In 2011 meer eerstejaars geneeskunde

Vanaf het collegejaar 2011-2012 kunnen 250 extra studenten beginnen met een studie geneeskunde. In september al meer studenten toelaten, zoals de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil, is niet haalbaar.

De RVZ hoopt met de extra opleidingsplaatsen het tekort aan medisch specialisten op te lossen. In plaats van de huidige 2850 kunnen straks 3100 studenten tot basisarts worden opgeleid. De medische faculteiten willen ook wel, maar willen dat eerst meer stageplaatsen en schakelprogramma’s voor zij-instromers gecreëerd worden.

Er moeten nog afspraken gemaakt worden over de verdeling van de opleidingsplaatsen over de verschillende medische faculteiten. Ook is nog niet duidelijk of de 250 extra studieplaatsen bedoeld zijn voor voltijds studenten die de hele opleiding doorlopen. Als het aan de koepelorganisatie van academische ziekenhuizen NFU ligt, zou in ieder geval een deel van de plekken bezet kunnen worden door zij-instromers, die op een hoger niveau kunnen beginnen.

In het advies van de RVZ wordt ook gepleit voor het loslaten van de numerus fixus. De Tweede kamer heeft dit onderwerp controversieel verklaard en kan het pas na de verkiezingen behandelen.

Hoger Onderwijs Persbureau

Tags: geneeskunde

Advertentie