'Bimbo in bikini' na klacht weg uit gebouw USBO

De bordkartonnen bikinidame in UU-kantines maakt de tongen los. In het gebouw van het departement USBO is de "bimbo in bikini" na een klacht van een medewerker weggehaald.

Sinds eind april staat de bordkartonnen dame met gele bikini in alle kantines van de UU reclame te maken voor Vifit. "Win hier een strandvakantie in IJsland. Zwembroek mee!" staat op het menshoge bord.

In het Bestuursgebouw (waar de DUB-redactie luncht) was al wat gemor te horen over de bordreclame. In het USBO-gebouw aan het Ledig Erf in de binnenstad was een medewerker, docent/onderzoeker Albert Meijer, het zat. Hij stapte naar de directeur van het departement USBO, en kreeg voor elkaar dat het bord weggehaald werd.

Bimbo in de kantine
Meijer: "Dit bord past niet bij het vrouwbeeld dat de universiteit zou moeten uitdragen. We leiden hier jonge mensen op om kritisch naar de samenleving te kijken. Een bimbo in bikini midden in de kantine past daar niet bij."

Bovendien hoort de kartonnen bikinidame niet bij de uitstraling die het USBO-gebouw moet hebben, zegt Meijer. "Wij medewerkers mogen niet eens posters en briefjes aan muren en deuren hangen om het gebouw een strakke uitstraling te geven. Daar heb ik niks op tegen, maar dan moet je ook geen ruimte geven aan commerciële uitingen."

Wil Sen, coordinator catering van het Facilitair Service Centrum (FSC), is verbaasd over de klacht. Tot nu toe heeft ze slechts één opmerking gehoord over de bordreclame. Volgens Sen hebben circa 10 kantines van de UU in de binnenstad en in De Uithof de bordreclame staan. Tot wanneer de borden blijven staan, kon ze maandagmiddag niet direct zeggen.

Advertentie