Het kraken der codes

Body: 

Weer een nieuwe gedragscode. Columnist Baaierd moet weinig hebben van al die handhaving met lose uitspraken.

Aan:  Moeder@verzorghuishengelo.nl
Betreft: Het kraken der codes
Bijlage: mag dit?

Ha moeder,

Het is weer zover. Staan mijn spullen gepakt om te vertrekken, zie ik op de valreep toch weer een bericht in ons digitale sufferdje dat me tot waanzin drijft. Had ik nou maar niet gekeken. Ik raak echt steeds meer de draad kwijt aan onze universiteit.

Eerst kwam er een code of conduct voor alle medewerkers van de universiteit. Heel mooi bedacht door de fine fleur van ons beleidskader voor alle medewerkers van de universiteit. Toen bedacht de directeur van het facilitair servicecentrum dat haar medewerkers toch anders waren dan de anderen! Ze produceerde met haar staf een eigen gedragscode speciaal voor de medewerkers van het servicecentrum. En vervolgens, net als je denkt: hoe gek is dit?, gaat de beer echt los. Braken de copypastemachines van de beroepswantrouwers opnieuw ronkende regels code uit.
De wetenschappers zijn aan de beurt.

Die zijn van een heel ander kaliber dan andere medewerkers van de universiteit. Je zou het niet zeggen, maar dat volkje liegt en bedriegt er ook al op los. Het is nu zover de spuigaten uitgelopen dat zij een eigen code of conduct (in het Nederlandsch!) voor hun koker krijgen. Sterker nog ze moeten hem ondertekenen als ze in dienst komen!

Mai mai mai. Briljant! Ik zal je er wat uit voorlezen: binnen de universiteit Utrecht heerst een organisatiecultuur waarbij kwaliteit leidend is boven kwantiteit.

Hoe weet je dat als je hier nog niet werkt? En moet je dat dan ondertekenen? Moet je maar geloven op Bert (onze rector) zijn blauwe ogen dat bij ons kwaliteit leidend is. En wat betekent dat eigenlijk: Leidend boven? Bestaat er ook een leidend onder?
Ja hoor, lijdend onder hoor ik je zeggen. Leuk moeder!

En wat als je nou heel veel geld kan binnenhalen voor bijvoorbeeld energiedrankonderzoek en heel weinig geld voor onderzoek naar bijvoorbeeld de inflatietheorie. Gaan we dan voor het fundamenteel onderzoek? Word je ontslagen met Red Bull-aspiraties? Hoe werkt dat?

Of deze: samenwerking met derden wordt aangemoedigd wanneer dat een toegevoegde waarde heeft voor het wetenschappelijk onderzoek. Hèhè, dat begrijp ik weer. Toch geld dus. Zorg maar dat je ergens poen vandaan haalt, dan wordt het kwalitatief vanzelf beter! Want zeg nou zelf, geld is kwantitatief nooit toereikend.

Verderop: samenwerking met derden moet zó zijn ….dat er recht gedaan wordt aan de wetenschappelijke belangen van de universiteit en haar wetenschappers. Wat betekent recht doen aan, in dit geval?

Ik begrijp niet waarom je zoiets wilt maken, laat staan wilt laten ondertekenen. Zo sukkelen we door in blinde controledrift.
Gisteren liep ik met ons hondje langs de spoorbaan. Gewapend met riem en poepzakje kwam ik de hoek om. Daar zaten drie handhavers op elektrische scooters bij de hondenspeelweide te kijken of hond wel aan een touwtje zat. Toen een held mij aansprak over onze hond, de riem en onze inzichten wilde ik het zakje struikelend uitsmeren over zijn scooterzadel.
Maar het was nog leeg!

Vakantie…
 

Facebook Twitter Whatsapp Mail