Franse kunstenaar bouwt boomhut bij De Uithof

Kunstenaar Laurent Tixador: "We bouwen hier zonder dat er een schroef in een boom gaat." Foto DUB

Nog nat van het zweet komt Tixador het bos achter de Botanische Tuinen inlopen. In dit bos is de Franse kunstenaar bezig met het project Nature helps man to take root. Hij bouwt een constructie van platformen in de bomen die stijgen wanneer de boom groeit. Zijn constructie maakt deel uit van het kunstproject Zero Footprint Campus dat van woensdag 31 mei van start gaat.

De kunstenaar kampeert al sinds 18 mei tussen de bomen. "Ik ben niet bang om gevonden te worden. De mensen weten dat dit bij het project hoort", vertelt hij. "Iedereen kan mij ook gewoon zien en tegenkomen als ze het bos in lopen." Hij zegt ook dat iedereen welkom is om op 31 mei het kunstwerk te aanschouwen. Zelf kan hij er niet lang bij zijn. "Ik vertrek begin juni alweer naar Frankrijk."

"Het is de bedoeling dat de houten constructie meestijgt wanneer de boom groeit. Omdat de boom ook dikker wordt, blijven de planken beter zitten", aldus de kunstenaar. Iets bouwen zonder dat er een schroef in een boom gaat, is volgens hem het belangrijkste onderdeel van het hele project.

Tara Pesman en Jacob Herrie helpen met de bouw van het kunstwerk.

Bij het bouwen krijgt de Fransman hulp van UU’er Jacob Herrie, student Sociale Geografie en Tara Pesman, die een master Logica in Amsterdam doet. Herrie: "Ik zag op een dag een poster met de tekst ‘kom kamperen bij het USP en bouw bijzondere boomhutten'", vertelt hij. "Ik was er meteen enthousiast over, want voor mijn studie ben ik nu bezig met een  woon- en leefproject. Dit sluit daar mooi bij aan." Pesman vond het project via een vrijwilligersbank. "Ik wilde graag iets doen in de buitenlucht en met mensen samenwerken", legt ze uit. "Dit project is daarvoor perfect."

Naast de boomhut heeft Tixador ook een project in de Botanische Tuinen, Man helps nature to take root. Bij de kassen op het complex plaatst Tixador een glazen buis. Door het vocht in de grond en het zonlicht ontstaat er condensatie in de buis. "Het water zorgt dat er op die plek iets kan groeien", vertelt hij. "Het begint met mos, dat wordt later gras en in de toekomst groeit er misschien wel een boom."

"De werken vormen een tweeluik", vertelt hij "In beide projecten voeg ik iets toe aan de natuur zonder iets anders weg te nemen. Hier is het een boomhut en in de Botanische Tuinen is het begroeiing op een plek tussen straatstenen."

De opening van het Zero Footprint Campus project is op woensdag 31 mei. Vanaf dan zijn verschillende kunstwerken tot en met zondag 25 juni te zien in De Uithof.

 

 

 

Advertentie