Hospiteerafknappers: 12 dingen die je absoluut moet verzwijgen

Body: 

Hospiteren: vroeg of laat ontkom je er niet aan. ‘Vooral jezelf zijn’, is het bekende cliché. Niet doen. Sommige dingen willen je toekomstige huisgenoten echt liever niet van je weten. Een top 12.

Hospiteren: vroeg of laat ontkom je er niet aan. ‘Vooral jezelf zijn’ is het bekende cliché. Niet doen. Sommige dingen willen je toekomstige huisgenoten echt liever niet van je weten. Een top 12.

1 Je lieve vriendje of vriendinnetje
Waar ‘twee voor de prijs van één’ het goed doet bij de Action en de Bristol, is het bij hospiteren vaak een afknapper. Je gastheren willen controle over hun keuze: als ze kiezen voor jou willen ze alleen jou, en geen vriendje of vriendinnetje dat rondhangt in hun huis. Bovendien werkt het altijd in je voordeel als je beschikbaar bent op het relationele vlak. Stel je voor dat je erin slaagt je gastheren of -dames van hun stoel te laten soppen - dat zou je zomaar een kamer op kunnen leveren.


2 Je muziekinstrument of drumcomputer
Over het algemeen wordt muzikaliteit erg gewaardeerd, tenzij het repetitielokaal een gipswandje verwijderd is van de eigen studentenkamer. Voormalig University College-student Pim Holthof (23) viel tijdens een hospiteeravond erg in de smaak totdat hij vertelde dat hij muziek produceerde. ‘’Ik was samen met drie anderen aan het hospiteren in een prachtig huis aan het Wilhelminapark. Naar mijn idee ging het heel goed, ik was de hele tijd aan het woord en er werd veel gelachen om mijn grappen. Op een gegeven moment kwam het gesprek op elektronische muziek, waar ik erg van hou. De mensen waar ik bij hospiteerde vertelden dat ze graag naar technofeestjes gingen. Dat leek me een goed moment om te vertellen dat ik graag muziek maak op mijn antieke drumcomputers. Daar werd niet heel enthousiast op gereageerd, tot mijn verbazing. Later werd ik gebeld met de boodschap dat ze me een toffe gast vonden, maar dat ze op zoek waren naar een rustige bewoner, omdat ze zo’n gehorig huis hadden.’’


3 Je o zo schattige huisdier
Wees tijdens je hospiteergesprek vooral niet te expliciet over je reptielenverzameling of je babytapir. We leven nog steeds in een wereld waar dieren niet voor vol worden aangezien en niet vrijelijk door studentenkotten mogen huppelen.


4 Je opmerkelijke hobby
Bij het hospiteren is het zo dat eenieder die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, hem algauw verliest. De opmerkelijke hobby is typisch iets om veilig verborgen te houden voor je gastheren. Geen praatjes dus over dat je zo graag een dwerg speelt in een LARP-game of over je fascinatie voor strokartonorigami.


5 Je niet te bedwingen nicotineverslaving
Hoewel onlangs nog bleek dat Utrecht een echte rokersstad is, wordt paffen over het algemeen als een slechte gewoonte gezien. In veel studentenhuizen geldt een rokersverbod – opgelegd door de huisbaas of de bewoners. Jij gaat natuurlijk niet stoppen omwille van een huisbaas of een medebewoner, maar toch is het raadzaam om je pakje Marlboro tijdens een hospiteeravond in je binnenzak te laten zitten. Het is beter om te wachten met het opsteken van een overwinningspeuk tot het huurcontract is getekend. Vanaf dat moment is er niemand meer die je tegenhoudt – en kan je in alle vrijheid je nieuwe huis transformeren tot rokersruimte.


6 Je culinaire handicap
Het is niet erg dat je niet kan koken. Je bent niet de enige: heel veel studenten leven op diëten van kapsalons, roze koeken en halfvergane AH To Go Sushi. Zwijg echter over die culinaire handicap: ontpop je liever als een studentikoze Jamie Oliver en laat je gastheren in de illusie dat ze ooit nog een graantje mee mogen pikken van je in rosé gegaarde kalfsrug met vlierbessenmayonaise.


