Femke Halsema maakt moreel kompas voor bestuurders

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gaat een gedragscode opstellen voor bestuurders in de (semi)publieke sector, waar ook onderwijsinstellingen toe behoren.

Het kabinet wil naar aanleiding van affaires bij mbo-koepel Amarantis en woningbouwcorporatie Vestia het ‘moreel kompas’ van bestuurders verbeteren. Een commissie onder leiding van Halsema gaat een set “kernwaarden van maatschappelijk verantwoord bestuur en intern toezicht” in de vorm van gedragsregels opstellen. De commissie adviseert ook over de rol van de overheid bij het naleven van die regels.

Naast Halsema zitten Doekle Terpstra (collegevoorzitter van Inholland), schrijver en filosoof Maxim Februari en consultant Marco van Kalleveen in de commissie, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp aan de Tweede Kamer. Hij wil dat de commissie-Halsema voor 1 oktober met de gedragscode komt.

Halsema was eerder voorzitter van de commissie die het financiële debacle bij Amarantis onderzocht. In het eindrapport hekelde zij het gebrek aan moreel besef bij de betrokken bestuurders en kwam de noodzaak van gedragsregels al naar voren.

 

Tags: gedragscode

Advertentie