Dansen dansen dansen met een coronapas

Foto: Woolloomooloo

“Het zijn niet de versoepelingen waar we op gehoopt hadden, maar we gaan toch proberen weer gezellige studentenavonden te organiseren”, zegt Tobias Holl van studentendisco Woolloomooloo van het Utrechtsch Studenten Corps die dit weekend na lange tijd weer open gaat. 

Na het desastreuze dansen met Jansen-weekend waardoor de besmettingsgraad in Nederland eind juni snel opliep, moesten dansgelegenheden weer op slot. Op zaterdag 25 september gaan die voor het eerst weer open. De bezoekers moeten wel met een QR-code aantonen dat ze gevaccineerd zijn, genezen van corona of negatief op het virus zijn getest. Ook duurt het dansen maar maximaal tot middernacht, dan moeten de clubs weer dicht. Tobias: “Dit weekend trappen we af met een groot openingsfeest. De studenten zijn al welkom vanaf 16.30 uur. Daarna willen we de deuren openen om 19.00 uur.”

Bij de Woo is al enige ervaring met testen voor toegang. “In het voorjaar mochten we open met testen voor toegang en met anderhalve meter afstand in de rijen. Studenten stonden tot aan De Drift. Vandaar dat we al controles uitoefenden in de rij zodat mensen niet eindeloos voor niets hoefden te wachten.” Na zaterdag hoeft de anderhalve meter niet meer gehanteerd te worden, maar zal er wel getoetst worden op toegangskaarten en QR-code. “Wij hebben een systeem bedacht dat je een kaart online kunt kopen. De kosten daarvoor staan gelijk aan de vijf munten die je krijgt bij binnenkomst. Die kaarten zijn feitelijk dus gratis. Maar voor ons biedt dit wel de mogelijkheid om te weten wie er binnen is. Mocht er wat fout gaan en er wordt een besmetting gesignaleerd, kunnen we iedereen direct waarschuwen.”

In de Woo kunnen normaal 980 bezoekers, maar nu worden er maximaal 700 toegelaten. Alleen in het openingsweekend wordt samengewerkt met de bar van de sociëteit en is de capaciteit 1200 studenten. Dit weekend is de bar van de sociëteit dus ook toegankelijk voor studenten die niet lid zijn van het corps. Kaarten zijn te bestellen via het Instagramaccount @wooloomooloo1970.

Dansen in de WOO. Foto: WOO

Dondernacht studentenfeest
Ook bij TivoliVredenburg staan ze te springen om weer dansavonden te houden. Dat begint meteen op zaterdagavond met de Pop-O-Matic,de dansavond die vroeger  op  donderdag was. Na 23 jaar is dit concept losgelaten en is de Pop-O-Matic niet meer wekelijks, maar eens per maand en wel in het weekend. “Deze avond was in no-time uitverkocht”, vertelt Lieke Timmermans van TivoliVredenburg. “Je merkt dat mensen er echt op zitten te wachten om weer te gaan dansen.”

Dansavond in Tivolivredenburg. Persfoto Tivolivredenburg.

Nu de Pop-O-Matic als vaste avond op donderdag is verdwenen, komt daar wel een nieuwe studentendansavond voor terug, onder de naam Dondernacht. Deze studentennacht moet lokale dj’s, en andere creatievelingen de kans geven de ultieme clubnight vorm te geven. De eerste editie staat gepland op 14 oktober. Dan is Merol & Vunzige Deuntjes Soundsystem te gast.

“Normaal zijn onze studentenavonden tot diep in de nacht. Maar vanwege de maatregelen hebben we ze verschoven van 20.00 tot 0.00 uur. Als je Tivoli binnenkomt moet je een QR-code laten zien. Ook moet je je registreren. Maar dat kan ter plekke als je nog in de rij staat”, vertelt Timmermans. Het vroege tijdstip zorgt wel voor problemen. “Normaal plannen we de dansavonden na een optreden van een buitenlandse artiest. Dan gebruik je de zaal dus twee keer. Die artiesten zijn er nog niet, dus kunnen we de avonden vroeger programmeren, maar dat kan niet te lang duren.”

