Dit is de gemiddelde UIT-loper

Illustraties: DUB

Ruim 3400 studenten uit alle windrichtingen staan te trappelen om de komende dagen kennis te maken met het Utrechtse studentenleven. DUB vroeg zich af wie de gemiddelde UIT-loper eigenlijk is en analyseerde daarvoor alle aanmeldingen. En we ontdekten een aantal verrassende - en minder verrassende - feitjes over de nieuwe lichting studenten.

DUB vond onder andere uit:
  • Dat als je een UIT-deelnemer tegenkomt, er een kans van ruim één op drie is dat die persoon is geboren in 2001. En dus achttien jaar is of dat dit jaar wordt.
  • Dat het leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste deelnemer aan de Utrechtse Introductie Tijd ruim negentien jaar is. De jongste deelnemer is pas 15 jaar, terwijl de oudste deelnemer tijdens de UIT zijn 35ste verjaardag viert.
  • Dat die deelnemer niet de enige student is die zijn verjaardag viert tijdens de UIT. In totaal zijn er 55 deelnemers jarig tijdens de week. Zestien van hen vieren hun 18de verjaardag.
  • Dat 60 procent van de deelnemers vrouw is.
  • Dat de deelnemers aan de UIT afkomstig zijn uit 753 verschillende plaatsen in binnen- en buitenland.
  • Dat bijna 7 procent van de deelnemers op dit moment al in Utrecht woont, 24 procent van de deelnemers is afkomstig uit de provincie Utrecht.
  • Dat er in totaal studenten uit negentien verschillende landen met 32 nationaliteiten komen kennismaken met het Utrechtse studentenleven.
  • Dat onder de internationale deelnemers Duitsers de grootste groep zijn.
  • Dat 31 procent van de deelnemers heeft aangegeven graag vegetarisch te eten. 

Je zou misschien denken dat de UIT vooral populair is onder aankomende studenten voor wie Utrecht nog een nieuw te ontdekken stad is. Maar de plaats die veruit de meeste UIT-lopers aanlevert, is Utrecht zelf. Van alle deelnemers wonen er al tweehonderd in de Domstad. Dat is bijna 7 procent van alle UIT-lopers en is drie keer het aantal studenten dat uit Amersfoort komt. De stad die na Utrecht de meeste UIT-studenten huisvest. 

Meer internationals dan Drentenaren 
In totaal zijn er deelnemers uit 753 verschillende dorpen en steden; van Aagtekerke tot Naarden en Zwolle. De Utrechtse Introductie Tijd weet echter niet alleen deelnemers uit Nederland te trekken. Dit jaar doen er 55 internationale studenten mee aan de introductieweek. Dat zijn evenveel deelnemers als er afkomstig zijn uit de provincie Zeeland. En meer dan er uit Drenthe of Flevoland komen. Duitsland levert de meeste internationals aan: negentien maar liefst. Andere deelnemers komen onder andere uit: België (13), Chili (1), Sint-Maarten (1), Tanzania en Zwitserland (3).

In totaal zijn er deelnemers uit negentien verschillende landen. Als je kijkt naar de nationaliteiten van de deelnemers, dan is het gezelschap nog diverser. Er zijn maar liefst 32 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd onder de UIT-lopers.

Rechtsgeleerdheid populairste studie 
Als je kijkt naar het opleidingsniveau van de ruim drieduizend aankomende studenten, dan blijkt dat het merendeel op het vwo of gymnasium heeft gezeten. Dat is terug te zien in de onderwijsinstelling waarvoor zij zich hebben aangemeld. Zeven op de tien UIT-lopers gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Dat zijn niet uitsluitend bachelorstudenten. Er doen ook 81 (pre-)masterstudenten mee aan de stadsintroductie.

De 2360 aankomende bachelorstudenten hebben zich ingeschreven voor 45 verschillende opleidingen. De UU heeft 49 bacheloropleidingen. Veruit de populairste studie is Rechtsgeleerdheid, op de voet gevolgd door Psychologie. Van de 81 masterstudenten is niet bekend welke studierichting zij gaan volgen. Wel is uit de data te halen dat het om 22 pre-masterstudenten gaat. Dertien van de (pre-)masterstudenten zijn afkomstig van buiten Nederland.

Vooral 'kids' uit de zero's
Ruim 40 procent van de deelnemers aan de UIT is jonger dan achttien jaar of in 2019 pas achttien geworden. De kans dat je tijdens de Utrechtse Introductie Tijd een aankomende student tegenkomt die 2001 is geboren, is ruim één op drie. In totaal is bijna 60 procent van de deelnemers geboren in de zero's. Toch zijn het niet alleen maar jongeren uit generatie Z die meedoen aan de UIT. De oudste deelnemer is 34 jaar en wordt gedurende de week zelfs 35. Hij scheelt in leeftijd ruim negentien jaar met de jongste deelnemer. Die is pas 15.

De oudste deelnemer van de Utrechtse Introductie Tijd is niet de enige voor wie het deze week dubbelop feest is. Nog eens 54 andere aankomende studenten vieren hun verjaardag tijdens de stadsintroductie. Zestien van hen worden achttien tijdens de UIT. Dit betekent dat zij hun 18-min bandje mogen omruilen bij de organisatie voor een 18-plus variant, zodat zij alcohol kunnen bestellen bij de bar.

Niet alleen maar barhangen 
Wie denkt dat de UIT voor het merendeel van de deelnemers vooral in het teken van barhangen staat, heeft het overigens mis. Dit jaar konden deelnemers voor het eerst aangeven in wat voor soort groepje ze wilden worden ingedeeld: 'cultuur & info', 'feesten & verenigingen' of een mix van beide. Hoewel slechts één op de vijftig studenten koos voor een informatief en cultureel programma, was het ook niet zo dat alle andere studenten kozen voor uitsluitend het Utrechtse feest- en verenigingsleven. 72 Procent van de studenten koos voor een gevarieerd programma. 

Wat daarnaast opvalt in de persoonlijke voorkeuren van de deelnemers, is dat één op de drie heeft aangegeven graag vegetarisch te eten. Dat terwijl onder de Nederlandse bevolking slechts 3 procent van de mensen vegetarisch eet. En besloot ook 35 procent van de deelnemers te doneren aan het goede doel van deze introductietijd: Stichting Move.

Dit dataverhaal is gebaseerd op het aantal inschrijvingen (3348) voor de Utrechtse Introductie Tijd op maandag 5 augustus. Deelnemers konden zich nog inschrijven voor de UIT tot en met vrijdag 9 augustus. Uiteindelijk hebben zich gedurende die dagen nog ongeveer 350 studenten ingeschreven. Daarmee ligt het aantal inschrijvingen lager dan vorig jaar; toen deden er ruim vierduizend studenten mee aan de UIT.

Advertentie