Een reis door de wetenschap in 500 pagina's

Van de ontdekking van vuur tot het klimaatprobleem. In het boek Wetenschap, de grote ontdekkingen volgt de ene uitvinding de andere doorbraak op. DUB verloot twee exemplaren van deze Winkler Prins uitgave.

Echt een boek voor op de koffietafel om ter hand te nemen tijdens een verloren uurtje en al bladerend de tijd vervolgens te vergeten. Wie zijn geheugen wil opfrissen over de werking van een microscoop of een mensenhart of meer wil weten over celdeling en nanotechnologie, kan in dit boek vele antwoorden vinden.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de bijbehorende wetenschapper of uitvinder. Van filosoof Descartes tot geochemist Wallace Broecker; ze krijgen allemaal een klein kadertje voor een biografietje toebedeeld. Voor alfawetenschap is geen plek ingeruimd; deze wetenschappelijke ontdekkingen komen uit de gamma-, bèta- en medische hoek.

Prettig is de chronologische opbouw van de ontdekkingen en de verbanden die door de tijd worden gelegd tussen de ene uitvinding en de andere. De fraaie illustraties, de afwisseling in onderwerpen en de heldere teksten maken dat vrijwel iedereen de wetenschap kan snappen. Met bij vele onderwerpen een typische quote van een wetenschapper om het geheel op te leuken.

Een mooi boek dus voor onder de kerstboom. Groot genoeg ook om voor het haardvuur met een paar mensen samen door te nemen en te zoeken naar de antwoorden over het ontstaan van bergen, bliksem of het world wide web. Gezelliger, leuker en mooier dan deze antwoorden te googlen.

GK

‘Wetenschap de grote ontdekkingen’

Onder hoofdredactie van Adam Hart-Davis Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 978 90 491 0440 5, Prijs 59,99 euro

DUB mag 2 exemplaren verloten, ga snel naar de prijsvraag.

Tags: wetenschap

Advertentie