Optimisme over demonstratie

Body: 

Er is muziek, er komen goede sprekers en het wordt mooi weer. Maar zullen studenten aanstaande vrijdag massaal komen demonstreren op het Amsterdamse Museumplein?

Er is muziek, er komen goede sprekers en het wordt mooi weer. Maar zullen studenten aanstaande vrijdag massaal komen demonstreren op het Amsterdamse Museumplein?

“Het leeft goed, ik denk dat er duizenden mensen op afkomen.” ISO-voorzitter Henno van Horssen ziet het zonnig in. “Op Facebook hadden zich gisteren al bijna duizend mensen aangemeld en in de praktijk kun je dat getal gerust met drie vermenigvuldigen. Het wordt mooi weer, er is muziek en we hebben goede sprekers.” Onder wie demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA), Emiel Roemer (SP) en Mark Harbers (VVD). Of ook PvdA-lijsttrekker Job Cohen zijn sociale leenstelsel komt verdedigen is niet bekend.

Sterke troef is de medewerking van de Landelijke Kamer van Verenigingen. Volgens voorzitter Anne Muyres is het voor het eerst dat de LKvV meehelpt met de voorbereiding van een demonstratie. “Wij zijn niet van die actievoerders”, erkent ze, “maar onze organisatie leent zich er goed voor. Wij hebben de besturen van onze 46 aangesloten verenigingen gevraagd hun leden op te roepen mee te demonstreren  en de respons is goed. Dat is niet verwonderlijk, want als de bezuinigingsplannen doorgaan zal het voor de verenigingen nog moeilijker worden om studenten te vinden voor vrijwilligers- en bestuurswerk.”

Als voorafje op de komende demonstratie hebben leden van de Utrechtse afdeling van politieke jongerenorganisatie Rood, vandaag studenten in een collegezaal in het Educatorium ‘overvallen’. Verkleed als boeven met een masker van een lijsttrekker voor het eigen gezicht ‘beroofden’ de Rood-leden de studenten van hun stufi. Dit meldden de jonge SP’ers in een persbericht.  De SP is één van de partijen die zegt de basisbeurs te willen behouden. De VVD, Groenlinks, de PvdA en D66 (waarvan de ‘lijsttrekker’ niet op deze foto is te zien) staan een ander model voor ogen. Over hetgeen de partijen willen met de studiefinanciering kun je morgen op DUB een uitgebreid verhaal lezen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail