UU-studenten op hun favoriete studiewerkplek. Foto's: Maria Salaru

Studieplekken: UB Binnenstad favoriet (maar vol!)

Body: 

Een meerderheid van de studenten studeert het liefst op een studieplek aan de UU, zo blijkt uit de poll van DUB. Lekker thuis doet het ook erg goed. En dan is er nog die mysterieuze studieplek in De Uithof waar je gratis koffie kan krijgen…

Uitslag DUB poll
 
Waar studeert de UU-student het liefst?
 
  1. Op mijn kamer – 32 %
  2. 
UB Binnenstad – 23 %
  3. 
UB Uithof – 18 %
  4. 
Andere werkplek UU – 10 %

  5. Bij mijn ouders thuis – 9 %
  6. 
Met mooi weer buiten – 4 %
  7. 
Café / Seats to meat – 2 %
  8. 
Op mijn werk – 1 %
  9. 
Studentenvereniging – 0 %

In totaal hebben 301 studenten een stem uitgebracht.Driehonderd studenten laten via onze poll weten wat hun favoriete studieplek is. Daaruit blijkt dat jullie graag in de bieb zitten, waarbij de UB Uithof het aflegt tegen de vernieuwde UB Binnenstad. Probleem aan beide bibliotheken: ze zitten op de favoriete studie-uren vaak helemaal vol. Is het daarom dat een derde van de studenten aangeeft het liefste thuis te studeren? Of is het omdat je in de bieb niet mag snacken?DUB is de wereld van de studiewerkplekken ingedoken en daarbij op verrassende nieuwe plaatsen gestuit. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van Hier, een relaxte studieplek waar ze gratis koffie aanbieden? En hoe vind je je perfecte studieplek eigenlijk? Farmaciestudente Emilie loopt al zes jaar rond op de uni en heeft de gouden tip: “Loop overal binnen, probeer alles, dan merk je vanzelf waar je het fijnste zit”.

Wil je weten wat het DUB-panel vindt over het tekort aan studiewerkplekken? Klik dan hier.


Hier

Robbe, derdejaars Psychologie

“Eigenlijk wil ik niet vertellen wat mijn favoriete studieplek is, omdat het er nu nog lekker rustig is. Het is echt zo’n plek als het tovenaarscafé in Harry Potter: iedereen loopt erlangs, maar het valt niemand op.

“Ik heb de plek vorig jaar ontdekt toen de bieb weer eens vol zat. Waar het is? In het Bestuursgebouw, achter bushalte Heidelberglaan. Het heet Hier en is van de Rabobank. Iedereen die met de bus komt, loopt erlangs.

“Studenten gluren vaak naar binnen, maar het ziet er vanaf buiten uit als een gesloten iets en de meeste mensen durven niet naar binnen te stappen. Je merkt het meteen als mensen voor het eerst langskomen: dan kijken ze alsof ze niet zo goed weten of ze er wel mogen zijn. Vooral als ze de koffiemachine zien.

“Eén van de grote pluspunten van deze plek: gratis koffie! Daarnaast is het rustig en hangt er een relaxte sfeer. Er staan banken waar ik graag op zit om te studeren. Soms werken er mensen samen en dan zet ik een van de koptelefoons op die voor gebruik klaarliggen. Ik luister dan naar achtergrondruis: muziek die ik heel goed ken, dus waar ik niet echt naar hoef te luisteren.

“Hier is een heel fijne plek en ik wil mensen oproepen om niet massaal gratis koffie te komen halen, dat is not done.”


Geo-landschap

Emilie , zesdejaars Farmacie: 

“Ik heb in de zes jaar dat ik hier studeer veel verschillende plekken getest en mijn favoriete studieplek is het studielandschap van Geowetenschappen tussen het Van Unnik en de bieb. Het is er stil, niet te warm en niet te koud en er is altijd een computerplek te vinden. De computer heb ik nodig om artikelen op te zoeken en omdat ik toegang tot Blackboard nodig heb.

“Er zitten daar vooral Geowetenschappers, maar de plekken zijn er voor iedereen en ik ben er nog nooit op aangesproken dat ik er zit. Ik zit nu overigens in de kantine van het Educatorium, omdat ik het studielandschap zat was: ik houd van afwisseling. Als ik de hele dag op dezelfde plek zit, kan ik me niet goed concentreren.

“Ik studeer bijna nooit thuis, omdat ik daar steeds afgeleid word: dan ga ik opruimen of lopen er huisgenootjes binnen. Bovendien heb ik geen goede tafel en stoel thuis. Ik vind de bieb ook geen fijne plek omdat die plekken te onrustig zijn: er lopen de hele tijd studenten langs. 