7 Je schizofrenie of andere psychische problemen
Er zit een dunne lijn tussen gekte en genialiteit. Misschien is die lijn er niet eens – en is het één en hetzelfde. Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd, bij de een schreeuwen ze alleen wat harder dan bij de ander. Dit alles neemt niet weg dat het bij een hospiteerbezoek zaak is je denkbeeldige vrienden te negeren. Het werkt waarschijnlijk niet in je voordeel als je gehoor geeft aan de opdracht om je gastheren met kaasfondueprikkers te lijf te gaan.


8 Je bloeiende seksleven
Het is van groot belang dat je je gastheren nooit een spiegel voorhoudt. Dat jij veel seks hebt kan degenen aan de andere zijde confronteren met het feit dat zij weinig seks hebben. Je gastheren kijken misschien wel uit naar dampende heipartijen en doorwaakte nachten – maar niet als ze er zelf geen onderdeel van uitmaken en het feest zich afspeelt in de kamer naast die van hun.


9 Je verenigingslidmaatschap
Als je lid bent van een vereniging zou het zomaar kunnen dat je zomaar een huis hebt en dat de volledige hospiteerterreur aan je voorbij gaat. Maar ben je lid en ga je toch hospiteren, wees er dan van bewust dat tal van huizen niet gecharmeerd zijn van iemand die zijn ziel heeft verkocht aan het verenigingsleven. Echter, heb je reden om te denken dat een huis wel verenigingsgezind is, laat het dan vooral wel weten. De kans is groot dat je hiermee je concurrentie verpulvert. Conclusie: goede research, zoals het bekijken van de Facebook- en Linkedin-profielen van de bewoners van je beoogde stek, kan je duidelijkheid geven over het al dan niet discreet blijven over je lidmaatschap.


10 Je latente drankprobleem
De moderne student en alcohol – ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. Kijk maar: wie niet drinkt moet zich verantwoorden, wie erbij wil horen moet drinken (vraag maar eens om een pakje Capri-Sonne bij een hospiteerbezoek: je gaat geheid op je bek). Maar wie excessief drinkt en naar colleges gaat met een heupfles rum wordt vaak weer als zielig gezien. Kortom: het is een glijdende schaal. Zwijg dus maar liever als je van de blauwe knoop bent, maar ook over eventuele eenzame comazuipsessies en je ontluikende syndroom van Korsakov.


11 Je neiging naar kluizenaarschap
Wie op zijn privacy is gesteld, het best functioneert in eenzaamheid en niet zit te wachten op een huis vol gezellige medestudentjes doet er goed aan om dit zorgvuldig verborgen te houden tijdens hospiteeravonden. Een veelgehoorde hospiteerkreet luidt: ‘we vinden het gezellig als je je deur op een kiertje houdt en af en toe een hapje mee-eet.’ Bas de Wolf (25) doet een master Molecular and Cellular Lifesciences, woont in Rijnsweerd en kan zich nog goed herinneren dat er in zijn huis een kamer vrijkwam en er een hospiteeravond georganiseerd werd. “Onder de genodigden zat een beetje een vage kerel, die vertelde dat hij niet op zoek was naar een huis met vrienden maar eigenlijk alleen maar de hele dag in zijn bed wilde liggen. Dat viel niet goed.”


12 Je afwijkende seksuele voorkeuren
De studententijd is de mooiste tijd van je leven. Een tijd waarin het belangrijk is om naar hartenlust te experimenteren. Want als je straks een willekeurige managementfunctie hebt bij een willekeurig concern, en je elke nacht naast je willekeurige vrouw waar je niet meer aan mag zitten, ligt te dromen over hoe de dingen anders hadden kunnen zijn, kan het waarschijnlijk niet meer. In andere woorden: go for it – maar zwijg erover bij het hospiteren. (deze regel is ook toepasbaar op sollicitatiegesprekken en de eerste ontmoeting met je schoonouders).

Facebook Twitter Whatsapp Mail