Roeiers van Nereus winnen Varsity

De Oude Vier van Nereus heeft zondagmiddag op een zonovergoten Amsterdam-Rijnkanaal het koningsnummer van de Varsity gewonnen. De traditionele kroegjool van de zegevierende vereniging vindt daarom plaats in de sociëteit aan de Amsterdamse Warmoesstraat.

De finale mondde uit in een tweestrijd tussen het Groningse Gyas en Nereus. De Amsterdammers trokken uiteindelijk aan het langste eind. Aangespoord door de hoge temperaturen zwom een grote schare fans geheel, of in verregaande mate, ontkleed naar de boot om het winnende viertal op gepaste wijze te onthalen.

Het was de 37ste overwinning van Nereus in 128 edities van de Varsity. De Amsterdammers zijn daarmee de onbetwiste recordhouder.

Het Utrechtse Triton, dat de wedstrijd in Houten al sinds jaar en dag organiseert, zag de hoop op een eerste zege sinds 1967 snel vervliegen. De supporters op de volgepakte taluds langs het kanaal schreeuwden hun ploeg uiteindelijk naar de vierde plek. Kopman Kaj Hendriks zal nog even door moeten roeien. In een interview met DUB heeft hij de vereniging beloofd niet te zullen rusten voordat zijn Triton ooit de Varsity heeft gewonnen.

Concurrent Orca, dat zonder vedette Sjoerd Hamburger aantrad, begon de finale als outsider en kon niet voor een verrassing zorgen. De Utrechtse ´knorren´ eindigden uiteindelijk als zesde. Na de finish voer de Orca-boot per ongeluk door de groep Nereusleden in het water, maar dit leidde niet tot gewonden.

De organisatie van de Varsity schatte na afloop dat er meer dan 5000 toeschouwers op het evenement zijn afgekomen. “Alles is bijna saai goed verlopen”, aldus woordvoerder Bas Bavelaar.

xb

Tags: varsity | triton | roeien | orca

Advertentie