Honderden wensen voor politiek Den Haag

Levert de studentendemonstratie van vandaag echt wat op? De meesten antwoorden ontwijkend op deze vraag. Studente Michelle: “Als de politieke partijen nu maar inzien dat de studenten boos zijn. Bezuinigen kan niet zomaar over onze rug.”

In de trein van Utrecht naar Amsterdam zitten Willemijn Bulskink (23) en Daniël van der Ven (26), beiden student en bestuurslid van de grootste landelijke studentenorganisatie ISO. Aan de grote spandoeken die Willemijn bij zich heeft, is meteen te zien dat ze onderweg zijn naar de demonstratie op het Museumplein. Ze legt uit dat de demonstratie is bedoeld om de aandacht te krijgen voor wat er gaande is in het hoger onderwijs, vooral nu nu er bijna landelijke verkiezingen zijn: “De studenten moeten veel inleveren, maar zien er niets concreets voor terug. De kwaliteit van het onderwijs laat veel te wensen over”. Daniël vult aan dat het gaat om de volgorde: “Eerst moet de kwaliteit van het onderwijs verbeterd worden en pas daarna kan de regering iets van studenten gaan vragen”. Volgens hem is aan het bestaande systeem van studiefinanciering jaren gesleuteld en geschaafd om het zo optimaal mogelijk in te richten: “Het is een goed systeem en dat dreigt nu overboord te worden gezet.” 

Het Museumplein is rond een uur of twee nog niet echt gevuld met studenten. Hier en daar zitten wat groepjes op de grond en er lopen enkelen met spandoeken rond. Maar als een half uur later de optocht aankomt die van de Dam naar het Museumplein is gelopen, is het al een stuk drukker. Jasmijn Koets, voorzitter van de LSVb, is blij met de opkomst. “Het voornaamste doel vandaag is om een signaal af te geven aan politiek Den Haag. Al die bezuinigingen en nieuwe regelingen gaan ontzettend veel impact hebben op studenten en we willen dat ze opnieuw gaan nadenken hoe en waarop ze precies willen bezuinigen.”

Kasper Floor (22) is lid van de studentenvakbond AKKU uit Nijmegen. Hij geeft aan dat ze als vakbond bij de demonstratie aanwezig zijn, om zoals iedereen te demonstreren tegen de bezuinigingen. “Het meest reële gevaar is op dit moment de afschaffing van de basisbeurs en ik hoop dat dit door deze demonstratie voorkomen kan worden.” Dat de kwaliteit van het huidige onderwijs matig is, merkt hij zelf ook. Volgens hem moeten de werkcollegegroepen kleiner worden en moet er meer individuele begeleiding komen.

Michelle Foolen (22) is lid van Rood de jongerenorganisatie van de SP: “Iedereen snapt dat de drempel om te gaan studeren, wordt verhoogd door het afschaffen van de basisbeurs. En natuurlijk heeft dat weer gevolgen voor onze kenniseconomie.”

Menno Hendriks (24) vertegenwoordigt fractie Front van de universiteitsraad van Tilburg. Als fractie hebben ze vaak overleg met de landelijke studentenvakbonden en zo praten ze mee over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs. ‘Door vandaag aanwezig te zijn, willen we laten zien dat we de actie steunen. We willen als studenten meedenken over de bezuinigingen en we vinden dat deze alleen mogen worden gedaan als ze ten goede komen van het onderwijs.’ Hij hoopt dat de dialoog tussen studenten en politiek door de demonstratie verbeterd wordt. 

Honderden ballonnen worden opgelaten. Geadresseerd aan Den Haag. Aan elke ballon een kaartje met een wens. De verkiezingscampagne is in volle gang. Een wenskaartje kan zo maar nog invloed hebben. 

Maartje ter Horst 

Klik hier voor het fotoverslag van Maartje

Lees ook het verslag van het HOP

 

 

 

Tags: demonstratie

Advertentie