Voor avonden in de grote zaal zijn 1500 studenten welkom, bij dansfeesten in Ronda ligt dat op 400. Dit is 75 procent van de normale capaciteit.

Pop-up dansavonden
Ook op andere plekken kan er vanaf zaterdag weer gedanst worden. Club Basis kondigt op de website een dansavond aan op 25 september vanaf 18.00 uur. Je kunt online tickets kopen waarbij je je moet registreren. Aan de deur moet je een QR-code en identiteitsbewijs laten zien.

Bij Ekko willen ze in oktober ook weer dansavonden organiseren. “Maar omdat we om 0.00 dicht moeten, kunnen we de dansavond niet na de optredens plannen. Dat is een beperking. We denken nu aan dansavonden op de zondag”, vertelt dansprogrammeur Dennis Rochat. Op 24 oktober is de eerste avond gepland met Birdcage Radio.

Op 2 oktober gaat de pop-up club Was in het Werkspoorgebied weer los. Ze hebben een aantal dj’s waaronder de Utrechtse Carista. Dit evenement start al om 4 uur 's middags. Het streven is één of twee dansavonden in de maand. Bij poppodium De Helling hebben ze hetzelfde probleem als bij Ekko. Ook hier zijn ‘clubnights’  verschoven naar vroeger op de avond. Afhankelijk van het programma starten ze ergens tussen 18.00 en 20.00 uur. Bij de Helling is het mogelijk om kaarten aan de deur te kopen. Een QR-code is wel noodzakelijk, registratie niet.  

Meer vaccinaties
Voor de meeste studenten die we spraken is het geen probleem om een club binnen te komen. Ze zijn inmiddels gevaccineerd, of hebben nog een herstelbewijs. Student Berend (20) kan niet wachten om naar de Poema te gaan. Op Facebook en op de site geeft deze club echter nog niet thuis. Er staat nog niets gepland.

Ook student Timo (22) heeft er zin in. “Ik vind het fantastisch”, zegt hij enthousiast. Met de coronapas heeft Timo zelf geen probleem, hij is namelijk gevaccineerd. En hij is niet de enige. Op de vaccinatielocatie op het Utrecht Science Park kwamen vorige week flink wat meer studenten langs om zich te laten inenten. Dat liep op tot 250 studenten per dag. Al zagen de medewerkers deze week al weer een lichte daling.

Timo ziet ook wel de negatieve kant van de coronapas. “Iemand moet het recht hebben om te kunnen kiezen of ze gevaccineerd willen worden of niet. Nu moet je eigenlijk wel gevaccineerd zijn om te gaan dansen of je laten testen. Aan de andere kant kunnen we niet zomaar alles openen.” Berend deelt deze mening. “Ook al wordt er door de overheid gezegd dat het je eigen keus is, wordt het ongevaccineerde mensen wel heel lastig gemaakt. Ik heb er zelf geen moeite mee want ik heb me gewoon laten vaccineren”, zegt de student.

Studenten hebben wat minder begrip voor de eis van het kabinet dat het dansen om middernacht moet stoppen. “Ik snap niet zo goed dat het risico op besmetting tussen 21.00 en middernacht kleiner zou zijn dan tussen 0.00 en 3.00 uur.”, zegt student Anna (21). Andere studenten vinden het minder een probleem. Berend: “Het zal wel even wennen zijn om zo vroeg te beginnen en om twaalf uur buiten te staan, maar ik heb er niet zoveel problemen mee.” De vraag is ook of de studenten na middernacht braaf naar huis gaan. Een aantal studenten zegt te verwachten na 12 uur door te willen gaan, maar hebben nog geen concrete plannen.

Advertentie