Verhagen: zorgen academici onterecht

Het kabinet is niet van plan te bezuinigen op fundamenteel onderzoek. Alleen moet dat onderzoek beter aansluiten op de negen economische topsectoren, schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.

“Sommige jonge wetenschappers vrezen dat we geld weghalen bij fundamenteel onderzoek. Dit is onterecht”, schrijft Verhagen in NRC Handelsblad. Hij doelt op de jongerenafdeling van wetenschapsgenootschap KNAW, die deze week alarm sloeg over het wetenschapsbeleid van het kabinet: druk het nut van onderzoek niet alleen in geld uit, zeiden de leden van de Jonge Akademie.

Verhagen wil inderdaad 350 miljoen euro uit het budget van onderzoeksfinanciers NWO en KNAW reserveren voor “een nieuwe vorm van samenwerking” tussen wetenschappers en bedrijfsleven, maar dat blijft volgens hem “op basis van dezelfde, hoge, academische criteria”.

Hij stelt de jonge wetenschappers de Wageningen Universiteit ten voorbeeld. De Wageningse plantgenetici horen bij de wereldtop en ontdekten genen die planten minder vatbaar maken voor ziektes en ongedierte: die kennis kon het bedrijfsleven goed gebruiken om resistente tomatenrassen te ontwikkelen.

Volgens Verhagen laten toponderzoekers zich vaak inspireren door maatschappelijke uitdagingen. “Het zou jammer zijn als de jonge academici zich laten leiden door de angst voor verandering.”

Advertentie