Van wiens geld studeren de eerstejaars eigenlijk?

De meeste eerstejaars moeten hun studie nu zelf betalen, maar waarvan dan? DUB vroeg het een stel kersverse studenten. En voor wie graag wil weten hoeveel je mag lenen en wat de leenregels zijn, moet even doorscrollen om al die informatie te vinden.

Isa (18), student Farmacie

“Mijn ouders betalen de boeken. Het collegegeld leen ik en mijn laptop heb ik gekregen voor mijn verjaardag. Ik woon nog bij mijn ouders, dus dat is lekker goedkoop. Als ik een kamer heb ga ik wel meer lenen en meer werken. Nu werk ik zes uur in de week in de bediening bij een Chinees restaurant. Zo heb ik wat geld om uit te gaan en kleding te kopen.”


Lisanne (23), student Aardwetenschappen

“Ik leen maximaal: bijna 850 euro. Daarnaast krijg ik een UWV-uitkering omdat ik een chronische ziekte heb. Ik woon net op kamers maar in totaal heb ik dus meer dan genoeg geld om van rond te komen. Ik probeer zo zuinig mogelijk te leven. Wat ik overhoud, zet ik op een spaarrekening. Dat geld gebruik ik als er een keer iets kapot gaat. Ook gebruik ik het geld voor reizen van mijn studievereniging, die lijken me heel leuk! Mijn ouders stoppen me af en toe iets toe, maar dat is geen stabiel inkomen."


Ewan (18), student Informatiekunde

“Ik woon nog niet op kamers, maar bij mijn ouders in Nunspeet. Dat is een uurtje met de trein. Mijn ouders betalen mijn collegegeld en boeken. Toch heb ik wel een bijbaantje, voor de extra’s zoals uitgaan. Ik werk als vakkenvuller bij de Albert Heijn, drie dagen per week, vier uurtjes per dag. Volgend jaar hoop ik op kamers te gaan.”


Renate (17), student van de docentenopleiding Wiskunde aan de HU

“Als afwasser werk ik 10 uur in de week om te sparen voor mijn laptop en om kleding van te kopen. Uitgaan doe ik niet en kosten aan een woning heb ik ook niet want ik woon nog bij mijn ouders, in Trigt bij Geldermalsen. Zij betalen mijn collegegeld en boeken. Zo hoef ik gelukkig nog niet te lenen.”


Lara (18), student Aardwetenschappen

“Mijn ouders hebben altijd geld apart gehouden voor mijn studententijd. Dat hebben ze op een gegeven moment vastgezet tegen een hoge rente. Daarnaast hebben we nog niet zo lang geleden de erfenis van mijn oma gekregen. Mijn ouders betalen eigenlijk alles: collegegeld, boeken, weekendjes weg met de studievereniging en als ik op kamers zou wonen ook de huur. Dit kunnen ze voor mij betalen tot ten minste het einde van mijn bachelor.

“Mijn ouders betalen dan wel bijna alles, ik wil zelf alles regelen. Ik zoek zelf uit hoeveel iets kost en het gaat allemaal via mijn rekening. Dus toen het collegegeld betaald moest worden, maakten mijn ouders dat bedrag over naar mijn rekening en werd het vanaf daar  afgeschreven.

“Ik wil op kamers gaan wonen en dan wil ik ook zelf mijn boodschappen en mijn kleding betalen. Mijn ouders willen zelfs dat geld aan mij geven, maar dat wil ik niet, ik vind het een raar idee. Ik heb nu ook nog een bijbaantje, wat ook niet hoeft van mijn ouders, maar ik vind het een heel leuk baantje: in de bioscoop achter de kassa en de popcorn staan. Daarvan betaal ik nu het uitgaan en kan deze lunch.”


Willemijn (18), student Biologie

“Ik krijg gewoon nog een basisbeurs! Vorig jaar heb ik in San Francisco gestudeerd en daardoor viel ik nog onder de stufiregeling. Daar ben ik heel blij mee, want ik wil echt geen lening!

“In San Francisco was studeren pas echt duur, ongeveer 60.000 dollar per jaar. Gelukkig kreeg ik voor een deel een scholarship en had mijn vader daar een hele goede baan in de IT, dus kon hij het andere deel betalen. Toch was het echt te veel geld om daar mee door te gaan.

