Hiep Hiep Hoera januari

25 januari
Florian Sniekers
, universitair docent macro-economie bij de Utrecht University School of Economics, heeft Joop Hartog Thesis Award 2017 gewonnen voor zijn proefschrift Over het functioneren van markten met fricties. Het proefschrift van Sniekers analyseert de invloed van beslissingen die mensen nemen zoals verhuizen of van baan veranderen. Sniekers promoveerde cum laude op dat onderwerp aan de Vrije Universiteit Amsterdam in maart 2017. De Joop Hartog Thesis Award 2017 wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Amsterdamse School of Economics. Dit jaar waren er twee winnaars. Naast UU-docent Sniekers won ook econoom Nadine Ketel, omdat de jury vond dat beide wetenschappers de prijs evenveel verdienden.

24 januari
Enea Mauri
heeft de Shell Afstudeerprijs gekregen voor zijn masterscriptie. Mauri die het UU-masterprogramma Theoretical Physics aan de faculteit Bètawetenschappen volgde, schreef eeen scriptie naar hoge-temperatuur-supergeleiders. Een onderwerp dat een rol speelt bij het efficiënte transport van energie. Volgens de jury steeg de scriptie van Mauri uit boven dat wat je van een masterstudent mag verwachten en prezen hem als een "rijpe natuurkundige". Aan de Shell Afstudeerprijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.

23 januari
UCU-alumnus Selma Seddik heeft de tweede prijs in ontvangst mogen nemen tijdens Circulars Awards in de categorie publieksfavoriet. De prijs is een initatief van het World Economic Forum en Young Global Leaders om bedrijven of individuen te belonen die een bijdrage leveren aan de kringloopeconomie. Seddik is mede-oprichter van Instock. Het bedrijf haalt onverkochte producten op bij plaatselijke supermarkten. Chefs maken vervolgens met de "oogst van de dag" een maaltijd in één van de Instock-restaurants. Seddik studeerde Liberal Arts and Sciences aan de UU.

22 januari
Twee alumni van de UU zijn opgenomen in de Forbes 30 under 30.  Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes stelt elk jaar een lijst samen van vernieuwers, ondernemers, slimerikken en game changers in verschillende vakgebieden. Dat leidde dit jaar tot een lijst van zeshonderd twintigers die je in de gaten moet houden in 2018. Onder hen twee oud-UU'ers: Gert van Vugt en Fritz Jergitsch.

Gert van Vugt werd opgenomen in de categorie sociale vernieuwers. Hij ontwerpt en bouwt duurzame woningen, om de CO2-uitstoot in de bouw terug te dringen. De bouwindustrie is verantwoordelijk voor één derde van de uitstootvan het broeikasgas. Bij de bouw van de woningen  van Van Vugt wordt 90 procent minder CO2 uitgestoten. Van der Vugt studeerde Liberal Arts and Sciences aan het UCU. 

Studiegenoot Fritz Jergitsch werd genomineerd in de categorie Media en Marketing. Jergitsch richtte in 2013 de Tagespresse op. Het is Oostenrijks grootste satirische website met een half miljoen bezoekers per maand op een land van 9 miljoen inwoners. Jergitsch studeerde van 2010 tot 2013 aan het University College Utrecht en studeerde cum laude af.

19 januari
De genomineerden voor de UU Docentprijzen van het Jaar zijn bekend gemaakt. De prijzen zijn bedoeld om docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren in het zonnetje te zetten. Studieverenigingen droegen in het totaal 31 docenten aan voor de prijzen. In de categorie Docenttalent zijn Rachel Dijkstra, Tom Overmans en Sophie Reinders genomineerd. In de categorie Docentprijs zijn Krijn de Jong, Margot Koster en Saskia Stevens genomineerd. Op 6 maart vindt de bekendmaking van de winnaars plaats tijdens de Onderwijsparade. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de universitaire Dies op 26 maart.

18 januari
Belle Derks
, hoogleraar Sociale & Organisatiepsychologie, is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Jonge Akademie. Ze neemt per 1 april 2018 de taken over van Rens Vliegenthart. Ook universitair hoofddocent Stefan van der Stigchel, van Psychologie, is toegetreden tot het bestuur. De Jonge Akademie is een platform voor jonge wetenschappers die tot de internationale top van hun vakgebied behoren binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

UU-alumnus Jelle van Haaster is verkozen tot Jonge ambtenaar van het Jaar 2018. Van Haaster die aan de Universiteit Utrecht een master Public International Law volgde, kreeg de prijs omdat hij gezien wordt als een ambtenaar die verandering brengt. De alumnus die een bachelor volgde aan de Koninklijke Militaire Academie houdt zich bezig met technologische ontwikkelingen en innovaties binnen de overheid. Dat betekent dat hij zich buigt over vragen zoals: Mag ik apps uitbrengen voor collega's? Mag ik meekijken met een patrouille via virtual reality? En mag ik appen met stamoudsten in uitzendgebied? 

12 januari
In de ANWB-verkiezing van het Leukste uitje van Nederland, zijn de Botanische Tuinen op de tweede plaats geëindigd in de provincie Utrecht. Christine den Das, office manager van de Botanische Tuinen, nam de award in ontvangst.

11 januari
Universitair docenten Paulien de Morree en Herman Kasper Gilissen hebben de Maatschappelijke Impact Prijs 2017 van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie gewonnen in de categorie medewerkers. De Morree is voorzitter en mede-oprichter van de stichting Initiatives for Peace and Human Rights en ook Kasper Gilissen zet zich in voor deze stichting. De jury vond dat ze daarmee sociale ongelijkheid bestrijden en helpen om mensen weerbaarder te maken. Dat hangt nauw samen met wat de faculteit nastreeft en daarom winnen ze de prijs.

Gerben Hiemstra is de studentenwinnaar van de Maatschappelijke Impact Prijs. De student Rechtsgeleerdheid en Economie & Bedrijfseconomie begon ooit op het mbo en zag dat studenten daar kansen mislopen omdat er geen studieverenigingen zijn. Gerben denkt dat studenten zich meer betrokken voelen bij hun studie en hun toekomst door een dergelijke vereniging. Ook biedt een vereniging kansen om bestuurservaring op te doen. De ervaringen zouden volgens Gerben ervoor zorgen dat mbo'ers het gevoel hebben meer controle te hebben over hun leven. Ook zou het de kloof tussen hoog- en laag opgeleid in de maatschappij verkleinen. Gerben reist momenteel om de week naar Groningen om daar een groep mbo-leerlingen te coachen zodat zij een eigen studievereniging kunnen opzetten.

Beiden kregen een bedrag van 1000 euro.

9 januari
Universitair Hoofddocent Douwe van Hinsbergen is Docent van het Jaar van de faculteit Geowetenschappen. Van Hinsbergen ontving de prijs omdat hij volgens de jury studenten leert om problemen op te lossen op een manier die zij ook in andere situaties kunnen toepassen. Dionne Melskens, studentlid van de faculteitsraad droeg het juryrapport voor:  "You train the students by first asking them to quickly formulate a hypothesis, and then to look for ways this hypothesis can be disproven. Because, in your view students learn more from predictions that were false than from showing that one is right.”

Assistent professor Amir Raoof mag zich het komende jaar het Docenttalent van de faculteit Geowetenschappen noemen. Jonas Liekens, studentlid van de faculteitsraad, zei over Raoof dat hij let op de interesse van studenten bij het samenstellen van zijn colleges. Daardoor zijn studenten volgens Jonas nooit verveeld en blijven zij enthousiast over de diverse onderwerpen die Raoof behandelt. Daarnaast besteedt hij aandacht aan het feit dat vraagstukken binnen de universiteit vaak minder complex zijn dan degene die zij tijdens hun werkende leven tegenkomen. De winnaars ontvingen beiden een bedrag van 1500 euro om te besteden aan onderwijs gerelateerde zaken. 

8 januari
Annelien Bredenoord
, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie, heeft de Publiprijs 2017 gewonnen. Met de Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek, om deel te nemen aan het maatschappelijke debat en om mee te denken over oplossingen van maatschappelijke problemen. Bredenoord was veelvuldig in de media over onder meer de invloed op patiëntenzorg en maatschappij van medische innovaties zoals stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie en data- en biobanken. Volgens het juryrapport leent het onderzoeksterrein van Bredenoord zich "bij uitstek om ermee naar buiten te treden en deel te nemen aan het maatschappelijke debat". Met de Publiprijs krijgt Bredenoord een budget voor het maken van een video over haar onderzoek.

 

Kent u ook een UU'er die iets gewonnen heeft, laat het ons dan per mail weten. Wie weet staat die persoon volgende maand in het overzicht.

Advertentie