Zomernieuws dat we gemist hebben

Hebben we wat gemist toen we als redactie op het strand lagen? We zijn eens gaan rondkijken en kwamen behoorlijk wat interessante nieuwtjes tegen. Een overzicht.

Geen medailles voor Utrechtse studenten, wel voor alumni
Geen roeimedailles voor Utrechtse studenten in Londen. Inge Janssen (Geocommunicatie) werd met haar roeimaatje Ellen Hogerwerf achtste bij de zware vrouwen dubbeltwee. De Nederlandse vier-zonder-stuurman, met DUB-blogger en Geneeskundestudent Kaj Hendriks, eindigde als vijfde in de finale (video hier).

Drie oud-studenten wonnen wel een roeimedaille. Claudia Belderbos, Roline Repelaer van Driel en stuurvrouw Anne Schellekens haalden brons met de Nederlandse vrouwen acht. En dat betekent dus ook brons voor roeiverenigingen Orca en Triton.

Bij beachvolleybal strandde Farmaciestudente Madelein Meppelink samen met Sophie van Gestel in de achtste finale tegen de regerende wereldkampioenen uit Brazilië (hier een videosamenvatting met halverwege een prachtige rally). Later op de avond schoof het Nederlandse duo aan bij de Mart Smeets Show.

Eremetaal komt er waarschijnlijk wel voor de Nederlandse hockeydames, met economiestudente Caia van Maasakker en studente filosofie Marilyn Agliotti in de gelederen. De regerende Olympische kampioenen zijn ongeslagen doorgedrongen tot de halve finale, en spelen vanmiddag (woensdag) om 16.30 uur tegen Nieuw-Zeeland.

 

Bewoners klagen over geluidsoverlast HAL 16
De bewoners van de wijk Rijnsweerd-Zuid zijn boos. Afgesproken was dat HAL 16 zijn feesten aan de achterzijde van het gebouw zou houden, om geluidsoverlast voor de buurt te beperken. En nu vinden er deze maand toch een aantal feesten aan de voorkant plaats: de gemeente heeft hiervoor een vergunning verleend.

De bewoners zijn laaiend en uiten hun frustratie in het AD Utrechts Nieuwsblad. “Wat voor praktijken zijn dit?” De horeca-ondernemer van HAL 16 heeft begrip voor de boosheid van de bewoners maar staat volledig in zijn recht, zegt hij in de krant. “Ik heb een terras aan de voorkant en elke ondernemer in Utrecht heeft het recht twee keer per jaar een ontheffing aan te vragen voor wat hardere muziek. Dat doen wij, en we hebben de bewoners netjes gewaarschuwd.”

 

UU op universitaire homoboot
De Universiteit Utrecht voer op zaterdag 4 augustus mee met University Pride-boot tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Doel: de acceptatie en zichtbaarheid van LGBT’ers binnen academische instellingen te vergroten.

Maarten Vervaat, directeur van Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, en twee andere UU-medewerkers waren aanwezig op de boot (foto). Minister van Bijsterveldt doopte de boot. Folia maakte een videoverslag van het gebeuren.

 

Universiteit Utrecht slaagt voor instellingstoets
De Universiteit Utrecht is “met vlag en wimpel” geslaagd voor een kwaliteitstoets van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Een externe commissie heeft bekeken hoe ons systeem werkt dat de onderwijskwaliteit op peil moet houden, en de UU scoort op alle vlakken maximaal.

Door dit keurmerk kunnen de afzonderlijke opleidingen van de Universiteit Utrecht de komende zes jaar volstaan met een lichtere kwaliteitstoets. Meer informatie over het hoe en waarom van accreditatie kan je hier vinden.

 

Wiskundetalent in aantocht
De Universiteit Utrecht krijgt een eerstejaars student met een serieuze wiskundeknobbel. Jetze Zoethout (17) uit Goutum won deze zomer een gouden medaille tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade in Argentinië. Komend jaar gaat Jetze wiskunde en wijsbegeerte studeren aan de UU. Hij haalde een 10 voor zijn vwo-examen wiskunde.

 

LSVb wil ook gratis reizen in de zomer
Studenten moeten ook in de zomer gratis kunnen reizen in het openbaar vervoer. Dat oppert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in Spits. Volgens de studentenbond studeren steeds meer studenten ook in de periode tussen 16 juli en 16 augustus. Sommige studenten doen dat om achterstanden weg te werken, anderen doen het juist om hun studie te versnellen, aldus de LSVb.

 

Meer Griekse studenten naar Nederland
Grieken willen graag in Nederland komen studeren. Uit een rondgang van Het Financieele Dagblad () langs Nederlandse universiteiten blijkt dat de instroom van Griekse studenten elk jaar toeneemt. In 2008 begonnen er 300 aan een studie in Nederland, in 2011 bijna 650 en volgende jaar zijn het er wederom meer, is de verwachting.

