Van Rooy stijgt in Volkskrant top 200

De Utrechtse collegevoorzitter Yvonne van Rooy is 8 plaatsen gestegen op de ranglijst van meest invloedrijke Nederlanders. Ze staat nu op plaats 61 in de lijst waarmee de Volkskrant in kaart brengt wie in Nederland aan de touwtjes trekt. 

Van Rooy was volgens de Volkskrant eind 2009 de favoriet van premier Balkenende voor een positie in de Europese Commissie, maar voorzitter Barroso wilde, onder druk van de liberale fractie in het parlement, liever Neelie Kroes. De Utrechtse collegevoorzitter heeft tal van nevenfuncties. Zo is ze plaatsvervangend kroonlid van de SER, vicevoorzitter van de raad van commissarissen bij de Bank Nederlandse Gemeenten en bestuurslid Koninklijke Concertgebouworkest.

In de top 200 die dit jaar voor de zesde keer werd opgesteld, staan overigens ook enkele leden van de Utrechtse Raad van Toezicht. Op nummer 7 staat Niek-Jan van Kesteren, algemeen directeur VNO-NCW en MKB Nederland. ABN AMRO-bestuurder Caroline Princen komt nieuw binnen op plaats 149. Bestuursvoorzitter van DSM Feike Sijbesma, die dit jaar terugtrad uit de Utrechtse RvT, staat op plaats 55.

Andere invloedrijke personen met een Utrecht-link zijn onder meer directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar Paul Schnabel (8), voorzitter Commissariaat van de Media en hoogleraar Tineke Bahlman (172) en oud-Rabo-topman en Duurzaamheidshoogleraar Herman Wijffels (193).

Advertentie