Echt duurzaam toch?

Body: 

Voor de goede pr of als alibi voor dingen die gewoon niet op orde zijn. Duurzaamheid wordt vaak misbruikt binnen de universiteit en Baaierd vindt het maar niets. 

Aan: Hans@windmolenadviseurs.uu.nl
Betreft: Een oude wind
Bijlage: windmolenplan(6 jaar geleden)

Ha Hans,

Toen ik gisteravond terug naar Utrecht reed, stormde het behoorlijk. In de verte probeerde ik het Van Unnikgebouw met zijn uitdovende sol in het duister te ontwaren. Wat een trieste aanblik biedt ons universitaire beeldmerk de laatste tijd toch. Bovenop die stoere toren in het hart van onze universiteit. Gek toch dat we een kwaliteitscommissie hebben die van alles afkeurt, maar het blijkbaar prima vindt dat de sol vanaf het hoogste gebouw in het Science Park een kwijnend licht over De Uithof werpt. Good show!

Ik mocht donderdag mijn kamer niet in omdat er een paar schoorsteenpijpen dreigden om te vallen op het Leuvenplein. Gelezen? Verrot, had een nog wakkere, nog zelfdenkende ingenieur ontdekt. Dat krijg je als je een jaar of zes lang plannen torpedeert. Geen hond meer die het nog interesseert. Moet ik daar nog wat aan doen chef? Welnee gast, die pijpen worden straks toch gesloopt. Zal ik de lampjes achter de sol maar weer eens aansteken? Welnee vriend, zolang we niet weten wat er gaat gebeuren met dat gebouw heb ik geen budget en gaan we er zeker geen nieuwe lampjes in draaien. Is toch ook niet duurzaam joh. Knipoog, knipoog. Want duurzaam voor alles!

Vorige week liep ik per ongeluk het Green Office in het Bestuursgebouw binnen. Je weet wel, van die aardige jongen van de Taskforce Duurzaamheid die met zijn bakfiets op een aanhanger door De Uithof trekt. Ik zie die fiets haast nooit meer. Begrijpelijk, want erop fietsen is een beetje te zwaar met al die accu’s erin.

Ze zorgen ook voor “milieuvriendelijke” banken met zonnecellen waar je je telefoon kan opladen (al eens gedaan?) en voor geinige teksten op wc’s en in de lift die je een jaar lang bewust maken van een boodschap waarvan je je onmiddellijk afvraagt of die wel waar is en als die waar is wat je er verder mee moet. Ze vertellen namelijk hoe milieubewust we op de universiteit al zijn! We hoeven niks meer te doen! Goed bezig!

Midden in het Green Office staat een soort pretparkposterbord. Je kent die dingen wel. Zo’n bord waar je met je vriend of vriendin je hoofd in kan steken en dat iemand anders daar dan een leuke foto van kan maken. Groeten uit een milieuvriendelijk Science Park! Weet je wat er op dat posterbord stond Hans? Een mensgrote handgeschilderde windmolen. Wat er naast stond voor de partner om zijn of haar hoofd door te steken? Joost mag het weten. Ik werd zo uit het lood geslagen dat ik het niet eens meer weet. Top! Je hoofd in het schoepenrad van een windmolen. @Twitter #duurzaam. Bruut toch?

Zohoo, gaan we eindelijk een windmolen neerzetten, MIchiel? Eeuh, we bestuderen verschillende soorten molens. Er zijn veel modellen tegenwoordig. Goed man. Wie is er daar van jullie club mee bezig? Jij was toch tegen windmolens? Eeeuh…

Gelukkig heb ik een nieuwe directeur. Die gaat dat vast regelen!

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail