Eenzaam maar niet alleen

Body: 

Aan : MijnMoeder @verzorghuis.nl
Afzender: Baaierd@uu.nl
Betreft: Even bijpraten
BIJLAGE: Eenzaam maar niet alleen

Aan : MijnMoeder @verzorghuis.nl
Afzender: Baaierd@uu.nl
Betreft: Even bijpraten
BIJLAGE: Eenzaam maar niet alleen

Dag Moeders,
Je bent een van mijn trouwe lezers en omdat het deze week niet lukte om even langs te komen leek het me wel leuk om mijn column direct aan jou te sturen. We hebben een nieuwe rector gekregen! Dat gebeurt toch wel vaker hoor ik je zeggen. Natuurlijk, maar dit is er eindelijk een die uit het juiste hout gesneden is. Echt waar.

Ik vertelde je toch dat boze geesten denken dat de slechte kwaliteit van afgestudeerden ligt aan het verkorten van de studietijd, en aan het feit dat we betaald krijgen per behaald studiepunt en per behaald diploma? Studenten sneller laten doorstromen om geld te genereren is volgens hen de tactiek. Studeren = meedoen = slagen. Jaha. Ze denken dat Inholland door dit enthousiasme uit de bocht vloog.

Onze nieuwe rector gelooft dat niet! “Hoewel niets sneller helpt dan een financiële prikkel staat de kwaliteit hier los van”, zei hij volgens Dub in een raadsvergadering.

Vorige week kwam hij met de bouwstenen voor een krachtig offensief tegen slecht presteren: De resultaten van de tentamens van alle studenten ophangen zodat iedereen ze kan zien. “Dat doen ze in Cambridge ook. En kijk eens wat ze daar voor resultaten halen!” Briljant gezien! “Ja, dan gaan ze met elkaar concurreren. Daar worden de resultaten meteen beter van. De druk mag best een beetje verhoogd worden. In Cambridge laat je het wel uit je hoofd om slecht te presteren”.

Een beetje jammer is dat, nu hij zo lekker op gang komt, hij niet de voet op het gaspedaal houdt. Verblind door het monitorende licht van de Raad? ... Ik zou die heldere koers doorzetten: waarom niet de schandpaal in faculteitskleuren ingevoerd? De hoogste cijfers mogen het eerst gooien naar de minkukels. Als dat geen concurrentie bevordert! Natuurlijk mag de gelouterde na afloop douchen. We zijn geen barbaren!

Selectie aan de poort? ... Ouderwets geneuzel. Een borgsom storten bij binnenkomst! Ja, voorfinancieren heet dat. Niet je best gedaan: Geld weg. Of uit jouw tijd: een pedagogisch verantwoorde tik met de bordliniaal werkt ook prima. Staat er niet geschreven: “Wie zijn kind lief heeft, spaart de roede niet” Ach, had Vaders mij vroeger wat meer geslagen, dan had ik jaren langer van mijn topsalaris kunnen genieten.

Verder signaleert onze nieuwe rector  “we moeten wel gaan nadenken over wat we met de gendercomponent kunnen gaan doen”: En dat is ook weer een heldere gedachte. Want wist je dat 15 procent van de meisjes een jaar eerder afstudeert dan de jongetjes? Terwijl jongens toch veel slimmer zijn! In Frankrijk zag ik daar een heel simpele oplossing voor. Ik hoor je al enthousiast roepen le bonnet d'âne! Nee, niet de ezelsmuts. Als kind krijgen de jongens gewoon een jurkje aan en mogen niet met de auto’s spelen tot ze beter presteren/hun examens gehaald hebben. Vroeg mee beginnen! Aan de Sorbonne zijn de resultaten ook niet mis te verstaan,

Volgende keer meer, maar dan met een wijntje in de zon!

Liefs Baaierd.

Facebook Twitter Whatsapp Mail