Lid worden zonder ontgroening: ‘Het moet geen coronalichting worden’

Leden van Unitas S.R. tijdens de UIT 2019. Fotos: DUB

De kennismakingstijd is bij verenigingen een drukke periode, waarin nieuwe leden in een paar weken klaargestoomd worden voor het lidmaatschap. Normaal gaan nieuwe leden eind augustus op kamp om elkaar beter te leren kennen, doen in groepjes fysieke opdrachten en worden in de ‘binnenweken’ op de sociëteit bijgespijkerd over de geschiedenis, tradities en gebruiken van de vereniging. Dit alles om de aspirant-leden snel een nieuw sociaal netwerk te geven. Vanwege het coronavirus, moest dat dit jaar echter anders.

Studentenverenigingen zaten een zomer lang in spanning over welke fysieke evenementen tijdens de introductie en kennismakingstijd door konden gaan. Op 6 augustus werd duidelijk dat studentenverenigingen genoegen moesten nemen met digitale activiteiten, terwijl studie- en sportverenigingen wel fysieke bijeenkomsten mochten organiseren. De Tweede Kamer vond dit echter te ver gaan, waardoor studentenverenigingen na de Utrechtse Introductie Tijd toch weer iets van hun oude plannen mochten oppakken.

De fysieke activiteiten mochten plaatsvinden onder voorwaarden: volgens de coronaregels, uiterlijk tot 22 uur en zonder alcohol. De bijeenkomsten mochten ook geen borrels of ontgroeningen zijn, maar bijvoorbeeld wel een rondleiding door het verenigingshuis of een voorlichtingspraatje over de verschillende commissies. Ook moest er goedkeuring zijn van de onderwijsinstelling of de veiligheidsregio, in de vorm van een ontheffing. Ondanks het gebrek aan exposure tijdens de UIT, liepen de inschrijvingen van veel verenigingen toch vol. Er waren zelfs veel meer inschrijvingen dan normaal.

‘Het leek wel een digitaal college’
Vrouwenvereniging UVSV maakte gebruik van de mogelijkheid om een fysiek aspect toe te voegen aan het voor de rest digitale programma van de KMT. De 350 nieuwe leden kregen naast speelse opdrachten die ze in groepjes moesten maken ook een hoop informatie te verwerken, waar ze na afloop op getoetst werden. “We hebben digitale boeken en liedbundels doorgestuurd en een hoop mondeling toegelicht. Qua kennisoverdracht ging het deze keer misschien wel beter dan andere jaren; het leek soms wel een digitaal college”, vertelt voorzitter Manon Arslanagic.

Om de KMT af te sluiten mochten de 350 nieuwe leden in kleine groepjes langskomen op de club aan de Drift. “Het was ontzettend fijn dat dat kon”, zegt Arslanagic, “Ze hadden digitaal een rondleiding gehad door het pand dus kenden het al een beetje, maar in het echt vonden ze het toch mooier.” Bij deze bijeenkomst werden ‘de meisjes’ gefeliciteerd met het behalen van de digitale KMT. Na de officiële installatie zijn ze dan ook volwaardig lid.

Hestia, het pand van UVSV, aan de Drift

Ook bij SSR-NU en UMTC kregen de nieuwe leden een informatiebundel die ze goed moesten bestuderen. “Dat ging vooral om algemene informatie. Ze moesten bijvoorbeeld alle disputen kunnen noemen. Maar de verenigingsgeschiedenis en liederen leren, dat komt later nog wel in een niet-ontgroenende vorm”, vertelt François de Gier, vicevoorzitter van SSR-NU. Een informeel, fysiek gesprek moest uitwijzen of de nieuwe leden zich genoeg hadden verdiept in de vereniging waar ze lid van wensten te worden. Dat gesprek en de officiële installatie van de leden waren de enige fysieke bijeenkomsten van SSR-NU. De rest was van de KMT bestond uit digitale gesprekken en groepsactiviteiten. Daarnaast hielp een Whatsapp-groep om de onderlinge band en interactie van de nieuwe leden aan te wakkeren, vertelt De Gier.

De kennismakingstijd van UMTC bestaat normaal uit een intensief kamp van vier dagen, maar nu vond alles plaats op de digitale platformen Zoom en Discord. “Wij hebben onze aspirant-leden alle informatie gegeven die ze normaal op kamp ook krijgen, in de vorm van informatieboekjes, zangbundels en online praatjes van commissies en disputen. Hier hebben ze op de derde dag een schriftelijk en mondeling tentamen over gehad”, vertelt vicevoorzitter Arvid van Leeuwen.

De nieuwe leden kennen elkaar wel minder goed dan normaal op een kamp

De 120 aspirant-leden werden online opgedeeld in kleine groepjes, om ze beter kennis te laten maken met elkaar. “Maar de nieuwe leden kennen elkaar wel minder goed dan normaal op een kamp. Online kennismaken is toch altijd een beetje ongemakkelijk en je hebt minder contact met elkaar”, aldus Van Leeuwen. Die klap kan nog wel opgevangen worden, meent hij: “De komende tien weken organiseren we nog activiteiten voor de eerstejaars om de vereniging beter te leren kennen.”

