UU-hoogleraar is dé academische veelverdiener van Nederland

Hans Bos (rechts) en Hans Clevers waren in januari te gast bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Ze vertelden daar over een nieuwe kweektechniek voor menselijke leverstamcellen én voor stamcellen uit alvleesklierkanker.

Kankergeneticus Hans Bos heeft de afgelopen twintig jaar het meeste geld binnengehaald voor wetenschappelijk onderzoek, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Het oliemannetje van de Nederlandse kankerresearch. Zo omschreef de Volkskrant Hans Bos afgelopen zaterdag. Met 31,2 miljoen euro aan ontvangen onderzoekssubsidies is Bos dé academische veelverdiener van Nederland.

Voor het bepalen van dat miljoenenbedrag dook de Volkskrant in de databanken van de European Research Council (ERC), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en het Zwaartekracht-programma van het ministerie OCW. Bij die financiers dienen wetenschappers alleen, maar vaak ook als groep, beursaanvragen in.

Uit de analyse van de Volkskrant blijkt dat een select gezelschap iedere keer miljoenen binnensleept bij de financiers, en dat er een grote groep onderzoekers is, die weinig of niks krijgt. Het is een wereld van haves en have-nots, schrijft de krant, waarbij Dagobert Ducks als Hans Bos alle miljoenen opstrijken.

Volgens sommigen is er sprake van scheefgroei in de verdeling. "Het probleem is dat er kwalitatief eigenlijk geen groot onderscheid bestaat tussen de tien mensen die wel een beurs krijgen, en de volgende tien of vijftien op het lijstje van de jury, die niks zullen krijgen", zegt de Eindhovense psycholoog Daniël Lakens in de krant.

Nummer twee in de lijst academische veelverdieners is de Nijmeegse magnetisme-fysicus Theo Rasing. Toxicoloog Jos Kleinjans van de Universiteit Maastricht is derde op de lijst. De volledige lijst van de Volkskrant vind je hier.

Advertentie