Nederland heeft roots in 18e eeuw

Dat blijkt uit een vierdelige publicatie over de balans tussen stad en platteland waaraan Utrechtse historici meewerkten en die op 4 juli wordt gepresenteerd aan de Zeeuwse commissaris van de koningin Carla Peijs en de Utrechtse collegevoorzitter Yvonne van Rooy.

Het onderzoek is een groot NWO project waarbij de verhouding stad en platteland in de 18de en 19de eeuw centraal staat. “Om dat te onderzoeken hebben we ons geconcentreerd op één case-study”, zegt Wijnand Mijnhardt, samen met Paul Brusse de trekker van het project. “En omdat Zeeland in die tijd een verstedelijkt gebied was, bleek het een goede optie ons op dat gebied te focussen.” In het laatste deel worden de bevindingen uitgewerkt naar de rest van Nederland.

“Opvallend is dat Nederland zich altijd lijkt te spiegelen aan de Gouden Eeuw met zijn ‘VOC-mentaliteit’. Maar dat is niet realistisch. Toen kende de republiek een ongekende voorspoed. Onze huidige maatschappij is veel meer gefundeerd op de 18de eeuw. En als je bijvoorbeeld kijkt naar de tolerantie dan was die ook in vergelijk met de rest van Europa al wat bleekjes.”

De 18de eeuw kenmerkt zich door ontstedelijking. De landbouw maakt een sterke opmars. Hierdoor nam de macht van de adel, die veel grond in haar bezit had, toe. De machtsbalans verschoof in die periode van west naar oost, van de zeeprovincies naar de landgewesten.

In deze reeks ‘Balans tussen stad en platteland’ verschijnen vier boeken onder redactie van Wijnand Mijnhardt en Paul Brusse bij uitgeverij Waanders. Elke boek kost 22,95 Waanders heeft een aanbieding om alle vier delen aan te schaffen voor 75 euro.

 

Tags: geschiedenis

Advertentie