College van bestuur in Bavaria-jurkjes

Body: 

Nee, niet in Utrecht. Daar begint, voetbal of geen voetbal, maandagmiddag om twee uur doodleuk de vergadering van de Universiteitsraad. In Eindhoven heeft de WK-gekte daarentegen hard toegeslagen. Het college van bestuur van Fontys Hogescholen vergadert maandag in Eindhoven in Bavaria-jurkjes en met Heinekenpet op.

Nee, niet in Utrecht. Daar begint, voetbal of geen voetbal, maandagmiddag om twee uur doodleuk de vergadering van de Universiteitsraad. In Eindhoven heeft de WK-gekte daarentegen hard toegeslagen. Het college van bestuur van Fontys Hogescholen vergadert maandag in Eindhoven in Bavaria-jurkjes en met Heinekenpet op.

Voorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen twitterde gistermiddag: “Mijn bestuurscollega's Wilma en Nienke maandagmiddag voor wk-sfeer beiden in Bavaria-jurkje; zeggen ze me net in RvB vergadering...” Zelf zal hij twee keer drie kwartier een Heinekenpet opzetten. “Gewoon tussen de rapportagegesprekken door.”

GRONINGEN

Geen Bavaria-jurkjes bij de theologiefaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, maar een symposium over de ‘magische aantrekkingskracht’ van het voetbal. Mensen kunnen zich net zo verbonden voelen met een voetbalelftal als met een kerk, stellen de theologen: “Het voetbalstadion is tegenwoordig een tempel, gevuld met dwepers op de tribunes, die volledig opgaan in het spel.”

De magie van het voetbal, daarover gaat ook een lezing aan de Universiteit van Tilburg. De UvT organiseert een wetenschappelijke ‘voorbeschouwing’, waarin sprekers vertellen over de link tussen voetbal en hun vakgebied. Een antropologe geeft een lezing met de titel ‘voetbal, van spel tot cargo cult’, een Zuid-Afrikaanse schrijfster vertelt over ‘dribbelkunst in drie talen’ en een hoogleraar econometrie zoekt het verband tussen sport en statistiek. De wedstrijd Nederland-Denemarken wordt in de aula van de universiteit vertoond.

LEIDEN

Ook aan de Universiteit Leiden kunnen studenten de wedstrijd op een groot scherm volgen. Daarnaast is er een site (zuidafrikaleiden.nl) waarop Leidse wetenschappers en studenten bloggen over alles wat met het WK en Zuid-Afrika te maken heeft: over de veiligheid op de Oranjecamping bijvoorbeeld, of over ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika.

Studenten environment & transport aan de Hogeschool Windesheim hebben massaal geklaagd over hun tentamen planologie. Dat zou een half uur voor de start van Nederland-Denemarken beginnen. Na overleg moest de roostermaker inbinden: het tentamen werd verzet.

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam geven bewegingswetenschappers antwoord op vragen als ‘hoe kan een elftal voordeel halen uit het nemen van strafschoppen?’ en ‘hoe kan er iets worden gedaan aan beoordelingsfouten van scheidsrechters?’. Er is ook een discussie over de vraag: ‘is het WK wel een feest is voor iedereen in Zuid-Afrika?’

UTRECHT

In Utrecht is nog weinig te merken van WK-koorts. Het college van bestuur heeft het onderwerp niet op de agenda gehad, meldt rector-magnificus Hans Stoof, maar uit zijn verblufte reactie op de vraag kan moeiteloos afgeleid worden dat we hem maandag niet met een Heineken-petje op zullen betrappen, net zo min als Yvonne van Rooy in een Bavariajurkje.

Wel veel activiteit in sportcentrum Olympos, dat volgens een enthousiaste medewerker al helemaal oranje begint te kleuren. Zoals altijd kunnen in het sportcafé alle wedstrijden op de verschillende schermen worden gevolgd, maar op maandag is het helemaal raak aan de Uppsalalaan. Op de dag van Nederland-Denemarken wordt een van de sporthallen verbouwd tot arena, waar de bezoekers op een enorm scherm de heldendaden van ‘onze jongens’ kunnen bekijken

Hoger Onderwijs Persbureau / EH

Facebook Twitter Whatsapp Mail