“De slechtste studieplek vond ik de plekken in het Went. Het is daar lelijk en koud en veel te donker. Mijn tip voor het vinden van je favoriete studieplek: loop overal binnen, probeer alles, dan merk je vanzelf waar je het fijnste zit.”


UB Uithof

Alexander, vierdejaars Antropologie

“Ik studeer het liefst in de UB in De Uithof, op de antropologieafdeling op een plek met een computer. Ik studeer antropologie en het is handig om dicht bij de boeken over mijn studie te zitten. Daarnaast is het een rustige ruimte waar vaak veel plek is.

“Natuurlijk moet ik soms zoeken naar een studieplek, maar dat is niet erg. Rond twee uur ’s middags zit de bieb meestal vol, maar als je voor het middaguur komt of na vieren is er wel een plekje te vinden. Ik gebruik daar nooit het studieplekzoeksysteem voor want daar heb ik slechte ervaringen mee: het klopt niet altijd. Soms lijkt het bijvoorbeeld of er een plek vrij is, maar blijkt de pc kapot.

“De bieb is een fijne studieplek, omdat je er niet mag samenwerken en het er daarom stil is. Het enige jammere vind ik dat je niet mag eten in de bieb: dat zou de plek perfect maken.

“Ik studeer liever niet thuis omdat ik daar teveel afleiding heb. Ik vind het leuk dat er in de bieb mensen om me heen zitten die ook hard werken. De werksfeer motiveert me. Ik zou niet snel ergens gaan studeren waar niemand anders zit. Als de bieb leeg is, ga ik er ook niet zitten.”


Thuis

Renee, tweedejaars Milieuwetenschappen

“Ik studeer het liefste thuis, op mijn kamer. Ik heb een heel studieritueel: mijn kamer moet opgeruimd zijn en er moet een ongelimiteerde hoeveelheid thee en snacks aanwezig zijn. Ik studeer altijd op mijn bed in mijn pyjama en kamerjas, met een groot kussen achter mijn rug en mijn laptop op schoot.

“Als ik geen zin heb om op te ruimen, vlucht ik naar mijn ouders. Daar is het altijd schoon en opgeruimd, wat heel belangrijk is. Bovendien hebben ze een grote tafel, die heb ik zelf niet.

“Als ik thuis studeer, raak ik snel afgeleid. Ik vind dat niet erg, dat plan ik in. Dan studeer ik even en kijk ik weer een heleboel series. Natuurlijk zou ik het fijner vinden om niet afgeleid te worden, maar dat gebeurt nu eenmaal. Het liefst zou ik samen met iemand studeren omdat ik dan gemotiveerd wordt om door te blijven gaan. Dat is er jammer genoeg nog niet van gekomen.

“In de bieb studeren, is voor mij geen optie. Daar is sowieso nooit plek en ik heb het idee dat mensen niet in de bieb zitten om te studeren. In vind het meer een ontmoetingsplek voor onenightstands. Bovendien mag je er niet eten en als ik studeer wil ik veel ongezonde dingen: chocola, tapas, alles door elkaar.”


UB Binnenstad

Annick, tweedejaars Filosofie

“Ik studeer het liefst in de UB Binnenstad maar die zit vaak vol, vooral sinds het nieuwe gedeelte open is. Ik heb geen computer nodig tijdens het studeren en kan dus overal zitten. Toch blijft het lastig om een plaats te vinden.

“Nu kon ik bijvoorbeeld geen studieplek vinden en daarom zit ik hier op dit bankje bij de ingang van de bieb. Ik heb vandaag niet zo goed gezocht. Wat dat betreft is het net als met een parkeerplek zoeken: als je blijft rondlopen, vind je wel iets. En als ik voor 09:30 kom, is er altijd plek. 

“Sommige mensen leggen ’s ochtends voor ze naar college gaan hun boeken op een studieplek in de bieb zodat ze ’s middags - als het op z’n drukst is - een plek hebben. Ik vind dat bezwaarlijk, maar ben dan niet assertief genoeg om die boeken weg te halen.

“Een goede studieplek voor mij moet een groot bureau hebben waar je alles op kwijt kunt en een goede bureaustoel. Thuis heb ik alleen een klein bureau, waar bovendien ook nog eens mijn koffiezetapparaat en laptop op staan.

“Als het niet anders kan, studeer ik in mijn studentenhuis. Maar daar is het vaak lawaaierig. Als dat in de bieb zo is, kan je vragen of mensen stil willen zijn, maar thuis is dat niet vanzelfsprekend. Naar de bieb in De Uithof ga ik nooit, dat vind ik veel te ver fietsen!”

Facebook Twitter Whatsapp Mail