Opleiding in Geesteswetenschappen geen ‘one-way ticket’ naar armoede

Bezoekers Carrièrenacht luisteren naar keynote speaker Lynn Berger. Foto door Sanne Sprenger.

De Carrièrenacht Geesteswetenschappen, die vorige week in de binnenstad plaatsvond, was een initiatief van student-assessor Lisa Korteweg en Sjoer Bergervoet van Career Services. Met de hulp van negentien studieverenigingen haalden zij ruim vijftig alumni terug naar de universiteit. Geïnteresseerden kregen de kans om korte presentaties van de alumni bij te wonen of hen onder het genot van een drankje het hemd van het lijf te vragen op de drukbezochte alumni-markt. 336 mensen schreven zich in voor de Carrièrenacht, onder wie 239 bachelor- en 67 masterstudenten. De meesten kwamen van de opleidingen Wijsbegeerte, Engelse Taal & Cultuur, Geschiedenis en Media & Cultuur.

"Er wordt nog te weinig aan arbeidsmarktoriëntatie gedaan binnen de faculteit Geesteswetenschappen (GW)", aldus Lisa Korteweg. "De Universiteit Utrecht organiseert centraal natuurlijk wel Careers Day, maar daar staan vaak grote bedrijven die niet direcht aansluiten bij onze opleidingen. Die trekt dus maar weinig geesteswetenschappers. Bovendien is die dag altijd in De Uithof en dat is voor veel GW’ers letterlijk een ver-van-mijn-bed-show.”

Korteweg stelt dat de geesteswetenschappen vaak een wat negatieve bijklank hebben als het gaat om loopbaanperspectief. "En dat terwijl geesteswetenschappers vaak op hoge posities terechtkomen. Eén van de doelen van deze avond was om dat te laten zien.” Met de Carrièrenacht hoopt ze bovendien beter aan te sluiten bij de GW-cultuur. “Die is laagdrempelig. Die is met een drankje in de hand het gesprek aangaan met inspirerende alumni.”

Gezond verstand en paranoia
Vice-decaan van de faculteit GW Peter Schrijver opende de avond, waarna Lynn Berger van nieuwsplatform De Correspondent als keynote speaker optrad. Schrijver vroeg zich hardop af waarom nog uitgelegd moet worden dat de geesteswetenschappen van ‘enorm maatschappelijk belang’ zijn “want dit weten we al 2500 jaar”. Volgens hem zijn er echter in de laatste decennia wat ‘krasjes’ ontstaan op dit idee. “De vraag wat je toch met geesteswetenschappen kan, vind ik niet zo snugger. Geesteswetenschappers komen terecht in de hoogste regionen van bedrijven, van culturele instellingen en van maatschappelijke instanties. Of in de politiek. Onze minister-president studeerde geschiedenis.”

Ook Berger onderstreept in haar presentatie graag de meerwaarde van GW. Zij studeerde Geesteswetenschappen aan het University College in Maastricht en voltooide zowel haar master als doctoraat aan Columbia University in New York. “Als geesteswetenschapper word je getraind om voortdurend te balanceren op het randje van gezond verstand en paranoia. Je krijgt mee dat je er automatisch vanuit moet gaan dat niets is wat het lijkt. Er is meer dan het oppervlak prijsgeeft, dat een roman een diepere betekenis heeft, een schilderij symbool staat voor iets anders, en dat de ogenschijnlijk ‘normale’ dingen die mensen doen in feite ingewikkelde rituelen zijn.”

Ze laakt ook de scorebordmentaliteit, die ‘op universiteiten natuurlijk ook een rol speelt’. Zo omschreef De Keuzegids kunst- en cultuurstudies als crepeerstudies, die als ‘one-way ticket naar armoede zouden fungeren’. “Zo’n oneerbiedige term laat precies zien waar het misgaat in de prestatiesamenleving en de scorebordmaatschappij. Vorm wint het van inhoud.” En passant geeft ze haar toehoorders nog een tip mee. “Als je op een verjaardagsfeestje weer eens gevraagd wordt wat je daar dan later mee kan worden, met die studie van je, dan kan je voortaan zeggen dat je in elk geval bij De Correspondent kan gaan werken.”

‘Een echte alfa’
Dat GW’ers inderdaad in allerhande functies terechtkomen, bewijst de Carrièrenacht. Hier spreken beleidsadviseurs, projectleiders, redacteuren, communicatiespecialisten en taaltrainers. Ook kun je aanschuiven bij een tolk of een junior-conservator.

Sophie de Koning is één van de alumni die mocht spreken op de Carrièrenacht. Zij is naar eigen zeggen ‘een echte alfa’. Ze begon in Utrecht aan een studie Wijsbegeerte maar switchte later naar Taalkunde. Nu werkt ze als online community manager bij Elsevier. Ze vertelt veel aan haar studie te hebben gehad, vooral aan de opgedane onderzoeksvaardigheden. “Enquêtes afnemen, weten hoe je iemand goed interviewt, het verwerken van datasets.”

Veel moeite met het vinden van een baan had ze niet, al was ze daar wel bang voor. “Het duurde ook even voordat ik wist wat ik écht leuk vond. Ik heb een poos tijdelijke banen gehad om dat uit te zoeken. Op een gegeven moment werkte ik in Londen als quality insurance tester voor games. Ik moest hiervoor teksten proeflezen die vertaald waren naar het Nederlands. Een fantastische baan voor een korte periode want er waren geen doorgroeimogelijkheden. Maar van de ervaring die ik daar heb opgedaan, het op zoek gaan naar bugs bijvoorbeeld, heb ik nu als online community manager veel profijt.”

Als de Carrièrenacht op zijn einde loopt, praten twee studenten Engelse Taal & Cultuur buiten nog even na. Zij zijn wel gerust op hun toekomst. “Deze avond heeft bij ons alleen maar het idee versterkt dat wij heus wel goed terechtkomen na onze studie."

Advertentie