Utrecht opnieuw top in hooglerarenoordeel Elsevier

Meer dan veertig procent van de Nederlandse hoogleraren vindt dat Utrecht de beste opleiding op zijn of haar vakgebied heeft. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift Elsevier naar ‘De Beste Studies’. De UU is voor de zevende opeenvolgende keer koploper.

Liefst 43 procent van de hoogleraren plaatst de UU op bovenaan de lijst van de 6 brede universiteiten. Bij elk van de vier deelscores: bachelorprogramma, masterprogramma, docenten en publicaties, staat Utrecht aan kop. De Universiteit van Leiden blijft op plaats 2 staan.

Elsevier biedt lezers jaarlijks de resultaten van de Elsevier Faculty Rating waarin professoren en hoofddocenten de beste opleiding in hun discipline aanwijzen. Daarnaast maakt Elsevier een selectie uit de oordelen van studenten over 47 populaire opleidingen die zijn vastgelegd door de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête, uitgevoerd door ResearchNed in opdracht van Stichting Studiekeuze 123.

Vier van de 27 beoordeelde Utrechtse opleidingen worden zowel door docenten als door studenten als beste aangemerkt. Dat zijn Bestuur- & Organisatiewetenschap, Scheikunde, Taalwetenschap en Sociale Geografie en Planologie.

Naar het hooglerarenoordeel zijn daarnaast Biomedische Wetenschappen, Sociologie, Aardwetenschappen, Biologie, Geschiedenis en Nederlands de beste in hun soort. Studenten vinden ook Pedagogiek en het University College top.

Volgens de hoogleraren is de Universiteit van Tilburg de beste specialistische universiteit en de Technische Universiteit Delft de beste technische universiteit.

Studenten vinden de Radboud Universiteit in Nijmegen de beste universiteit. Liefst veertien van de dertig beoordeelde Nijmeegse opleidingen staan bovenaan.

XB

Advertentie