LSVb eist meer uitdagend onderwijs

Body: 

Driekwart van de studenten komt niet aan de gemiddelde studietijd van 35 uur per week. Dat zegt studentenvakbond LSVb die van onderwijsinstellingen eist dat zij studenten een uitdagender onderwijsaanbod voorschotelen. 

Driekwart van de studenten komt niet aan de gemiddelde studietijd van 35 uur per week. Dat zegt studentenvakbond LSVb die van onderwijsinstellingen eist dat zij studenten een uitdagender onderwijsaanbod voorschotelen. 

De Landelijke Studentenvakbond heeft een onderzoek gedaan onder 2050 studenten over het aantal uren dat zij besteden aan hun studie. Het gaat om studenten in het hbo en wo en om zowel bachelor- als masterstudenten. De LSVb hanteert bij dit onderzoek de Europese regelgeving dat 1 studiepunt (EC) staat voor 28 uur studielast wat zich weer vertaalt in een studietijd van 35 uur per week. Volgens de LSVb koppelen Nederlandse onderwijsinstellingen het EC-systeem niet op de juiste manier aan de bijbehorende studielast en leerdoelen. ‘Met andere woorden: de studielast moet zorgvuldig bepaald worden en de bewaking ervan dient gegarandeerd te worden’, schrijft de vakbond in zijn persbericht. 

LSVb voorzitter Jasmijn Koets zegt dat wanneer de studielast te laag is, er niet genoeg wordt gevraagd van een student. Op de vraag of studenten niet ook zelf schuld hebben aan het feit dat ze niet aan de 35 uur studeren komen, zegt Koets: “Zo zou je het ook kunnen benaderen, maar dan komen studenten er blijkbaar mee weg, omdat ze met een lagere tijdsinvestering toch hun tentamens halen.” 

Maar halen dan alle studenten hun tentamens?

“Nee, er is inderdaad zo’n 50 procent uitval, maar ook daarvan kun je niet alleen de schuld op studenten schuiven. Wellicht zouden ze hun tentamens wel halen als er meer begeleiding is, er meer contacturen zijn, er meer verdiepingsstof is en als docenten studenten aanzetten om actiever mee te doen in colleges.” 

Er zijn volgens docenten ook studenten die zeggen geen interesse te hebben in meer contacturen of meer verdiepingsstof omdat ze anders geen tijd meer hebben voor hun bijbaan?

“Dat is inderdaad een lastige discussie. Gemiddeld genomen staan we wel het standpunt voor dat het onderwijs zich niet moet aanpassen aan de baantjes van studenten. Studenten moeten wel het maximale uit hun studie halen.”

De enquête wordt op dit moment verder uitgewerkt om te bekijken of er verschillen zijn te ontdekken tussen de antwoorden van bijvoorbeeld hbo- en wo-studenten en bachelor- en masterstudenten.

GK

Facebook Twitter Whatsapp Mail