Klimaat van Groenland verandert sinds 1990

Het huidige klimaat van Groenland verandert sinds 1990. Dit blijkt uit een modelstudie waarop Janneke Ettema op 14 april in Utrecht promoveert.

Ettema analyseert in haar proefschrift vijftig jaar (1957-2008) aan modelgegevens om een gedetailleerd beeld te krijgen van de uitwisseling van massa en energie aan het oppervlak van de Groenlandse ijskap. Ettema gebruikte een fijnmazig model, wat een zeer gedetailleerde beschrijving van de klimatologie van Groenland mogelijk maakte.

Wat in het oog springt, is dat het lokale temperatuur- en windklimaat sterk afhankelijk is van de mate van afkoeling van het oppervlak en de inmenging van warmere lucht uit hogere luchtlagen. Een tweede belangrijk resultaat is dat op Groenland tot 24% meer sneeuw en regen valt dan voorheen werd aangenomen, gemiddeld 469 gigaton per jaar.

Het afkalven van ijsbergen compenseert deze massawinst als de ijskap in evenwicht is. Maar sinds 1990 is de temperatuur over de Groenlandse ijskap gestegen met 2,3°C. Hierdoor is ook de hoeveelheid smeltwater sterk toegenomen met ca. 3% per jaar, vooral langs de randen van de ijskap. Met als gevolg dat de gehele ijskap ca. 700 gigaton verloor sinds 1990, equivalent met een zeespiegelstijging van ca. 2 mm.

Bron: Perscommunicatie Bètawetenschappen

Advertentie