Coronamaatregelen ontnemen studenten in Utrecht hun favoriete studieplek

Yvette van UCU kiest voor een koffietentje omdat ze thuis studeren heel lastig vindt, foto's Mila Bertens

Hoewel veel studenten sinds de lockdown in maart niet konden wachten om weer in één van de twee Universiteitsbibliotheken te studeren, blijkt de belangstelling de afgelopen weken helemaal niet zo groot te zijn voor een plekje in de UB. Veel studieplekken bleven, ondanks een reservering, leeg, en de plekken zijn lang niet altijd volgeboekt. Waarom blijven studenten massaal de UB ontwijken? En waar zitten ze dan wel?


'Het is merkbaar drukker in de koffietentjes in de stad'

Marleen heeft onlangs haar master Conflict Studies aan de UU afgerond en is net begonnen aan haar tweede master – International public management & policy aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. We spraken haar in café Ludwig op de Drift.

“Eigenlijk was ik altijd al wel een caféstudeerder. Ik kan me best concentreren met ruis om mij heen. Voor corona kon ik altijd heel makkelijk een plekje vinden, maar het is, sinds de bieb sloot in het voorjaar, merkbaar drukker in de koffietentjes in de stad.

“Bij mij thuis is er een verbouwing aan de gang, dus thuis studeren is voor mij niet echt een optie. Daarnaast krijg ik niks gedaan als mijn bed tijdens het studeren in mijn gezichtsveld is. Ik ga gewoon andere dingen doen. Ik vind het fijn om die sociale controle te hebben als ik studeer. Hier bij Ludwig zitten vooral studenten, er is veel ruimte en er zijn genoeg stopcontacten. En een lekker kopje koffie kan natuurlijk ook geen kwaad.

“Ik heb er wel over nagedacht om in de UB te gaan zitten, maar het systeem met die tijdslots werkt niet voor mij. Ze zitten vaak al ver van tevoren volgeboekt en áls je een plekje kan bemachtigen moet je na een paar uur alweer weg. In de tentamenweken pakte ik wel vaak de late uurtjes in de UB. Nu kan ik niet meer zo makkelijk een hele dag studeren, waardoor ik nu al achter loop.”


'Thuis komen op een gegeven moment de muren op je af'

Lisa zit in het eerste jaar van de master Film- & Televisiewetenschappen. We spreken haar in The 5th, boven de Stayokay op de Neude.

“Ik vind het fijn als ik ergens kan studeren waar andere mensen ook aan het werk zijn. Thuis heb ik wel een fijne werkplek, maar door mijn ADD vind ik het lastig om me daar lang te concentreren. Als je eet, slaapt en werkt in dezelfde ruimte komen de muren op een gegeven moment op je af. Voor de coronacrisis zat ik daarom altijd in de UB. Het was hier toen ook al druk, maar ik kon meestal wel een plekje vinden. Nu ben ik daar al heel lang niet meer geweest. Ik heb wel geprobeerd om te reserveren, maar ik vind die pagina waarop je moet reserveren heel onoverzichtelijk en verwarrend. Dat maakt de drempel om te gaan gewoon hoger.

“Studeren in een koffietentje had vroeger niet mijn voorkeur. Ik voel me hier altijd opgelaten, omdat ik zelf in een koffietentje werk en weet hoe irritant het kan zijn als mensen op één kopje koffie de hele dag blijven zitten. Hier bij The 5th valt dat mee, omdat op hun site wordt gezegd dat dit een plek is om te studeren en te werken. Toch zit ik hier niet vaak. Hoewel je hier voor 7,50 onbeperkt koffie en thee krijgt, tikt het toch wel aan als je hier een hele dag zit en ook iets te eten bestelt. Bovendien is er niet altijd plek, zeker nu er nog maar dertig mensen mogen komen. Als het zou kunnen, zou ik daarom wel weer naar de UB gaan. Het is lekker rustig, en je wordt niet opgejaagd, omdat je iets moet bestellen. Voor nu accepteer ik de situatie wel, maar het is niet ideaal.”


'Wij weten niet eens waar de UB is'

Thom en Yanou zitten beiden in het eerste jaar van Global Sustainability Science. Ze hebben afgesproken om samen te studeren in de Bistrot op het Utrecht Centraal Station.

Thom: “Ik kan me thuis best prima concentreren, maar ik woon dan ook nog bij mijn ouders. Vandaag wilden we samen studeren, en heel veel andere opties dan een koffietent zijn er dan eigenlijk niet.”

