Urker schedels gaan naar huis

De Urker schedels worden komende zaterdag teruggegeven aan de Urker gemeenschap. Vanaf maandag worden in het Universiteitsmuseum de gipsen afgietsels van de schedels tentoongesteld. 

Sinds 2007 probeert het Comité Urker Schedels de voor hun gemeenschap cultureel en religieus belangrijke schedels, terug te krijgen. Na een lange procedure maakte de Nederlandse Museumvereniging op 25 september 2009 bekend dat het Utrechtse Universiteitsmuseum de Urker schedels moest teruggeven. De schedels zijn al zo’n 130 jaar in het bezit van het museum en maakten onderdeel uit van de collectie van bioloog Harting. De schedels werden vroeger gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar oernederlanders. Harting had de schedels via een Hilversumse huisarts verkregen, die de schedels had gestolen van een kerkhof in Urk.

Directeur Monique Mourits van het Universiteitsmuseum gaat de schedels zaterdag terugbrengen. Daarna worden de schedels herbegraven. Morgen houdt de Stichting Erfgoed Urk in samenwerking met Nieuw Land Erfgoedcentrum een symposium met de titel ‘Urkers: Oernederlanders of museaal object'. Vanaf maandag worden de afgietsels van de Urker schedels tentoongesteld in het Universiteitsmuseum. Stichting Erfgoed Urk had ingestemd met het verzoek om afgietsels te mogen maken van de schedels. De afgietsels zijn zeer getrouwe replica’s.  

GK 

Eerder verschenen berichten:

Urk vs Utrecht

Schedels terug naar Urk

Uitspraak Nederlandse Museumvereniging

Advertentie