Twee Utrechtse kanshebbers op 'proefdierprijs'

De onderzoekers Iris Boumans van het Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven en Nynke Kramer van het Institute for Risk Assessment zijn door de Dierenbescherming voorgedragen voor de ‘Lef in het lab’ prijs.

De prijs is bedoeld voor wetenschappers die zich inzetten om het gebruik van proefdieren te beperken. In totaal werden op de ochtend van eerste Paasdag in het radioprogramma Vroege Vogels de namen van vier genomineerden bekend gemaakt, allen vrouwen. De komende drie weken kan het publiek op de vier kandidaten stemmen. Op zondag 25 november, de dag na Wereldproefdierendag, maakt ‘Vroege Vogels’ de winnaar bekend.

Iris Boumans, part-time in dienst van het Utrechtse departement Dier in Wetenschap en Maatschappij, is genomineerd vanwege de door haar gemaakte cd-rom ‘humane eindpunten’. Hiermee en met de te bouwen website ‘Humane endpoints in laboratory animal experimentation’ kunnen onderzoekers die met proefdieren werken, leren om signalen van pijn en lijden van de dieren tijdig te herkennen. De cd-rom wordt wereldwijd al in meer dan 2500 onderzoekscentra gebruikt.

Nynke Kramer promoveerde in januari van dit jaar op een door haar ontwikkelde methode om beter te kunnen bepalen hoe hoog de concentratie van giftige stoffen is in gekweekte cellen. Hoe betrouwbaarder de concentratie van een gifstof in celkweken kan worden gemeten, des te minder proefdieren hoeven aan de stof te worden blootgesteld.

Naast de twee Utrechtse onderzoekers gingen nominaties naar Gerry Groothuis uit Groningen, die dunne plakjes menselijk weefsel gebruikt om geneesmiddelen op te testen, en naar Didima de Groot van TNO, die met behulp van stamcellen een celkweek maakt van stukjes jonge hersenen om daarop het effect van medicijnen en voedingssupplementen uit te testen.

EH

Advertentie