De jonge Grieken ontvluchten de economische crisis in eigen land en kiezen vooral voor Engelstalige masteropleidingen elders in Europa. Aan de Universiteit Utrecht hebben zich voor komend studiejaar al 269 Grieken aangemeld voor een masteropleiding. Vorig jaar waren dat er in augustus nog 245 en het jaar daarvoor 148, staat in het FD. In Tilburg zien ze een verdriedubbeling in het aantal aanmeldingen (van 30 naar 90).

Nederland blijkt na Groot-Brittannië het populairste land voor studenten uit crisislanden als Griekenland, Spanje, Italië en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek door StudyPortals, een internetplatform waar Europese studenten hun buitenlandse studiemogelijkheden kunnen vinden en vergelijken. Voor komend jaar wordt een forse instroom van ‘crisisstudenten’ verwacht.

 

Stage-onderzoek leidt tot Kamervragen PVV
Rechtenstudent Kinanya Pijl haalde veel media met haar stage-onderzoek naar de schadelijke gevolgen van windmolens. Omwonenden zouden veel last hebben van slaaptekort, angststoornissen en concentratieproblemen. Het onderzoek leidde zelfs tot vragen van de PVV in de Provinciale Staten.

Wat veel media over het hoofd zagen, is dat het een onderzoek van een student betreft, en dat de student stage loopt bij het advocatenbureau dat namens een actiegroep een rechtszaak voert tegen windturbines in Houten. Een bureau dat er belang bij heeft om windmolens als schadelijk af te schilderen.

“Het is harstikke fout in de krant gekomen. Misschien omdat het komkommertijd is”, zegt een woordvoerder van de UU tegen de Groene Courant. “Het is een stageproject van een student rechten, niet een onderzoek van Utrechtse wetenschappers. Hoewel het doorgaans wel hele goede studenten zijn hoor.”

 

Marsmissie met een Utrechts randje
De Utrechtse aardwetenschapper Inge Loes ten Kate is intensief betrokken bij de Marsmissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze werkte vijf jaar lang mee aan instrument aan boord van de Curiosity dat helpt de Marsbodem te analyseren.

Ten Kate volgde de landing via een videoscherm bij ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. In het NOS Journaal legt ze uit wat het belang van de missie is.

 

Onderzoek naar busongeluk bijna afgerond
Deze maand wordt duidelijk of er strafvervolging komt naar aanleiding van het busongeluk dat vorig jaar plaatsvond tijdens de Utrechtse introductieweek. Als gevolg daarvan werden drie studentes met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Dat het politieonderzoek zo lang duurt, stuit de vader van een de studentes tegen de borst. “Het is voor mij duidelijk: die bus voldeed niet aan de eisen en had daar niet mogen rijden. Aan mijn dochter is nooit gemeld dat ze onder een viaduct door zouden rijden”, zegt hij in het AD Utrechts Nieuwsblad. De Introductie Commissie Utrecht (ICU) zegt in de krant dat samen met de gemeente nog eens kritisch naar de veiligheidseisen is gekeken, maar dat er geen reden is om deze aan te scherpen.

 

Carrièrehulp voor promovendi
Slechts 20 procent van de promovendi komt aan een baan in de wetenschap, en buiten de academische wereld maakt een doctorstitel weinig tot geen indruk. Om PhD’s op weg te helpen buiten de wetenschap start het Promovendi Netwerk Nederland het zogeheten Professional PhD Program. In dit programma komen promovendi in contact met bedrijven en vice versa, wat de carrièreperspectieven en de arbeidsreputatie van promovendi moet verbeteren.

In nrc.next ondertussen het ontluisterende verhaal van een historicus, die na zijn promotie tien maanden naar een baan buiten de academische wereld zocht. Het eerste dat hij bij uitkeringsinstantie UWV te horen kreeg, was dat hij zijn academische graad beter van zijn cv kon halen, daarin waren werkgevers absoluut niet geïnteresseerd. Het zou hen zelfs kunnen afschrikken. De historicus: “Best pijnlijk. Je promotie is toch je persoonlijke Mount Everest.”

 

Toeristen balen van sluiting Pandhof
Het fraaie Pandhof tussen de Domkerk en het Academiegebouw is van 9 juli tot en met 17 augustus gesloten wegens werkzaamheden. Uitgerekend in de periode dat de meeste toeristen Utrecht aandoen. Een bouwvakker die de buitenmuur van de Pandhof met een hogedrukspuit reinigt zegt in het AD Utrechts Nieuwsblad dat er dagelijks honderden toeristen voor de gesloten deur staan.

De Universiteit Utrecht is eigenaar van de kloostertuin en zegt in de krant: “Dit is de tijd dat er geen plechtigheden zijn in het Academiegebouw, vandaar dat voor deze periode is gekozen.”

Advertentie