InHolland: dat zijn wij!

Op de Hogeschool ‘InHolland’ delen ze de diploma’s zo maar uit. En wie zijn de schuldigen? De leiding van de Hogeschool, in de persoon van college voorzitter Geert Dales, weet het wel. Het komt door die docenten!

Geert Dales is één van de vele politici die de laatste tijd in het onderwijs opduiken. Waarschijnlijk aangetrokken door het salaris dat de Balkenendenorm ruim overtreft want in hun carrière is weinig te vinden wat op een diepe passie voor het onderwijs duidt. Een verklaring voor de diplomafraude had Dales echter snel gevonden. Die zat natuurlijk bij de docenten.

Het was de arme docenten ook niet kwalijk te nemen. Ze wilden die studenten vooral helpen. ‘Er is nu eenmaal een cultuur van elkaar matsen ontstaan’, wist de collegevoorzitter. De leiding van de Hogeschool was natuurlijk geenszins verantwoordelijk. Zij haastten zich om te melden dat kwaliteit bij hen voorop staat! Mij valt daarbij altijd weer op hoe precies zij lijken te weten wat kwaliteit is. Juist bij de modieuze opleidingen -waar het vaak om gaat- lijkt mij dat bijvoorbeeld een behoorlijke klus. Wat moet een student ‘media en entertainment management’ of ‘communicatie’ nu eigenlijk weten?

Met niets rept de collegevoorzitter over de wildgroei aan steeds nieuwe opleidingen en over het enige dat lijkt te groeien in het onderwijs: de budgetten voor voorlichting en reclame. Allemaal om maar steeds meer studenten aan te trekken terwijl tegelijkertijd diensten die docenten kunnen helpen, worden wegbezuinigd en staf studenten ratio’s sterk oplopen. En laten we nu niet doen of het slechts een probleem van de Hogeschool is. Bij universiteiten zien we dezelfde trend. ‘Inschrijven is meedoen is halen’ is niet voor niets de managementkreet die de medewerkers van de UU tot hun lijfspreuk mogen rekenen. Met daarin toch de verborgen boodschap dat als een student de eindstreep niet haalt het duidelijk is wie de schuldige is.

Advertentie