De achterblijvers: Marc Gebuis

De achterblijvers: Marc Gebuis 

Het is zomer. De Utrechtse studenten zijn na de laatste tentamens massaal weggetrokken uitDe Uithof en de binnenstad, en ook veel medewerkers maken zich op voor een welverdiende vakantie. Maar sommigen blijven doorwerken in vaak nagenoeg uitgestorven universiteitsgebouwen. DUB zoekt elke week één van deze “achterblijvers” op. 

Datum: 29-07-2010 

Naam: Marc Gebuis 

Functie: coördinator Utrecht Summer School 

Als het buiten heerlijk zomers weer is, zit jij dan te balen dat je binnen aan het werk bent?

“Ja en nee. Natuurlijk merk je dat het zomer in de stad is en dan wil je graag naar buiten. Maar aan de andere kant zou het voor de Summer School wel erg triest zijn als het de hele zomer zou regenen. Als het goed weer is, kunnen alle sociale activiteiten doorgaan zoals vanavond het Night Canoeing in de grachten. Maar als het mooi weer is, denk ik ook wel eens: ‘iedereen zit nu op het strand en ik niet’. 

Helpt het dan dat je kantoor aan het Janskerkhof ligt, tussen alle terrasjes?

“Ja, dat helpt zeker.  Ik zit veel liever hier dan in De Uithof. Als we gaan lunchen tillen we wel eens een tafel naar buiten en dan maken we stiekem ons eigen terrasje.” 

Wat voor werk doe je zoal op een dag? 

“Tijdens de zomer kan dat heel erg verschillen. Als ik naar mijn werk ga, weet ik nog niet wat ik op die dag ga doen. Ik ben vaak bezig met het beantwoorden van vragen van deelnemers of met het soepel laten verlopen van de huisvesting van de studenten. Maar er zijn veel onvoorziene zaken. Laatst kwam het NOS Journaal op 3 langs en daar ben je al snel een hele middag aan kwijt. Als een deelnemer ziek wordt, moet er ook van alles geregeld worden. Het kan zijn dat de ouders en de thuisuniversiteit ingelicht moeten worden of dat de deelnemer zelfs terug naar huis wil.” 

Jij werkt dus het hele jaar hier naar toe? 

“We beginnen al in september met het samenstellen van het aanbod in samenwerking met de faculteiten. In november maken we de website en de brochure en dan start in januari de werving van studenten. Je bent dan veel bezig met marketing, maar er moeten bijvoorbeeld ook kamers geregeld worden voor de deelnemers. Als je dan eenmaal in het eerste weekend de deelnemers hier ziet aankomen, voelt dat wel goed. Het is leuk om ze te spreken en te horen waarom ze naar Utrecht zijn gekomen. Dat zijn vaak bijzondere verhalen.” 

Is het saai om op de universiteit te werken als alle medewerkers en studenten op vakantie zijn? 

“Je merkt wel dat het rustiger is in de stad en in De Uithof, maar in onze wereld is het alsnog heel druk. Er is elke dag wel iets te beleven. Het is dus zeker niet saai. Het heeft ook voordelen dat het rustig is op de universiteit. Alles lijkt mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld alle gebouwen leeg. Als wij een grote collegezaal willen hebben, krijgen we die ook. Wij hebben vlaggen op het Janskerkhof en de Neude staan en die mogen daar twee maanden blijven hangen. Omdat het zo rustig is krijgen we veel meer voor elkaar.” 

Ga je zelf nog op vakantie? 

“Ik ga in oktober weg. Waarschijnlijk naar Marokko. Wij kunnen nooit in de zomer op vakantie, maar dat vind ik niet heel erg. Het is hier nu mooi weer en ik ga straks naar een plek waar het warm is dus ik kan langer van de zomer genieten.” 

Casper Wolfert

Advertentie