Yanou: “Als je met zijn tweeën aan het werk bent, is het niet erg om in een rumoerig café te zitten. Wanneer ik in mijn eentje moet blokken doe ik dat toch liever in een stille omgeving. Ik heb daarom nog maar weinig op mijn studentenkamer gezeten; ik studeer vooral bij mijn ouders. Eigenlijk heb ik er nog nooit over nagedacht om naar de Universiteitsbibliotheek te gaan. Wij hebben nooit een rondleiding gehad over de campus dus ik zou niet eens weten waar die is. Als corona er niet zou zijn zou ik wel vaker op de uni zitten. Als je andere mensen ziet werken, ben je toch meer gemotiveerd om zelf ook aan de slag te blijven. Als ik thuis werk, ga ik vaak andere dingen doen.”

Thom: “Dat hoor ik van meer mensen: er schijnen ook live streams te zijn waarop mensen te zien zijn die studeren. Zo heb je toch het gevoel dat er sociale controle is om je heen.”


'Reserveren voor de UB is een drempel'

Charles zit in het derde jaar van Liberal Arts & Sciences, en doet een minor Conflict Studies. Hij zit te studeren in het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd Oostzijde.

“Ik vind het verschrikkelijk om thuis te studeren. Ten eerste heb ik een schone en opgeruimde werkplek nodig om me goed te concentreren, maar dat vergt best wat discipline. Voor mij is het daarom belangrijk om op een fysiek andere plek te werken dan waar ik de rest van mijn leven leef. Hiernaast is sociale druk voor mij heel belangrijk. Als andere mensen mijn werkplek kunnen zien, ben ik minder snel geneigd andere dingen te gaan doen.

“Om deze redenen zat ik vroeger vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de UB, maar dat reserveren is echt een drempel voor mij. Naast het feit dat ik het liefst niet gebonden ben aan een tijdsblok, zit het reserveringssysteem ook gewoon slecht in elkaar. Je moet eerst de hele site doorspitten om de beschikbare plekken te zien op de datum waarop je wilt komen, en dan mag je er vaak maar een paar uur zitten.

“Daarom zit ik nu hier. Maar het is niet heel fijn om zoveel geld kwijt te zijn en je de hele tijd schuldig te voelen dat je er zit. Dat komt je concentratie ook niet ten goede.”


'Hier voel ik me niet opgelaten'

Yvette studeert aan University College Utrecht, met een specialisatie in economie, neurowetenschappen en statistiek. Ze is 4e jaars. We treffen haar in 30ml coffee op Vredenburg.

“Als ik thuis studeer, komt er heel weinig uit mijn vingers. Ik heb een kamer van 7,5 vierkante meter en mijn huis is heel gehorig. Ik werk daarom liever buitenshuis, maar dat is door de coronacrisis wel lastiger geworden. Aan het begin van de coronatijd studeerde ik vooral bij mijn ouders. Toen in de zomer de openbare bibliotheek aan de Neude open ging, ben ik daar veel geweest; het was daar toen nog lekker rustig. Sinds het begin van het collegejaar is dat anders: er staat een half uur voor openingstijd al een gigantische rij!

“Ik ben sinds corona één keer naar de UB gegaan in de binnenstad, maar dat vond ik niks. Je mag sowieso maar één dagdeel blijven zitten – vaak niet wanneer het jou uitkomt – en je mag dan niet je eigen plek uitkiezen. Ik vind het veel fijner om de flexibiliteit te hebben om te komen en gaan wanneer ik wil en te zitten waar ik wil. Hier bij 30ml coffee geven ze duidelijkheid over wanneer je met je laptop mag zitten, waardoor ik me ook niet opgelaten voel als ik er zit. Bovendien serveren ze hier lekkere koffie, staat de muziek niet te hard, en ligt het lekker centraal.

“Het allerliefste zou ik natuurlijk in de openbare bieb of de UB zitten, zonder het gedoe van de coronamaatregelen. Het is daar toch net wat stiller, en bovendien mag je daar gratis zitten. Elke keer naar een cafétje gaan kost natuurlijk wel wat. Maar liever dat, dan niet kunnen studeren.”

 

De nieuwe lockdown
Dit verhaal is gemaakt in de laatste paar dagen voor de nieuwe lockdown. Vanavond moet de horeca voor weken de deuren sluiten. Deze studenten geven aan niet te willen studeren in de UB omdat het reserveringssysteem voor hen een drempel vormt. Bovendien mogen ze niet zelf een studieplek uitzoeken en komt een tijdsblok niet altijd overeen met het tijdstip waarop ze het liefst studeren. Twee weten niet waar de UB is.
De UB zelf kampte met no-show studenten: studenten die een plek reserveren, maar uiteindelijk niet komen opdagen. Aan dit laatste probeert de universiteit nu wat te doen door deze studenten te vragen hun reservering ongedaan te maken en door gereserveerde plekken na een half uur weer vrij te geven. De UB’s hebben hun openingstijden sinds maandag ook verruimd vanwege de tentamenperiode. Of de nieuwe coronamaatregelen hier verandering in brengen, is nu nog onduidelijk. Hierover wordt nog overlegd, en de uitkomst hiervan zal aan dit kader worden toegevoegd.

Advertentie