NWO verdeelt veni-subsidies

Opnieuw hebben honderden jonge wetenschappers een beurs bij onderzoeksfinancier NWO aangevraagd. Al waren er veel geschikte kandidaten, slechts één op de zes krijgt geld.

Er waren dit jaar 965 indieners voor de zogeheten Veni-subsidies, waarvan er slechts 159 een beurs konden krijgen. “Het aantal zeer goede voorstellen dat NWO ontvangt ligt veel hoger”, schrijft NWO in een persbericht

De Veni-subsidie van 250 duizend euro, goed voor vier jaar onderzoek, is een belangrijke stap in een wetenschappelijke loopbaan. Daarom wordt NWO al jarenlang overspoeld met aanvragen. Vorig jaar kwam een recordaantal van 982 onderzoeksvoorstellen binnen en kreeg slechts 16,4 procent daarvan een beurs. Dit jaar was de kans op succes vrijwel net zo laag: 16,5 procent.

Slechts 35 procent van de winnaars is vrouw, terwijl hun aandeel onder de aanvragers 42 procent was. De verdeling van onderzoeksbeurzen over de seksen wisselt nogal. Vorig jaar was 42 procent van de winnaars vrouw, maar in 2009 slechts 33 procent.

De Veni-subsidies zijn de eerste stap in de ‘Vernieuwingsimpuls’. De beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers aan het begin van hun carrière. Daarna komen de Vidi- en Vici-subsidies voor ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Ze zijn vernoemd naar een beroemde uitspraak van Julius Caesar: ik kwam, ik zag, ik overwon. 

Advertentie