24/7 online

Angry Teacher Destroys Student's Phone!
Angry Teacher Destroys Student's Phone!

"Texting and IM-ing (instant messaging, red.) my friends gives me a constant feeling of comfort. When I did not have those two luxuries, I felt quite alone and secluded from my life. Although I go to a school with thousands of students, the fact that I was not able to communicate with anyone via technology was almost unbearable."

 Deze Amerikaanse student kreeg afkickverschijnselen toen ze 24 uur niet online mocht. Ze deed met 199 andere studenten in april dit jaar mee aan het onderzoek ‘24 Hours: unplugged’ van de International Center for Media & the Public Agenda van de Universiteit van Maryland. Wat bleek? Een dag zonder telefoon, twitter, Facebook en andere sociale media zorgden voor serieuze afkickverschijnselen zoals teruggetrokkenheid, gejaagdheid en nervositeit. Verschijnselen die afkickende alcohol- of drugsverslaafden ook krijgen. Bovendien hadden de studenten een bijna onweerstaanbare drang om toch online te gaan. Volgens onderzoekscoördinator Susan Moeller hadden de meeste studenten het gevoel dat ze geen contact konden maken met vrienden en familie. “De levens van studenten zijn zo verbonden via digitale media dat stoppen met het gebruik van moderne technologie neerkomt op afstand doen van je sociale leven.” 

Werkt dat bij Utrechtse studenten net zo? Zijn zij al helemaal verslaafd aan hun smartphone om 24/7 online te kunnen? We vroegen het een paar van hen. 

Sinds vorig jaar heeft Martijn van Dijk, tweedejaars Communicatie- en Informatiewetenschap, een iPhone. “Toen de iPhone net op de markt was, kocht mijn collega hem meteen, hij raakte er niet over uitgepraat! Toen ik er een keer rustig mee zat te spelen, merkte ik hoe makkelijk dat ding werkt en was ik meteen verkocht.” Hij geeft aan dat hij twee à drie keer per uur op zijn iPhone kijkt, buiten de keren dat er echt een sms of mail binnenkomt. Martijn is ‘ermee  vergroeid geraakt’.

Onrust

Hetzelfde overkwam masterstudent Communicatie, Beleid en Management Florine Reinders - zij het tegen wil en dank. Ze koos voor een iPhone toen haar oude abonnement was afgelopen: “Ik had al veel mensen met een iPhone zien lopen en het leek me erg leuk om er ook één te hebben. Daarnaast wilde ik graag een iPod en met de iPhone had ik telefoon en iPod in één.” 

In eerste instantie was ze ontzettend blij met haar nieuwe telefoon en ze kon er geen genoeg van krijgen. Dat laatste bleek een probleem te worden. “Samen met negen vrienden organiseerde ik afgelopen jaar de Varsity, een roeiwedstrijd tussen roeiverenigingen van verschillende universiteitssteden. Dat organiseren leidde tot veel e-mailen. Met m’n iPhone kon ik mijn mail overal checken. Ik deed dat dus echt verschrikkelijk vaak. Minstens één keer per tien minuten pakte ik mijn telefoon uit mijn zak. Dit veroorzaakte veel onrust: ben je even weg van het organiseren, ben je er door je telefoon toch weer mee bezig.” 

Ze vermaakte zich ook prima met de verschillende applicaties: “Het meeste gebruikte ik Trein, om treintijden te checken. En Nu.nl voor het laatste nieuws, vaak op momenten dat ik me verveelde. iSjoel en Bejeweld vond ik prachtige spelletjes en die speelde ik dan ook vaak.”

Zat

Ze praat in de verleden tijd over haar smartphone. Bellen, sms’en; facebooken, mail checken, het nieuws volgen en spelletjes spelen: het is een volledige dagtaak. En dat is precies waardoor Florine het op een gegeven moment helemaal zat was. “Daarom ben ik overgestapt op een zeer simpele Nokia. Hij kan alleen sms-en en bellen. Mijn mail of het internet check ik nog maar één keer per dag en dat zorgt voor veel meer rust.’ 

Qvinny Leemans, afgestudeerd in Geneeskunde, wil net als Florine tegenwoordig, niet altijd en overal bereikbaar zijn. Zij vertelt dat ze een Nokia heeft, maar wat voor type: ‘geen idee’. Een smartphone lijkt haar wel handig om bijvoorbeeld te kunnen checken of de trein vertraging heeft, maar toch heeft ze er geen zin in om zoveel meer per maand kwijt te zijn aan haar telefoonrekening. “Ik bel en sms nu ongeveer een uurtje in de week. Gemiddeld kijk ik twee à drie keer per dag op m’n mobiel.”

Verslaafd

Voor Martijn is dat ondenkbaar. Naast bellen en sms-en, gebruikt hij vooral de Facebook-applicatie: “Het is eigenlijk een eenvoudige versie van de website waarmee ik in contact blijf met vrienden. Eigenlijk is het vooral ouwehoeren via Facebook.” Feitelijk is zijn smartphone altijd bij hem in de buurt: hij gebruikt ‘m als wekker, als mp3-speler, surft er mee op internet en checkt continu zijn e-mail. Via de applicatie ‘What’s App?’ kan hij gratis sms’en via internet naar andere iPhone-bezitters en daar maakt hij ook gretig gebruik van. 

De grote vraag is natuurlijk: is Martijn verslaafd? Hij krijgt de volgende casus: ‘Je iPhone moet vier weken weg voor reparatie. Overleef jij zonder?’ “Natuurlijk overleef ik het, ik ben er wel ‘verslaafd’ aan maar zou best zonder kunnen. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk had ik twee weken lang een Nokia 3310 bij me, echt een prima telefoon.“ 

Maartje ter Horst

Advertentie