“Nu ik in Nederland studeer, betalen mijn ouders mijn collegegeld. Ik woon voorlopig nog in het huis van mijn nicht, maar daar moet ik volgende week uit. Dan ga ik weer even bij mijn moeder wonen. Aan haar moet ik een deel van mijn studiefinanciering betalen voor het eten. Uiteindelijk wil ik wel weer op mezelf wonen.

“Lenen staat mij ontzettend tegen. Ik denk dat als ik eenmaal begin, ik niet meer op kan houden. En ik voel me dan ook niet meer zo vrij als ik zou willen. Ik wil gewoon kunnen reizen zonder me druk te maken om een studielening! Het is goed om niet meer uit te geven dan je hebt. Ik zoek nu nog wel een leuk baantje, bijvoorbeeld als gitaarleraar. Tijdens mijn reis deze zomer heb ik gelift en als straatmuzikant opgetreden, dat was een hele goedkope vakantie!”


Elvis (20) Life Sciences aan de HU

“Ik kom van de Antillen. Daar heb ik naast mijn havo op het vliegveld gewerkt met de bagage. Elke dag na school koffers sjouwen, dat was best zwaar! Nu ben ik met mijn vriendin naar Den Haag verhuisd, want daar wonen ook vrienden van ons.

“Ik betaal mijn levensonderhoud van mijn gespaarde geld. Het collegegeld hebben mijn ouders betaald, zij betalen ook de trein van Den Haag naar Utrecht. Doordat ik nog geen BSN-nummer heb, kan ik geen bankrekening openen en krijg ik ook geen gratis OV-kaart. Dat is heel onhandig! Nu reis ik met een anonieme OV-kaart en regel ik andere dingen via de rekening van mijn vriendin, zij heeft wel een BSN-nummer. Ik hoop snel een bijbaantje te vinden in Nederland.”


De studielening: hoe zit het ook alweer?

Wie dit jaar voor het eerst is begonnen aan een bachelor- of masteropleiding, krijgt geen basisbeurs meer. Wie vorig collegejaar al met zijn studie is begonnen, krijgt nog wel de basisbeurs.

De term studiefinanciering is gebleven. Daar vallen een studielening, een collegegeldkrediet, een aanvullende beurs en de ov-kaart onder. Wie geen geld wil lenen of een aanvullende beurs wil aanvragen, maar wel gebruik wil maken van de ov-kaart, moet toch studiefinanciering aanvragen.

Studenten kunnen dus  twee leningen afsluiten: één om je collegegeld te betalen en één om te studeren.

Wie een bachelor doet en daarna een éénjarige master, mag maximaal zeven jaar een lening aanvragen. Wie een tweejarige master doet, mag maximaal acht jaar lenen. Wie een driejarige master gaat doen mag negen jaar lenen en wie een vierjarige master doet tien jaar.

Zowel het collegegeldkrediet als de studielening moeten met rente worden terugbetaald binnen een periode van 35 jaar. Het collegegeldkrediet bedraagt dit jaar 162,58 euro per maand, de studielening maximaal 854,13.

Heb je ouders die niet zoveel verdienen of heb je al studerende zussen of broers dan kan je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Deze bedraagt dit jaar maximaal 378,22 euro per maand. De beurs is een gift als je je studie binnen 10 jaar met een diploma afrondt. Je kunt afhankelijk van de master die je kiest maximaal vier tot zes jaar een aanvullende beurs krijgen.

Alle studenten van 18 jaar of ouder hebben recht op een OV-kaart waarmee je of doordeweeks óf in het weekend gratis kan reizen. Maar let op: de OV-studentenkaart is 98,11 euro per maand waard. Dit bedrag is een gift als je binnen 10 jaar je diploma hebt gehaald. Lukt dat niet dan moet je het geld dat de OV-kaart heeft gekost, terugbetalen. Studenten kunnen 1 jaar langer dan hun opleiding (bachelor plus master) duurt, gebruik maken van deze OV-kaart.

De eerste generatie leenstudenten krijgt na het afronden van hun studie zogeheten studievouchers: tegoedbonnen om zich na het afstuderen te laten bijscholen. Dit omdat deze studenten nog geen profijt hebben van de kwaliteitsimpuls in het hoger onderwijs die betaald wordt van het geld dat wordt uitgespaard door het afschaffen van de basisbeurs.

Meer info op DUO.

Advertentie