Wie wordt de nieuwe campuscolumnist?

Body: 

DUB start deze week de zoektocht naar de campuscolumnist 2016. Een deskundige jury zal bepalen wie de opvolger wordt van Lea ter Meulen. De winnaar ontvangt het Erik Hardeman stipendium van 1000 euro.

DUB start deze week de zoektocht naar de campuscolumnist 2016. Een deskundige jury zal bepalen wie de opvolger wordt van Lea ter Meulen. De winnaar ontvangt het Erik Hardeman stipendium van 1000 euro.

De campuscolumnist houdt de universiteit een spiegel voor en krijgt elke twee weken een vaste plek op de site van DUB. De inhoud is vrij, maar de teksten moeten wel een relatie met het universitaire leven of de universiteitsstad Utrecht hebben. Het kunnen bespiegelingen zijn vanuit de collegebanken of avonturen van een studentenhuis, maar de column kan ook gaan over de publicatiedruk van een onderzoeker of de worstelingen met de bureaucratie binnen een opleiding.

De jury heeft elk jaar zijn eigen criteria. Deze jury wil een onverwachte blik, een zin die blijft hangen en een prikkelende uitsmijter. Ook zou de campuscolumnist over de grenzen van het eigen wereldje heen moeten kijken en oog moeten hebben voor de actualiteit. Van een campuscolumnist verwacht de jury een eigen stijl.

“Fijn zeg meneer, dat u dit vragenuurtje inlast, voor de extra gemotiveerde studenten. Er waren nog een paar dingetjes niet helemaal helder voor me. Waar de nadruk op ligt in het tentamen, bijvoorbeeld. Moet ik vooral de slides leren, of het boek? En hoofdstuk 17, hoort dat ook bij de stof?

"Ja, dat waren mijn vragen wel zo ongeveer. Over de stof zelf schiet me nu even niks te binnen. Wat bedoelt u? Nee hoor meneer, het tentamencijfer maakt mij eigenlijk niet zo veel uit. Ik vind het vooral belangrijk dat ik veel opsteek tijdens mijn studie.”

Dit is een fragment uit de column Domme vragen bestaan van de huidige campuscolumnist Lea ter Meulen. Deze masterstudent Neuropsychologie schrijft dit jaar elke twee weken een column op DUB waarin zij haar ervaringen van het universitaire leven en haar emoties deelt. De ene keer geeft ze aan hoe lastig het is om samen met andere studenten een paper te schrijven, de andere keer beschrijft ze de overgang van het studenten- naar het werkende leven. Regelmatig spreekt ze haar mede studenten aan op hun gedrag, bijvoorbeeld als ze op vrijdagmiddag uitbrakken in de collegebanken.

Gratis workshop column schrijven
DUB organiseert in november een gratis workshop columns schrijven. Deze wordt gegeven door Christine Greense van bureau In breedste zin. De workshop is op donderdag 12 november van 13 tot 16 uur. Wil je leren columns schrijven of heb je een zetje in de rug nodig om mee te doen aan de campuscolumnistwedstrijd, dan kun je je hier aanmelden. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.

De campuscolumnist krijgt de titel begin van het nieuwe jaar. Daaraan verbonden is het Erik Hardeman  stipendium van 1000 euro. Hardeman publiceerde jarenlang de wekelijkse column Schreef in het Ublad. Vanuit de studentensociëteit, de bestuurskamer van het college of het Instituut voor Raeto-Romaanse talen en culturen werd op een originele manier het universitaire leven belicht. Een tikje vilein, maar altijd met een vleugje humor. Sinds het vertrek van auteur Erik Hardeman mist de universiteit een eigenzinnige stem, iemand die de universiteit belicht van binnenuit.

Wie mogen er meedoen
Alle studenten en medewerkers die op 1 januari 2016 aan de Universiteit Utrecht verbonden zijn, kunnen meedoen. Ook voor studenten die in de loop van 2016 afstuderen, staat deelname vrij.

Hoe doe je mee
Om mee te dingen naar de titel van campuscolumnist van de UU moet je twee columns insturen. De columns moeten het universitaire leven verrassend onder de loep nemen en mogen niet langer zijn dan 400 woorden. Stuur de columns vóór 1 december naar m.j.agterberg@ uu.nl.

Wie zit in de jury
Ook dit jaar is het DUB weer gelukt een deskundige jury samen te stellen die alle inzendingen anoniem zal bekijken. In de jury zitten

  • Mathieu Segers, universitair docent geschiedenis met specialisatie Europa, won in 2014 de Publiprijs van de UU. Zijn essaybundel Reis door het continent werd bekroond als beste politieke boek.
  • Jack Nouws, auteur en tekstschrijver was tijdens zijn studie Nederlands aan de UU al een campuscolumnist avant la lettre. Hij schreef onder meer columns voor de Volkskrant, Sum en Metro. Daarnaast zat hij vele jaren in de jury van de literatuurwedstrijd van Lowlands.
  • Ruud Schotting, hoogleraar Kwantitatief watermanagement, was de campuscolumnist van 2014.
  • Maud Radstake maakte dit jaar de overstap van Nijmegen naar Utrecht als directeur van Studium Generale.
  • Rhea van der Dong, student Taal en Cultuurstudies, zat.vorig jaar in de de universiteitsraad en is momenteel als student betrokken bij de totstandkoming van het strategisch plan van de Universiteit Utrecht.
  • Ries Agterberg is  hoofdredacteur van DUB.

Stipendium van 1000 euro
De campuscolumnist krijgt het Erik Hardeman stipendium van 1000 euro. Hiervoor schrijft de campuscolumnist minstens eens per twee weken, een column voor DUB. De functie loopt één jaar.

Vragen
Als er vragen zijn over de functie van campuscolumnist, kunnen die gesteld worden aan Ries Agterberg: m.j.agterberg@uu.nl

Facebook Twitter Whatsapp Mail