SP hekelt prestatieafspraken

Het kabinet wantrouwt het onderwijs, terwijl er juist behoefte is aan vertrouwen, stelde de Socialistische Partij vandaag in de Tweede Kamer. Dat schoot vooral de VVD in het verkeerde keelgat.

“Wat kan de politiek doen als bestuurders er evident een zootje van maken?”, vroeg SP-kamerlid Jasper van Dijk tijdens het betoog van zijn VVD-collega Anne-Wil Lucas over hoger onderwijs. “Bent u het met mij eens dat we dan in laatste instantie de bestuurders naar huis moeten kunnen sturen?”

Daar wilde Lucas niet rechtstreeks op antwoorden, want op de achtergrond van het debat spookte het omstreden grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs, en daar wil regeringspartij VVD voorlopig niet aan tornen. Maar, erkende ze, als belastinggeld niet goed wordt besteed, moet de overheid kunnen ingrijpen.

Een paar minuten later stond Van Dijk zelf achter het spreekgestoelte en haalde hij keihard uit naar het ‘georganiseerde wantrouwen’ van het kabinet. Al die prestatieafspraken die het kabinet in gedachten heeft, daar moet de SP niets van hebben. Onderwijs draait immers om vertrouwen. “Deze regering slaat door in een afrekencultuur”, vond hij.

Dat viel helemaal verkeerd bij de VVD. Want Van Dijk wilde toch zo graag hard kunnen ingrijpen als bestuurders de plank misslaan? De SP vraagt keer op keer spoeddebatten aan als er iets misgaat in het hoger onderwijs, maar wil kennelijk niet doorpakken. “Wilt u iedere keer een Inhollandje maken of wilt u dat er echt wat verandert in het hoger onderwijs?’, vroeg Lucas.

“Dat is een staaltje ‘creatief met de geschiedenis omgaan’ van mevrouw Lucas”, antwoordde Van Dijk. Hij was immers altijd voorstander van hoge eisen aan het eindexamen en van centrale toetsing in het hoger onderwijs, legde hij uit. Maar het kabinet wil daar allerlei prestatieafspraken bovenop stapelen. Hij hekelde de ‘rendementsafspraken’, waarbij hij naar Inholland verwees: daar was men tot voor kort te sterk gericht op het verstrekken van diploma’s. Hij vond het verkeerd dat het mbo straks wordt afgerekend op de tevredenheid van het bedrijfsleven en dat in het hbo studenttevredenheid een maatstaf wordt.

Daar dacht Lucas heel anders over. “Ik wil heel graag af van de incidentenpolitiek van de SP”, sneerde Lucas. “Ik heb liever dat het in één keer goed geregeld wordt.”

Volgens Van Dijk wordt het onderwijs straks “gemonitord tot op de laatste millimeter”. Het deed hem denken aan de DDR. “Ik zou wat meer aan uw eigen ideologie denken als ik u was”, zei hij tegen de liberaal Lucas. Gegeven de links-radicale wortels van de SP leidde die opmerking tot enige hilariteit in de kamerbankjes.

Advertentie