'De gedroomde universiteit'

Body: 

Van : Baaierd
Aan : PeterP@ Pensionados.uu.nl
Betreft: “de gedroomde universiteit”
Bijlage: eenzaam maar niet alleen (2)

Van : Baaierd
Aan : PeterP@ Pensionados.uu.nl
Betreft: “de gedroomde universiteit”
Bijlage: eenzaam maar niet alleen (2)

Ha Peter,

Leuk dat je nog steeds mijn stukjes leest, ook nu je niet meer aan deze bruisende, dynamische universiteit werkt als HRM specialist. Wij, en let op, nu komt meteen het positieve waar je om vroeg: zijn 2 plaatsen op de Shanghai Ranking gestegen sinds je met pensioen gegaan bentRoos Vonk had hierin meteen het bewijs gezien dat universiteiten significant beter presteren met minder HumanResourceManagement!  

Maar er is meer meer positiefs hoor! Bijvoorbeeld de opening van het Academisch jaar was weer een geweldig feest. Live te bekijken via internet! Wat was ik er graag bij geweest. Je ziet meteen dat we al 365 jaar bestaan. Eigenlijk goed dat ik er niet bij was, want tijdens zulke verhalen borrelen er meteen allerlei vragen op die ik graag zou willen stellen. Maar dat hoort niet hè?

Ik had overigens het idee dat veel aanwezigen niet ècht hoorden wat onze rector aan het vertellen was. Dat is een beetje jammer. Hij had toch voor elk wat wils! Een kwantitatief kleine, kwalitatief hoogwaardige universiteit, breed in onderwijs en onderzoek met veel feedback in kleine groepen, een internationale toppositie in onderwijs en vermaard om uitstekend onderwijs. Wel moeten al deze prachtige zaken binnen het huidige budget tot stand komen. De krimp hebben we al voortvarend ingezet. Nu alleen nog de kwaliteit omhoog ...

Waarschijnlijk inspireerden de ons tegemoetkomende zware zeeën onze Rector tot het teruggrijpen naar Darwin. Daar heb ίk dan weer moeite mee. Vooruitgrijpen lijkt duidelijker: Ik vrees dat Darwin tijdens zijn studie geneeskunde een bindend negatief studie advies in zijn eerste jaar medicijnen had gekregen. En zo hij überhaupt nog zin had na twee 'verloren jaren' alsnog een studie theologie te volgen, had hij de langstudeerdersboete aan zijn broek gekregen. En paps de rekening. Zou hij vervolgens de mogelijkheid gekregen hebben om biologie te doen tijdens zijn theologiestudie? Of na afloop ervan een tweede masters biologie?  Het volgende scenario is veel waarschijnlijker: Ja, pa is gekke henkie:voor nog een hele studie de kostprijs betalen?

En dan het onderzoeksvoorstel van de jonge Charles: een onbestemde reis met een vage vraagstelling voor een periode van een jaar of vijf? Haha. Knappe die dat in deze tijd van valorisatie voor elkaar krijgt. En vervolgens 23 jaar broeden op de verzamelde data. Ja hoor. Die kan je beter laten verzinnen!

Maar de meeste moeite heb ik met de paradoxale student. Ik zou haar de potentieel schizofrene student noemen. Ze is intelligent, zelfstandig en hooggemotiveerd. Ze moet na intake, bindend studieadvies en strakke begeleiding, het door valorisatie gestuurde onderwijs ondergaan. Yes! Mocht ze echt goed zijn en bijvoorbeeld een tweede studie willen kiezen, steken we daar een stokje voor. Oh ja. Mannen zijn uit zichzelf al vaker schizofreen en studeren slechter. Ik zou zeggen niks meer aan doen.

Ik droom de laatste tijd niet zo optimistisch over onze universiteit Peter. Kom je terug voor wat meer HRM?

Groetjes,
Baaierd  

Facebook Twitter Whatsapp Mail