Fok Nederlands!

Foto: Hilleke Brouwer

Aan: Heinrich@auslandischestudenten.uu.nl
Betreft: Fok Nederlands!
Bijlage: Ob ich hier wegfahr oder?

Bester Heinrich,
Het moet niet gekker worden aan de Universiteit Utrecht. De universiteitsraad vroeg in zijn onschuld aan het College van Bestuur of al die internationalisering niet te veel inspanning van personeelsleden kost. Frau Oudeman (unsere Universitätspräsidentin) wil de raad wel informatie verschaffen over hoeveel tijd dit de personeelsleden kost en ob da vielleicht unterstutzung notwendig ist.

“Aber”, zei ze, “als de denkrichting maar wél duidelijk is. Daar kan geen misverstand over bestaan: het is niet de bedoeling dat we hiermee de internationaliseringsplannen onderuit gaan halen.”

Het is schrecklich, Heinrich. In Groningen worden de vergaderingen van de U-raad al grotendeels in het Engels gehouden omdat de studente Taku Mutezo geen Nederlands spreekt. Voor de gedeeltes die toch nog in het Nederlands zijn is er een tolk aanwezig. Da wird ja alles übersetzt. Hoe ver kan je verdwalen?

1. Als die tolk toch al aanwezig is, kan men toch ook de hele vergadering voor deze onderpresterende overbegaafde dame vertalen? Zodat de rest gewoon in zijn moederstaal het betoog kan volgen (een moederstaal die we door onze voortschrijdende onderwijsvernieuwingen overigens zelf al niet eens meer goed beheersen).

 2. Hoe bestaat het dat een international student representative geen Nederlands spreekt?

 3. Hoe is het mogelijk dat een buitenlandse student een hele raad kan terroriseren terwijl de wet voorschrijft dat in het onderwijs en bij tentamens Nederlands in principe gewoon de voertaal is … . Ze dient dus ook gewoon Nederlands te kunnen verstaan.

4. Warum schicken wir die nicht einfach nach Hause?

Er blijven nog veel meer vragen die mij bezighouden, Heinrich. Waarom is het allemaal in het Engels? Waarom niet Chinees?, er zijn veel meer Chinezen aan onze universiteit. Chinese promovendi vragen zich af waarom niet alle communicatie ook in het Engels is. Nu voelen ze zich vaak buitengesloten, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Wat een brutale rakkers!

Waarom kom je hier studeren/promoveren? Denken we dat iemand die geen Nederlands heeft leren spreken en hier in ons kleine keutellandje alleen in het Engels heeft gecommuniceerd enige binding overhoudt met ons land?

Ja, met de dingen. Onze prachtige molens. Die schattige kleine huisjes. Nijntje. Hoog-Catharijne. Ik noem maar wat materiële hoogstandjes.

Of waarom geen Duits? Duits is een wetenschappelijke taal bij uitstek en Duitsland een leidend land in Europa waar Nederland economisch van afhankelijk is. Duitsland heeft 30 miljoen inwoners meer dan Engeland, dass für Speck und Bohnen mitmacht in Europa. Duitsland levert de meeste studenten aan de Nederlandse Universiteiten.

Wat een flauwekul allemaal! Maar het zal wel weer om geld gaan. Het is de drijvende kracht van het Nederlands handelen.

Vreemd dat aan onze universiteit, die een cultuurdrager van ons land zou moeten zijn deze minachting voor het Nederlands hoogtij viert. In plaats van te reutelen over labbekakken kan onze regering beter een cursus Nederlands verplicht stellen. Een instudentingscursus. Een cursus om deel uit te mogen maken van onze universitaire gemeenschap.

Verzeihung Heinz: Kein Diplom ohne holländisches Idiom!
 

Advertentie