De nieuwe leden zijn bij alle verenigingen die de redactie gesproken heeft (alle FUG-verenigingen behalve het Utrechtsch Studenten Corps – zij wilden nadrukkelijk niet ingaan op deze vragen), direct volwaardig lid van de vereniging, ook al is de KMT anders gelopen dan normaal. Van eventuele ontgroenende elementen later in het jaar, is geen sprake, laten ze weten.

Warm welkom
Is dat voor andere leden van de vereniging niet lastig, omdat zij wel ontgroend zijn, en deze lichting nieuwe leden niet? “Niemand gaat toegeven dat ze deze nieuwe leden anders zouden behandelen, want dat mag officieel niet. Bij onze leden hebben we erin gestampt dat deze lichting eerstejaars er helemaal bij moet horen. Ze moeten niet ‘de coronalichting’ zijn, want dat zijn ze ook al geweest op hun middelbare school en in de zomervakantie. We moeten ze echt welkom heten”, aldus De Gier van SSR-NU.

Ze zullen altijd de coronalichting blijven [..] maar wij zijn niet bang dat de nieuwe eerstejaars niet worden geaccepteerd

UMTC’er Van Leeuwen gebruikt andere woorden: “Ze zullen altijd de coronalichting blijven, maar binding vinden met andere leden is bij UMTC heel makkelijk omdat iedereen elkaar kent. Wij zijn niet bang dat de nieuwe eerstejaars niet worden geaccepteerd.” Net als Biton en SSR-NU, is UMTC een relatief kleine vereniging. De Gier: “Dat is nu in ons voordeel, want bij kleine verenigingen is die binding gewoon makkelijker te bewerkstelligen dan bij grote verenigingen.”

De vlag van C.S. Veritas, aan de Kromme Nieuwegracht

Laura Baartmans, voorzitter van de grootste vereniging van Utrecht, Veritas, laat weten ‘hoog in te zetten’ op de ledenbinding, omdat die dit jaar meer aandacht verdient dan in een normale situatie. Verder meent Maud ten Pas, secretaris bij Unitas S.R., dat er binnen haar vereniging begrip is voor de afwijkende lichting leden en dat ze hetzelfde zullen worden behandeld als andere jaren.

Bij UVSV maken ze zich ook weinig zorgen om de ledenbinding. “Het is misschien minder leuk, maar schept juist ook een hechte onderlinge band bij de nieuwe leden, omdat het een speciaal jaar is. Het is de eerste, en misschien wel enige, digitale kennismakingstijd. Dat is ergens ook wel cool. En iedereen heeft de afgelopen maanden veel minder sociaal contact gehad, dus deze groep heeft daar misschien wel extra veel behoefte aan.” De verenigingen mogen buiten de kennismakingstijd om, sinds juni alweer kleinschalige borrels organiseren. Allemaal op anderhalve meter afstand natuurlijk.

Geen KMT
Studentenverenigingen Biton en Unitas hebben er van afgezien om nu een introductieperiode te organiseren. “Er was te veel onzekerheid, dus we hebben er helaas voor gekozen om geen KMT meer te organiseren”, vertelt Unitas-secretaris Ten Pas. “We hebben wel een telefonisch kennismakingsgesprek gehad met de nieuwe lichting. Ze zullen tijdens de integratieperiode die eraan komt kennismaken met de vereniging. Dat doen we verspreid over verschillende dagen, vanwege de capaciteit van ons pand en de coronarestricties. Deze integratieperiode heeft geen ‘ontgroenend’ karakter; dat is in principe helemaal weggevallen dit jaar.”

De nieuwe leden zijn er voor elkaar, zeker in deze tijd. Dat is mooi om te zien.

Biton heeft ervoor gekozen om in plaats van de geplande introductieperiode, een ‘open week’ te organiseren. “We hebben het geluk dat we normaal al drie introductieperioden in het jaar hebben. Eén in augustus, één in september en nog een in februari. We hebben ervoor gekozen om die in augustus te laten vervallen, zodat we meer energie kunnen steken in de introductieperioden erna”, aldus voorzitter Wendy Vreeken. Tijdens de open week heeft Biton allerlei digitale activiteiten georganiseerd voor geïnteresseerden en aankomend leden zoals een pubquiz, spelletjes en de  kookshow: ‘high cuisine voor het studentenleven’.

En of deze lichting nieuwe leden buiten de boot zal vallen binnen de vereniging? “Lastig te zeggen. Bij de leden die afgelopen februari lid zijn geworden en door de lockdown ook weinig hebben gezien van wat Biton allemaal te bieden heeft, merken we dat ze op de een of andere manier toch wel aansluiting vinden bij de vereniging. Ze komen langs op soosavonden, doen mee met digitale activiteiten en zoeken elkaar echt op. Ze zijn er voor elkaar, zeker in deze tijd. Dat is mooi om te zien, en een geruststellend signaal.”

Advertentie