.” 

Advertentie