De neuronale connecties van Daniëlle van Rossum

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Daniëlle van Rossum en ik ben al bijna twee jaar onderzoeker in opleiding in de onderzoeksgroep van onze hoogleraar Jeroen Pasterkamp. Het onderzoek in ons lab is onder andere gefocust op het begrijpen van de moleculaire mechanismen die te maken hebben met de ontwikkeling van neuronale connecties. Zelf werk in aan zogeheten circulaire RNA's. RNA staat voor RibonucleicAcid. Dit is ribonucleïnezuur en een van drie macromoleculen (met DNA en eiwitten) die essentieel zijn voor alle bekende levensvormen. Het is bekend dat deze circulaire RNA's tijdens de neuronale ontwikkeling heel hoog aanwezig zijn. Ik probeer te achterhalen wat hun functie is.”

Waar is deze werkplek?
“Deze werkplek bevindt zich in het Stratenum, het mintgroene gebouw naast het UMC. Ons lab is gevestigd op de vierde etage waar zich de afdeling translational neuroscience bevindt. Binnen het lab is de MIND facility gevestigd waar onder andere deze microscoop staat.”

Wat is er interessant aan jouw onderzoek?
“Wat ik zelf heel leuk vind aan mijn onderzoek is dat er nog zo weinig over bekend is. De circulaire RNA's lijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van de hersenen, maar we weten nog niet welke rol precies. Soms maakt het dat heel lastig om er aan te werken, omdat er bijvoorbeeld nog niet de juiste middelen voor zijn om de processen goed te bestuderen. Aan de andere kant moet je daardoor juist heel creatief zijn en kun je met hele innovatieve technieken werken zoals bijvoorbeeld deze lightsheet microscoop. Hiermee kunnen we onder andere naar neuronale connecties in 3D kijken.”

Advertentie