Utrechtse studenten komen in beweging

Aanstaande vrijdag demonstreren studenten in De Uithof tegen de plannen van het kabinet Rutte voor studenten met studievertraging. Twee samenwerkingsverbanden proberen het studentenprotest te mobiliseren.

De lawaaidemonstratie die vrijdag vanaf het Minnaertgebouw vertrekt, is een initiatief van het nieuwe Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) waarin naast de Kritische Studenten Utrecht ondermeer de SP-jongerenorganisatie ROOD en de Internationale Socialisten zijn vertegenwoordigd. Het betreft een protest tegen de voornemens van het kabinet Rutte om studenten en universiteiten te straffen voor studievertraging en andere bezuinigingsvoorstellen. Volgens woordvoerder Alexander Beunder vroegen de jongste politieke ontwikkelingen om snelle actie. “In Nijmegen en Amsterdam zijn vrijdag ook protesten, Utrecht mocht niet achterblijven.”

Tegelijkertijd hebben USF Studentenbelangen en de Studentengroep Sociale Wetenschappen (SGS) de krachten gebundeld in een ander samenwerkingsverband, het Utrechtse Verenigde Studentencomité (UVS).  Dat comité stuurde eind vorige week een uitnodiging naar zo’n 160 Utrechtse studentenorganisaties om bijeen te komen aanstaande donderdagavond in het Ruppert. “Wij willen iedereen informeren over de consequenties van het kabinetsbeleid”, zegt Jelmer de Ronde, USF-voorzitter. “Ook individuele studenten zijn van harte welkom.

Volgens Alexander Beunder is zijn SACU “meer actiegericht” dan USF en partners. “Wij hoeven ook minder rekening te houden met belangen en wensen van anderen.” Hij hoopt echter dat het UVS zich vrijdag wil aansluiten bij de demonstratie. Maandagavond spreekt Beunder met De Ronde over mogelijkheden om gezamenlijk op te trekken.

XB

Advertentie