De ware leegte

Body: 

Hoe vermoeiend is het om mensen aan te horen die denken dat het zonder oefening ook wel gaat? Die denken dat ze er nog wel een baantje bij kunnen nemen. Baaierd leest liever de oude Japanse strategen.

Aan: security@uu.nl
Betreft: de ware leegte
Bijlage: lange weg

Ha wakkere collega’s,
Af en toe kom ik het boekje van Myamoto Musashi weer tegen. Hij schreef het in 1643, een paar weken voor zijn dood. Het is eigenlijk meer een schriftje dan een boek. Maar er staat alles in wat je moet weten over strategie in het strijdgewoel. Een aanrader voor jullie dienst? In begrijpelijke taal legt hij uit wat houding, tempo, karakter en inzet betekenen in het gevecht. Om echt te begrijpen wat hij bedoelt moet je het gelezene herkennen en toepassen ... een hands-on training avant la lettre. 

Hoe vermoeiend is het dan om steeds weer mensen aan te horen die denken dat het zonder oefening ook gaat. “Ja, dat liedje hebben we in twee uur op de plaat gezet.” Nou, dat vermoedden wij ook al! Dat je zonder zelf ooit een keuken bestierd te hebben wel een cateringbedrijf kan leiden, laat staan een goede cateraar kan selecteren. “Nee, we gaan het eten van de nieuwe cateraar voor onze universiteit niet proeven, want die soep komt toch uit een pakje”.  Ja hoor!  

Of dat je makkelijk naast je werk nog wat andere banen kan hebben. Onze collegevoorzitter Yvonne van Rooy heeft er ook weer een baan bij. Het gaat zó goed met onze universiteit dat ze nog tijd over heeft om er een klus bij te doen! Ik weet niet of ik dat lachwekkend moet vinden, of moet janken. Of ik er trots op moet zijn of er woedend over worden. Gek hè dat Security dan weer niet wat extra geld met overuren ´s nachts mag bijverdienen? Dat moeten jullie bij een extern bedrijf doen, vrees ik.

Bij dezelfde bank waar onze voorzitter in de RvC plaatsneemt, liep een secretaresse met 35 miljoen weg . Bij elkaar gesprokkeld in de tijd dat wij er als burgers 15 miljard in moesten pompen om deze bank van de ondergang te redden. Zij gaf het in 4 weken ook weer uit! Geniaal. Geen raad van commissarissen, geen directie, geen manager die het door had. Hoe kan dat? Ze was de enige echte strateeg bij de ING. Dat zij voor 7 jaar de cel in moet is ronduit schandalig. Sportief zou zijn geweest: “dat was een duur lesje Rajina! Point taken. We kunnen je goed gebruiken in de directie van onze bank!”

In Japan is  Gorin no shô van Musashi verplichte kost voor elke manager. Ik heb het idee dat ze in de Nederlandse managementtrainingen alleen het laatste en enige ´duistere´ vijfde hoofdstuk van dit boek,´Leegte´,  behandelen.

Leegte:  Waar niets is, dat wordt de geest van de leegte genoemd. De kennis van de mens kan dit niet bevatten. Natuurlijk is leegte niets. Door te kennen wat bestaat kunt u kennen wat niet bestaat. Dat is leegte. In deze wereld denken de mensen dat datgene wat zij niet begrijpen de leegte is. Dit is niet de ware leegte. Het is verwarring.

De bijbehorende training is waarschijnlijk ook vergeten.

Hai wakarimasu,

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail